Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σχεδόν μισός αιώνας εγκατάλειψης δασών που δεν παράγουν χρήμα – Υποστελέχωση και διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας – Πολιτική αδιαφορία για τα πορίσματα των ειδικών

Σκληρές παραδοχές για τις πολιτικές ευθύνες που σχετίζονται με την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα περιέλαβαν τα όσα είπε στο Open για την καταστροφή του μοναδικού δάσους της Δαδιάς, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura2000 και Εθνικό Πάρκο, ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος.

«Από τη δεκαετία του ’80 και στη συνέχεια, η διαχείριση των δασών έχει περιπέσει στο ελάχιστο δυνατό, γίνονται μόνο διαχειριστικές επεμβάσεις σε περιοχές όπου το δάσος έχει κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα, π.χ. εκεί όπου υλοτομείται και η ξυλεία μεταφέρεται στην αγορά, έχει οικονομικό όφελος … Οι άλλες δραστηριότητες στα δάση στην ουσία έχουν περιπέσει σε αδράνεια. Αυτό οφείλεται στην αποδυνάμωση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και στην απασχόλησή της με αλλότρια αντικείμενα, καθώς και στην “βίαιη” μεταφορά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», είπε ο κ. Καρέτσος.

Στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αντίστοιχα, «προφανώς έπρεπε να γίνουν περισσότερα, αυτά όλα έχουν καταγραφεί στο πόρισμα Γκολντάμερ, αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν έχουν καθήσει να το μελετήσουν με σοβαρότητα. Αυτό το πόρισμα έγινε από ανθρώπους που ήταν οι πλέον ειδικοί στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Μπορείτε να δείτε το πόρισμα Γκολντάμερ εδώ (Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί με την Πρωθυπουργική Απόφαση Υ60 (ΦΕΚ 3937/Β/2018) για την ανάλυση των υποκείμενων αιτιών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα).

Για την περίπτωση του Δάσους της Δαδιάς, όπως και των υπόλοιπων 300 περιοχών του Natura2000, o κ. Κατέτσος τόνισε ότι «υπάρχουν ειδικοί λόγοι που προστατεύεται. Εκεί είναι καταφύγιο πολλών σπάνιων ειδών, αρπακτικών και άλλων ζώων και φυτών». Πλέον, μετά την διπλή καταστροφή του 2022 και φέτος «θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι θα αποκατασταθεί φυσικά σε 30-40 χρόνια».

«Γνωρίζουμε ότι είμαστε μεσογειακή χώρα και οι πυρκαγιές θα είναι στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς το αγνοούμε και αφηνόμαστε στον ωχαδερφισμό, δυστυχώς κάθε φορά εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα. Κατά τη γνώμη μου τα περισσότερα είναι από αμέλεια, όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Πρέπει οι υπηρεσίες να είναι σε εγρήγορση. Και θα πρέπει επιτέλους τα απαραίτητα κονδύλια να δοθούν στην πρόληψη, η Δασική Υπηρεσία να ασχοληθεί με επίσημό της αντικείμενο», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: avgi.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Θάσος είναι ένα νησί πραγματικά ευλογημένο από τη φύση!

Μόλις φτάσετε στη Θάσο θα συναντήσετε πευκόφυτα δάση που «αγγίζουν» τα σμαραγδένια νερά, διάσπαρτα αρχαία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *