Παρασκευή , 9 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σοκ και δέος προκαλεί στην εγχώρια αγορά ενέργειας η νέα εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκε μέχρι και τα 193,95 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).

Η αύξηση ήταν της τάξης του 55% σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα. Πρόκειται για ρεκόρ εποχών και πυροδοτήθηκε από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και την ανασφάλεια στην ενεργειακή επάρκεια των κρατών – μελών της ΕΕ.

Αποτέλεσμα αυτής της έκρηξης ήταν να χτυπηθεί… και η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την τιμή χονδρεμπορικής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να ανεβαίνει πάνω από 10,5% σε μία μέρα. Για σήμερα η μέση τιμή (αγορά επόμενης ημέρας) είναι στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των νοικοκυριών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να διατηρήσει για τον Μάρτιο τις ίδιες ενισχύσεις με του Φεβρουαρίου, τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο. Αυτό αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, το υπουργείο ειδοποίησε ήδη από προχθές τους προμηθευτές ενέργειας για τις αποφάσεις.

Ετσι, για τους λογαριασμούς ρεύματος της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών οι ενισχύσεις θα έχουν ως εξής:

Στα 150 ευρώ/MWh (0,15 ευρώ/kWh) για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης.
Στα 110 ευρώ ανά MWh (0,11 ευρώ/kWh) για τη μηνιαία κατανάλωση 151-300 kWh.
Αρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh (0,17 ευρώ/kWh) για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

Αρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει στα 65 ευρώ/ΜWh.

Στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου η επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ άλλα 20 ευρώ ανά θερμική MWh θα δώσει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Δηλαδή συνολικά 40 ευρώ ανά θερμική MWh θα είναι το όφελος.

Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου όλων των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Οι εκτιμήσεις στελεχών της ελληνικής αγοράς ενέργειας είναι δυσοίωνες για την εξέλιξη του κόστους, εκτιμώντας τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Πηγή

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φωτιά καίει εργοστάσιο πολυεστερικών στον Ασπρόπυργο. Μήνυμα του 112 στους πολίτες να μείνουν σε κλειστούς χώρους

Φωτιά έχει εκδηλωθεί εδώ και λίγη ώρα σε εργοστάσιο πολυεστερικών στον Ασπρόπυργο και σε εργοστάσιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *