Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στη μάχη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής μπαίνουν οι δικηγόροι…

Στη μάχη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής μπαίνουν οι δικηγόροι καθώς αποφασίστηκε η σχεδίαση πρότυπου κειμένου αγωγής ανά περίπτωση, δηλαδή υποθέσεις που αφορούν σε αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας για όλες τις περιπτώσεις συμβολαίων. Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, μετά από διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχε της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Μάλιστα, αποφασίστηκε και η συμπαράσταση στη συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά των εταιρειών ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος στις 28 Απριλίου διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με αντικείμενο τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

‘Ένα ζήτημα, όπως σχολίασε ο κ. Στρατηγόπουλος, που ως γνωστόν ταλαιπωρεί εδώ και αρκετούς μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις μικροεπιχειρήσεις ανατρέποντας λόγω της ραγδαίας αύξησης των ποσών των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τους οικογενειακούς αλλά και μικροεπιχειρηματικούς προϋπολογισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ολομέλεια θέλησε μέσω της εκδήλωσης να βγουν κάποια πολύ συγκεκριμένα νομικά συμπεράσματα στο σύνθετο και απαιτητικό ζήτημα της νομιμότητας ή μη της ρήτρας αναπροσαρμογής, να ξεκαθαρίσουν κρίσιμα νομικά ζητήματα και εν τέλει να συμπεράσματα να χρησιμεύσουν ως οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση από τους πολίτες των περιπτώσεων υπερβολικών χρεώσεων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρη και σταθερή η απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας αυτού του ντόμινο αυξήσεων βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της συμπαράστασης στη συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά των εταιρειών ενέργειας και της συνδρομής σε ατομικές αγωγές αμφισβήτησης των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής σχεδιάζεται και πρότυπο κείμενο αγωγής το οποίο θα περιέχει επεξεργασμένα νομικά επιχειρήματα αντιμετώπισης του ζητήματος, που θα αποσταλεί σε όλους τους δικηγόρους της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εκπροσώπηση μεμονωμένων εντολέων.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές ο κ. Στρατηγόπουλος επεσήμανε πως οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο, ενώ ο ίδιος δέχεται καθημερινά ακόμη και στον δρόμο τα παράπονα των πολιτών και την ανησυχία τους, με πολλούς να εκφράζουν την επιθυμία τους να κινηθούν δικαστικά. Πλέον έχοντας τον «μπούσουλα» οι δικηγόροι όλης της χώρας, καθώς θα πρέπει να κινηθούν διαφορετικά ανά περίπτωση, δηλαδή οικιακό τιμολόγιο, κλειστό , σταθερό, θα μπορέσουν να «κυνηγήσουν» με συγκεκριμένους όρους τις υποθέσεις που θα τους ανατεθούν.

«Είναι από τα λίγα ζητήματα που έχω νιώσει ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο. Είναι ένα οριζόντιο ζήτημα. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν τα σταθερά, τα κλειστά συμβόλαια και δεν μπορούν να μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Χρειάζεται οι υποθέσεις που θα πάνε στα δικαστήρια να έχουν αξιολογηθεί ως προς την αρνητική επιρροή στη ρήτρα αναπροσαρμογής, γιατί δεν βγάζει υπερβολικές χρεώσεις σε όλες τις περιπτώσεις», σχολίασε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Βόμβα” από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Συμβούλια στην Αυτοδιοίκηση

“Στον αέρα” η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική θητεία των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους της χώρας που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *