Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σπερχειάδα: Ξενάγηση στο τούνελ του Μέγα Ρέματος [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Ένας ιδιαίτερος χώρος, ξεχωριστός,  “αποκαλύπτεται” στην Σπερχειάδα μέσα από ξενάγηση!

Το Τούνελ του Μέγα Ρέματος στη Σπερχειάδα έχει την δική του σημαντική  ιστορία αλλά και ιδιαιτερότητα!

Η οικογένεια Παπαχρήστου, ξεναγήθηκε στο Τούνελ στο Μέγα Ρέμα,  με την κάμερα του Δημήτρη Καραντζούνη να καταγράφει τον ιδιαίτερο αυτό χώρο που μπορεί, δύναται, να αξιοποιηθεί  ποικιλοτρόπως τουριστικά , ακόμη και για να φιλοξενήσει έκθεση σημαντικών πινάκων ζωγραφικής!

Απολαύστε το σχετικό βίντεο από την ξενάγηση στο τούνελ του Μέγα Ρέματος Σπερχειάδας, με βασικά ιστορικά και ενημερωτικά στοιχεία:

 

Ως Τοπικός Σύμβουλος ο κ. Καραντζούνης του συνδυασμού “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” έχει καταθέσει σχετική πρόταση για αξιοποίηση του Τούνελ.

 

Η πρόταση:

Δημήτριος Καραντζούνης
Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

 

ΠΡΟΣ

-Δήμο Μακρακώμης, Γραφείο Δημάρχου
-Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας
Κοινοποίηση
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
-Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος
-Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας
-Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

5/1/2022

Θέμα: Αξιοποίηση για δημιουργία εκθεσιακού χώρου, 1.000 τ.μ.

Στα πλαίσια της συνεχούς αναζήτησης τρόπων και θεμάτων ανάδειξης της πόλης της Σπερχειάδας η Τοπική Κίνηση «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» προχωρά σε μία ακόμη πρόταση. Η πρόταση αυτή αφορά και συνδυάζεται με το Ιστορικό κέντρο Σπερχειάδας, για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση και έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Κοινότητα Σπερχειάδας.
Μέχρι και σήμερα ο Δήμος Μακρακώμης δεν μας έχει «ενοχλήσει» για την ανάλυση της πρότασης μας σχετικά με την ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου Σπερχειάδας. Απεναντίας, παρατηρούμε στον Προϋπολογισμό μεγάλα κονδύλια για συμβούλους με σκοπό τις προτάσεις του για το Ιστορικό κέντρο Σπερχειάδας προκειμένου για να γίνει στην συνέχεια η σχετική μελέτη.

Σημειώνεται ότι στην δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για να γίνει μετά η μελέτη, δεν περιλαμβάνεται καμία οικονομική απαίτηση ως σύμβουλοι.
Μία από τις προτάσεις μας, επιπλέον, για το Ιστορικό Κέντρο Σπερχειάδας, την καταθέτουμε στην παρούσα επιστολή.
Να αξιοποιηθεί χώρος 1.000 τ.μ. στη Σπερχειάδα που συνάδει με την ιστορία της ως εκθεσιακός χώρος.

Αρχικά η έκθεση αφορά το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας και όλα τα Ολοκαυτώματα της Ελλάδας, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό – 400 φωτογραφιών – των κ.κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Γιώργου Καραμάνου που προφορικά μας έδωσαν την σχετική άδεια. Αν ο Δήμος Μακρακώμης και η Κοινότητα Σπερχειάδας αποδεχτούν την πρόταση μας, με αίτημα του Δήμου, θα μας παραχωρηθεί η παραπάνω έκθεση, για το χρονικό διάστημα από μέσα Μαϊου έως τέλη Ιουνίου 2022.

Η Σπερχειάδα την περίοδο αυτή κάθε χρόνο τιμά την Καλύβα Στεφανή και την έναρξη του ένοπλου Αντιστασιακού αγώνα, καθώς και την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος της Σπερχειάδας από την ναζιστική θηριωδία.Ο ιδανικός χώρος και πρόταση μας που «επιβάλλεται» να γίνει η έκθεση, είναι κάτω από τα συντρίμμια της θαμμένης πόλης «Σπερχειάδας». Την δεκαετία του ’70 στη χαράδρα του Μέγα Ρέματος, που θρήνησε η πόλη πολλά θύματα, ο τότε Κοινοτάρχης ο αείμνηστος Στάμος Καλαμάρας με το Συμβούλιο του, αποφάσισαν να κατασκευάσουν μεγάλο τούνελ και στη συνέχεια να μπαζωθεί μέρος της χαράδρας ώστε να ενώσει τον οικισμό Κουφοδένδρων με την Σπερχειάδα. Διάφορες συγκυρίες – όπως σεισμοί, ευμάρεια κλπ- μπαζώθηκε τελικά η χαράδρα από τα συντρίμμια των κτιρίων (σπιτιών) από το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας. Έτσι σχηματίστηκαν οι πλατείες που τιμητικά τους δόθηκαν τα ονόματα «Εθνικής Αντίστασης» και «Ηγουμένου Γερμανού Δημάκου» όπου δεσπόζει η προτομή του Άρη Βελουχιώτη με τον Όρκο του ΕΛΑΣ.Συνολικά όλα αυτά τα στοιχεία προσδίδουν έτσι πολύ σημαντικό συμβολισμό για την Έκθεση των Ολοκαυτωμάτων της Ελλάδας.Προτείνεται η αξιοποίηση του Μέγα Ρέματος Σπερχειάδας, με την δημιουργία εκθεσιακού χώρου μέσα στο τούνελ των 200 μέτρων.Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για μία ιδιαίτερη και πλέον συμβολική περίπτωση όπου τα απομεινάρια μιας τραγωδίας συνετέλεσαν σε ένα σημαντικό έργο για την πόλη.Επιπρόσθετα, ένα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι το νερό που περνά μέσα στο τούνελ, με την πάροδο του χρόνου έχει δημιουργήσει ένα ανάγλυφο σχηματισμό πάνω στο γκρο μπετόν που εύκολα παρομοιάζεται με φαράγγι σε μικρογραφία που προσθέτει στο χώρο μία ξεχωριστή οπτική.

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που θα σας παραδοθεί στην συνάντησή μας

Πρόταση μας λοιπόν είναι στα τοιχώματα του τούνελ (ημικυκλικά) να τοποθετηθούν κάδρα από το υλικό των Ολοκαυτωμάτων της χώρας, φωτογραφίες, βίντεο και ότι άλλο εικαστικό θυμίζει τις τραγωδίες από τις ναζιστικές επιδρομές.

Κάτω από τα ερείπια, η έκθεση που θα παρουσιάζεται, θα προκαλεί ποικίλα έντονα συναισθήματα, δέος και συγκίνηση στους επισκέπτες, όταν έρθουν στην Σπερχειάδα και επισκεφτούν την Καλύβα Στεφανή, τον ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο, περπατήσουν το Ιστορικό Κέντρο της με τα πολλά μνημεία – διαμάντια της, θα γίνεται μάρτυρας της ναζιστικής θηριωδίας και όλων των Ολοκαυτωμάτων της Ευρώπης και θα τιμά όλους όσους αντιστάθηκαν για την Ελευθερία τους.

Μετά την σύμφωνη γνώμη σας, θα παραθέσουμε την σχετική μελέτη για την Έκθεση στο τούνελ στο Μέγα Ρέμα, συνδυαστικά με το Ιστορικό Κέντρο Σπερχειάδας.

Αναμένουμε την προσέγγιση σας και την σχετική άδεια για να προχωρήσει η υλοποίηση άμεσα.

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Καραντζούνης
Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μια θέση εργασίας στη Μητρόπολη Φθιώτιδας

Η Μητρόπολη Φθιώτιδας γνωστοποιεί την προκήρυξη της θέσης εργασίας, πλήρους ωραρίου για τρεις μήνες Προκήρυξη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *