Τρίτη , 30 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σουδάν: Επικοινωνία Δένδια – Μπορέλ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων

 

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των Ελλήνων στο Σουδάν

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Σουδάν και το στενό συντονισμό για τις μελλοντικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων και λοιπών πολιτών της ΕΕ από τη χώρα, μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν.

Νωρίτερα,  όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αποστείλει επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν.

Στην επιστολή ο Νίκος Δένδιας σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, ενημερώνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.

Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Στο μεταξύ, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν απόψε ότι είναι έτοιμες να ανοίξουν εν μέρει όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν, ώστε οι άλλες χώρες να μπορέσουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους.

«Οι RSF επιβεβαιώνουν την πλήρη ετοιμότητά τους να συνεργαστούν, να συντονίσουν και να παράσχουν όλες τις διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν στους αλλοδαπούς και τις (διπλωματικές) αποστολές να αποχωρήσουν από τη χώρα με ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν σε ποιο βαθμό ελέγχουν οι RSF τα αεροδρόμια του Σουδάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στην Κάρυστο για την ενημέρωση ου CLLD LEADER Νότιας Ευπβοιας και Σκύρου βρέθηκε ο Ευάγγελος Κούκουζας

Στην Κάρυστο για την ενημέρωση ου CLLD LEADER Νότιας Ευπβοιας και Σκύρου βρέθηκε ο πρόεδρος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *