Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σπερχειάδα: Η βράβευση του εκπαιδευτικού- συγγραφέα κ. Βασίλειου Κανέλλου [ΦΩΤΟ _ ΒΙΝΤΕΟ]

Πραγματοποιήθηκε η βράβευση του εκπαιδευτικού- συγγραφέα κ. Βασίλειου Κανέλλου στις 18/6/2022.

Ο www.fonografos.net και συγκριμένα ο ιδιοκτήτης του, που είναι και Τοπικός Σύμβουλος στην Κοινότητα Σπερχειάδας με την παράταξη «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» και έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την διεκδίκηση της Σπερχειάδας για Μαρτυρική Πόλη, ήταν φυσικά παρών.

Πρόκειται για την παράταξη που κατέθεσε την σχετική πρόταση στις 20/7/2020 και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Κοινότητα ένα χρόνο μετά στις 28/5/2021 και μετέπειτα στις 26/5/2022 από τον Δήμο Μακρακώμης και ορίστηκε Επιτροπή από τον δήμαρχο ενώ αποκλείστηκε ο… πρωτεργάτης που εσκεμμένα και μεθοδευμένα παραλείπεται και δεν αναφέρονται οι πρωτοβουλίες του).

Γιατί δύο χρόνια καθυστέρησε; Υπογραμμίζεται ότι αν δεν υπήρχε εξ αρχής η συμβολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών που πίστεψε στην πρόταση της παράταξης «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» και του Τοπικού Συμβούλου. Κάθε φορά που βρισκόταν στην Σπερχειάδα, την ονομάτιζε Μαρτυρική Πόλη.

Έτσι λοιπόν, ο www.fonografos.net τις δράσεις της εκδήλωσης τιμής και μνήμης τις ξεχώρισε, δεν τις έβαλε σε ένα σακί όπως ο Δήμος Μακρακώμης καθώς κάθε μία είχε την δική της βαρύτητα, σπουδαιότητα και συμβολισμό. Φυσικά ο www.fonografos.net θα εξακολουθήσει να το πράττει.
Αναρτήθηκαν άρθρα σχετικά με την Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον παλιό ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο μετά από 78 χρόνια, τις ομιλίες-χαιρετισμούς από επίσημους προσκεκλημένους, την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Σπερχειάδας.

Ακολουθεί τώρα, η βράβευση με παράδοση τιμητικής πλακέτας στον εκπαιδευτικό- συγγραφέα κ. Βασίλειο Κανέλλο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπερχειάδας, μετά από ομόφωνη απόφαση και των 7 Τοπικών Συμβούλων, για την συμβολή του κ. Κανέλλου στην έρευνα και καταγραφή της τοπικής ιστορίας και Λαογραφίας. Τονίζεται ότι τότε δεν υπήρξε ενημέρωση πότε και που θα γίνει η βράβευση…


Σχετικά με την βράβευση του κ. Κανέλλου, τοποθετήθηκε εμπεριστατωμένα με επιστολή του ο Τοπικός Σύμβουλος της παράταξης «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» στις 27/5/2022, την οποία και αναρτούμε.

Η επιστολή – τοποθέτηση  της παράταξης «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» για την βράβευση:

Δημήτριος Καραντζούνης

Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο Κοινότητας Σπερχειάδας

Τοπικό Συμβούλιο

27/5/2022

 

Το Σάββατο 28/5/2022 συνεδριάζει με μοναδικό θέμα, λες και δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα όπως π.χ. ο προγραμματισμός   εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα τραγικά γεγονότα της 18ης Ιουνίου 1944.

Ευτυχώς που υπάρχει το ενδιαφέρον του Προέδρου της Κοινότητας και είναι μέλος της Επιτροπής για την διεκδίκηση της Σπερχειάδας να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη.

Το μοναδικό θέμα της εν λόγω συνεδρίασης- υπογραμμίζουμε χωρίς να μας έχει σταλεί η εισήγηση του- αφορά την βράβευση του συνταξιούχου εκπαιδευτικού-συγγραφέα κ. Βασιλείου Κανέλλου.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση μας στην παρούσα καθώς δεν εστάλη η εισήγηση και ως συνήθως ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να μας αφήσει να τοποθετηθούμε σχετικά.

Είναι αξιοσημείωτο διότι επιλέγεται χωρίς κάποια συγκεκριμένη αφορμή να βραβευτεί ο κ. Κανέλλος, λες και δεν υπάρχουν άλλα θέματα και το ενέταξαν. Γιατί δεν συμπεριέλαβαν και δικά μας θέματα – προτάσεις που πλέον χρονίζουν από την κατάθεση τους…

Πρωτίστως μας προκαλεί εντύπωση πως ο Πρόεδρος θέλει να τιμήσουμε έναν άνθρωπο της πόλης που τον ακυρώνει συνεχώς από τότε που ήταν Δήμαρχος. Όσον αφορά την τοπική ιστορία και Λαογραφία, ο Πρόεδρος της Κοινότητας ήταν αυτός που κατήργησε σημαντικά έθιμα της Σπερχειάδας – όπως τα αποκριάτικα έθιμα Βλάχικος Γάμος και ότι άλλο σχετικό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Μακρακώμης και έχει συνταχθεί από τον κ. Βασίλειο Κανέλλο. Αυτό βέβαια ο Πρόεδρος το έκανε μαζί με τον νυν Δήμαρχο που τότε ήταν Αντιδήμαρχος του. Το αναφέρουμε έτσι, για την ιστορία μια και είναι η θεματική της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κανέλλος ωστόσο από τα διάφορα σημαντικά πόστα εξουσίας που είχε αναλάβει, ειδικά την περίοδο 2011-2015, δεν τα υλοποίησε απλά τα έγραφε. Προφανώς για να μην έχει πολιτικό κόστος.

Τονίζουμε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η ενασχόληση του κ. Κανέλλου, το έργο του και η αξιόλογη προσπάθεια του να καταγράψει την τοπική ιστορία και Λαογραφία της Σπερχειάδας και μπράβο του διότι είναι ένας από τους λίγους – μετρώνται στα δάκτυλα – που ασχολήθηκαν ερευνητικά με την Σπερχειάδα και τον Δήμο.

Ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Καραντζούνης, στήριξε και συνεργάστηκε άψογα με τον κ. Κανέλλο κατά το παρελθόν.

Σημειώνουμε κάποια, σημαντικά εξ αυτών:

-1993 με τον Βλάχικο Γάμο και τα λοιπά Αποκριάτικα Δρώμενα που κατέγραψε ο κ. Κανέλλος,

-1998 στο Παραδοσιακό Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής με προσκεκλημένο τον Πάνο Μυλωνά, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στην ΔΕΤΠΑΣ ο κ. Καραντζούνης στα πλαίσια της συνάντησης Νέων Κινηματογραφιστών, ο κ. Κανέλλος του ζητήθηκε να συνδράμει και το έκανε αφιλοκερδώς – υπάρχει αναρτημένο σχετικό βίντεο-,

– στα βιβλία του κ. Κανέλλου με τίτλο «Η ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ» και στο «Ο Γουλινάς και τα χωριά του», «Γραμμένη Οξυά (Στίστα)», «Ο Ομηρικός Αχιλλέας»

-στην παρουσίαση για την ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπερχειάδας «Πάππειο»

– Ιδρυτικά μέλη και οι δύο και συνεργασία στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας

-2011 ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Πάππειο, ο κ. Καραντζούνης, τίμησε και   βράβευσε τον κ. Κανέλλο με αφορμή την συνταξιοδότηση του.

Όλα τα παραπάνω της συνεργασίας υπογραμμίζεται ότι έγιναν αφιλοκερδώς και αποσκοπώντας στο πνευματικό όφελος για τον τόπο.

Η κριτική μας όμως σε κάποια ατοπήματα του στα πλαίσια της δραστηριότητας του κ. Καραντζούνη και του μέσου ενημέρωσης που εκπροσωπεί. Όπως η μαρμάρινη πλάκα στον παλιό Άγιο Νικόλαο που τοποθετήθηκε στο καμπαναριό με εντολή του κ. Κανέλλου και ανέφερε «Δωρεά» του ανθρώπου που έφτιαξε την πλάκα. Ο επισκέπτης θα νόμιζε ότι ο παλιός Άγιος Νικόλαος θα ήταν προσφορά του μαρμαρά. Επίσης σε εκδήλωση του Συλλόγου Νέων Σπερχειάδας την 18η Ιουνίου 2016, στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κανέλλος ανέφερε κραυγαλέα λάθη που κριτίκαρε ως μέσο ενημέρωσης ο κ. Καραντζούνης και έκτοτε ο κ. Κανέλλος διέκοψε μαζί του κάθε επικοινωνία.

Πάρα ταύτα, με καθαρή αντικειμενική ματιά, σε περιπτώσεις όπου ζητούνταν σε εμάς να καταγραφεί η τοπική ιστορία, προτείναμε τον κ.Κανέλλο, αναγνωρίζοντας το έργο του, όπως και έγινε πρόσφατα με την τηλεοπτική εκπομπή ΜΗΧΑΝΗ του ΧΡΟΝΟΥ.

Και βέβαια καμία προσωπική εμπάθεια, δεν «βλέπουμε» πρόσωπο αλλά έργο και το επικροτούμε όταν το αξίζει. Με χαρά να βραβευτεί για την συνεχή ενασχόληση του.

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Καραντζούνης

Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

_______________________________

Υπογραμμίζουμε και όπως αντιλαμβάνεστε από όσα αναφέρονται στην επιστολή, μόνο σε αυτή την εκδήλωση, δεν ταίριαζε να γίνει η βράβευση και όπως σημειώθηκε σε άλλο άρθρο του www.fonografos.net με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται να διχάζετε ο κόσμος με τους χειρισμούς των αυτοδιοικητικών.

Παρόλα αυτά έγινε η βράβευση του εκπαιδευτικού με πολύ λιγοστό κόσμο, όπως και σε όλη την εκδήλωση. Άλλωστε το είχαμε επισημάνει ότι μπορεί να συμβεί και τελικά το είδαμε…. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση ήταν απούσα, δεν τον τίμησε με την παρουσία της, μάλιστα κάποιον που ανήκε στα «σπλάχνα» της η παράταξη του Θ. Παπαευθυμίου.

Πολύπλευρος ο διχασμός για την βράβευση, αλλά συμπαρέσυρε όλη την εκδήλωση μιας και κανένας τοπικός φορέας της Σπερχειάδας δεν έδωσε το παρών αφού δεν καταγράφηκε και δεν κατέθεσε και στεφάνι.

Την βράβευση προλόγισε η ιστορικός κα Χαρούλα Μπαλή, κόρη του αειμνήστου φωτογράφου Γιάννη.
Αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του κ. Κανέλλου, αποδίδοντας του την σχετική σημαντικότητα, με «αστερίσκο» βέβαια – να αναφέρουμε- το κενό για την αναφορά του στην Κατοχή, πέραν 5 σελίδων στο βιβλίο του «Η Σπερχειάδα» στην ενότητα «Σύντομη ιστορική αναδρομή» έκδοσης του 1997 με την χορηγία του Αθ. Ακρίδα.
Επίσης, όταν ο κ. Κανέλλος ήταν αυτοδιοικητικός για πολλά-πολλά χρόνια δίπλα στον αείμνηστο Δήμαρχο Στάμο Καλαμάρα και για μια πενταετία δίπλα στον κ. Θύμιο Παπαευθυμίου. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κανέλλος δεν διεκδίκησε η Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη, μέσα από τις παρατάξεις που υπηρέτησε;;; Και σήμερα, βραβεύεται σε αυτή την εκδήλωση που αφορά το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας και την ανατίναξη του παλιού Αγίου Νικολάου που πλέον είναι μνημείο…

Τι ωραία εκδήλωση θα ήταν να τιμηθεί και να διαβαστούν αποσπάσματα από τα βιβλία του, όπως και να τον προλογίσουν και άλλοι εξέχοντες άνθρωποι της περιοχής, διότι αναμφισβήτητα είναι από τους λίγους που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία της Σπερχειάδας και δικαίως ορίστηκε από τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. στην Επιτροπή για την διεκδίκηση της Σπερχειάδας για Μαρτυρική Πόλη, κάτι που το πρότεινε εξ αρχής ο Τοπικός Σύμβουλος της παράταξης «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τον προλογίσει για το έργο του όπως έχει πράξει τακτικά πολλές φορές.
Δυστυχώς όμως διαφαίνεται ότι ο κ. Κανέλλος έπεσε στην πολιτική παγίδα του Προέδρου της Κοινότητας Σπερχειάδας και του Δημάρχου Δήμου Μακρακώμης και με παράπλευρες τρικλοποδιές, για να εξυπηρετηθούν προφανώς οι όποιες σκοπιμότητες τους.

Ηθελημένα ή μη, ο κ. Β. Κανέλλος «τα ‘θελε και τα έπαθε», η εκδήλωση όμως γιατί;;; Γιατί να μην είχε παραστεί όλη η Σπερχειάδα;;;

Δείτε φωτο και σε βίντεο, αποσπάσματα από την βράβευση

Σπερχειάδα: Στον ερειπωμένο παλιό Άγιο Νικόλαο, 78 χρόνια μετά … τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση (βίντεο)

Τι ειπώθηκε στην τιμητική λιτή εκδήλωση, για τα 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας, από τους ναζί [ΒΙΝΤΕΟ]

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στη Σπερχειάδα, σε συνέχεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα της πόλης [ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ]

Σπερχειάδα: Με την βράβευση στις 18/6/2022, θέλουν να δικαιολογήσουν, τα αδικαιολόγητα

Όλοι πρέπει να στηρίξουμε στις 18/6 την εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Ο Εσταυρωμένος» Αγώνας για να μην γίνει η φυλακή, φροντιστήριο για νέα εγκλήματα στο ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Δίπλα στους ανήλικους και τους νέους κρατούμενους στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *