Ρεύμα: Πώς θα αλλάζουμε προμηθευτή με ένα “κλικ”

Δυο δράσεις προωθούνται για να τη διευκόλυνση της “κινητικότητας” σε μια αγορά, που γενικά δεν προτιμά αλλαγές, αν και βασική της παράμετρος είναι η προσπάθεια για αναζήτηση των πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων.

Σύγκριση τιμολογίων με μια ματιά στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ, αλλά και μια εύκολη διαδικασία για αλλαγή προμηθευτή, χωρίς “χαρτούρα” αλλά με ένα “κλικ” από τον “καναπέ” αναμένεται να δώσουν “καύσιμο” στην καλύτερη και πιο ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς ρεύματος, που πλέον αποτελεί ζητούμενο, σε μια συγκυρία έντονων μεταβολών στις τιμές.

Οι δυο αυτές διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να αποτελέσουν “βατήρες” για τη διαμόρφωση της νέας αγοράς, όπου πολλοί καταναλωτές εμφανίζονται “χαμένοι”. Έτσι, ακόμη και και την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να παρουσιαστεί η αυτοματοποιημένη ψηφιακή διαδικασία, μέσω gov.gr, για την αλλαγή προμηθευτή ενέργειας.

Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε, την περασμένη Πέμπτη, o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο γεύμα που διοργάνωσε το Ελληνο – Ισπανικό Επιμελητήριο, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις επιδόσεις της χώρας, τις επόμενες μέρες “θα παρουσιάσουμε πώς θα αλλάζουμε πάροχο ενέργειας”.

‘Ηδη, ο υπουργός έχει δώσει το στίγμα για το πώς θα γίνεται η όλη διαδικασία καθώς εδώ και καιρό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αλλάζουν πάροχο ρεύματος οι καταναλωτές, αν το επιθυμούν, μόνο “με ένα κλικ”.

Να σημειωθεί ότι η αγορά προμήθειας στη λιανική, γενικά, δεν χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα, είτε λόγω της απροθυμίας πολλών να αλλάξουν προμηθευτή και ειδικά τη ΔΕΗ, είτε γιατί οι πολίτες θεωρούν την όλη διαδικασία δύσκολη, έστω κι αν γνωρίζουν ότι κάποια τιμολόγια άλλων προμηθευτών είναι πιο ανταγωνιστικά στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 5 εκατ. περίπου μετρητές, είναι “παρκαρισμένοι” στο “πράσινο” τιμολόγιο, κι εν όψει κύματος νέων προϊόντων στην αγορά, προώθησης των “πορτοκαλί” – δυναμικών τιμολογίων αλλά και των νέων σταθερών , είναι ζητούμενο η κινητικότητα.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεντεύξεις του, έχει αναφέρει ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να τονώσει και τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε μακροχρόνιες και περίπλοκες διαδικασίες, ώστε να αλλάξουν πάροχο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχαν αναδείξει στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόσο ο κ.. Παπαστεργίου, όσο και ο υπουργός ΠΕΝ κ. Θεοδωρος Σκυαλάκάκης, ενώ στη συνέχεια υπήρχαν πολλές σχετικές αναφορές για την εκκίνηση της πλατφόρμας, ωστόσο, πλέον, φαίνεται να έχει έλθει το “πλήρωμα’ του χρόνου.

“Με το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλουμε να δώσουμε λύση στην καθημερινότητα με τις άμεσες αλλαγές στο τιμολόγιο ενέργειας. Θα το ανακοινώσουμε και επίσημα με τον κ. Σκυλακάκη τις επόμενες μέρες. Θα μπορούμε πλέον να αλλάζουμε τιμολόγια μόνο από το κινητό μας. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία” είχε αναφέρει ο Δημήτρης Παπαστεργίου πριν μερικές μέρες και στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε επισημάνει πως “όλη η δουλειά θα γίνεται μέσα στο Gov.grWallet και είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε ότι σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ηλεκτρονικές απάτες, στόχος μας είναι να μεταφέρουμε όλη την κίνηση και επικοινωνία των πολιτών στο Gov.gr Wallet προκειμένου από κει και πέρα πλέον με ασφάλεια να κάνουμε ότι χρειάζεται”.

Η εφαρμογή, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη, θα αφορά όλες τις μορφές ενέργειας, και το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Επίσης, η διαδικασία θα είναι δωρεάν και δεν θα ισχύουν ρήτρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε σε τηλεοπτική του παρουσία πως:

“Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κανένα γραφείο, να στέλνουμε κανένα e-mail. Θα μας έρχεται ένα μήνυμα, ένα notification από την εταιρεία ενέργειας στην οποία θα πάμε, ότι αν συμφωνούμε να πάμε πλέον σε αυτή την εταιρεία και αυτά τα στοιχεία μας είναι αληθή, θα συμφωνούμε εφόσον όντως ισχύουν αυτά και θα αλλάζουμε πάροχο. Τόσο απλά, προκειμένου να κερδίσουμε από αυτές τις διαφορές”.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος θέλει να αλλάξει προμηθευτή, απλώς θα επικοινωνεί με την συγκεκριμένη εταιρεία για να συμφωνήσει στο τιμολόγιο με το οποίο θέλει να συμβληθεί. Στη συνέχεια θα λαμβάνει ειδοποίηση στο ψηφιακό πορτοφόλι με τα στοιχεία που θα ζητά να αντλήσει η εταιρεία, ενώ η συναίνεση θα αντιστοιχεί σε ψηφιακή υπογραφή.

Νέα δράση για τη διαφάνεια
Στο μεταξύ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στην αγορά αλλά και της ανάπτυξης μια ορθης καταναλωτικής συμπεριφοράς, όπως και η νέα εφαρμογή του gov.gr εξυπηρετεί, και ηΡυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προχωρά σε εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να γνωστοποιήσει τη χρήση των διαδικτυακών εργαλείων σύγκρισης τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει βίντεο στο οποίο εξηγείται βήμα-βήμα ο τρόπος χρήσης του Εργαλείου Παρακολούθησης Τιμολογίων (www.invoices.rae.gr), εργαλείο που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν το καλύτερο τιμολόγιο ρεύματος για το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθήσει το αναλυτικό και κατατοπιστικό βίντεο στην ιστοσελίδα της Αρχής:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ, www.news247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Ελλάδα θα ανοίξει δύο ακόμη προξενεία στην Ινδία

Τηλεφωνική επικοινωνία (1 Νοεμβρίου 2024) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *