Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Στη Στερεά Ελλάδα η επιλογή είναι μονόδρομος”

 

*Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου

Έχοντας ο υπογράφων το προνόμιο να ασκώ τα εκλογικά μου δικαιώματα στην περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είχα την τιμή να συνεργαστώ πολιτικά και κυρίως επαγγελματικά, με όλους τους Περιφερειάρχες της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Από τον Κλέαρχο Περγαντά , από τη Λειβαδιά, που «έστησε» την Περιφέρεια, στον Κώστα Μπακογιάννη, από το Καρπενήσι, που «απογείωσε» πολλαπλώς την Περιφέρεια και πρόσφατα το Φάνη Σπανό από την Εύβοια, που…θα τα πω στη συνέχεια.

Τους γνώρισα καλά ως πολίτες, πολιτικούς αλλά και ανθρώπους. Δεν είναι στις προθέσεις μου να τους συγκρίνω, και οι τρεις πρόσφεραν στην περιοχή, λιγότερο ή περισσότερο, πέρασαν με θετικό πρόσημο.

Είναι στις προθέσεις μου όμως να μεταφέρω σε όσους μου κάνουν την τιμή να διαβάζουν και να ανέχονται τις θέσεις και τις απόψεις μου, τη δική μου εικόνα για το Φάνη Σπανό που διεκδικεί δεύτερη θητεία Περιφερειάρχη. Ο καθένας βέβαια επιλέγει με βάση τις δικές του απαιτήσεις, πολιτικές και άλλες, και κυρίως την προσωπική του ιεράρχηση των προσόντων του ηγέτη, το ίδιο άλλωστε γίνεται παντού, από τη/τον σύζυγο μέχρι τους φίλους. Κάποιοι κρίνουν τους πολιτικούς, έτσι μας έμαθαν, με κριτήριο την ρητορική ικανότητα, μπερδεύουν τους ρήτορες με τους ηγέτες, άλλοι με την εμφάνιση, τη μαγκιά, τον τσαμπουκά, τη γκλαμουριάκ.ο.κ. Ηγέτες όμως είναι αυτοί που δουλεύουν σκληρά και τίμια και πάνε τη χώρα, την Περιφέρεια, το Δήμο μπροστά. Δεν είναι σπουδαίος ρήτορας ο Φάνης, ούτε «μάγκας», «τσαμπουκάς», γκλαμουράτος, είναι όμως σπουδαίος και πραγματικός ηγέτης για τη Στερεά Ελλάδα, την πήγε πολλά βήματα μπροστά.
Η ιεράρχηση των προσόντων του πολιτικού διαφοροποιείται για το Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, τον Πρωθυπουργό. Εξαίρεση αποτελεί το ύψιστο, πρώτο προσόν στη λίστα, για όλους τους διεκδικητές των αξιωμάτων που ζητούν την εντολή μας να «διαφεντεύουν» τις ζωές μας για 4-5 χρόνια: Η τιμιότητα, τα καθαρά χέρια. Στη δική μου κλίμακα αξιολόγησης, μετά λόγου γνώσεως, ο Φάνης Σπανός λαμβάνει άριστα, δέκα με τόνο, στο προσόν αυτό.
Άριστα επίσης και στο ήθος, την ποιότητα του χαρακτήρα, όπως εκδηλώνεται στις σχέσεις του με τους πολίτες, τους συνεργάτες την οικογένειά του, την κοινωνία. Ίσως να φταίει που στη δική μου αξιολόγηση οι «χαμηλοί τόνοι», και στους πολιτικούς, είναι προσόν και συγκριτικό πλεονέκτημα. Προτιμώ τον αθόρυβο αποτελεσματικό επί της ουσίας Φάνη από τους θορυβώδεις «τσαμπουκάδες»παλαιομοδίτεςπολιτευτάκηδες.
Στην αξιολόγηση πρέπει να προστεθεί ο πανθομολογούμενος ήπιος χαρακτήρας του, η πέρα από τα όρια ευγένεια, η ανοχή και η σταθερότητα θέσεων και απόψεων.
Χαλκέντερος και ακούραστος στη δουλειά, τον στερείται η οικογένειά του. Ο Φάνης, συζητάει, ακούει, πείθεται, αλλάζει γνώμη, δεν είναι «κολλημένος», αμετακίνητος, εμμονικός, ξερόλας, μεγάλο προσόν του πολιτικού .
Ψηλά επίσης στον κατάλογο των συν βρίσκεται η λεγόμενη «Περιφερειακή Συνείδηση», η συνειδητή, τίμια και ειλικρινής θεώρησηολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας ως μεγάλης πατρίδας του . Εκτός από την δίκαιη και αναλογική κατανομή των πόρων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, αγκαλιάζει με την ίδια στοργή την Κάρυστο, το Δομοκό. το Λιδωρίκι, τα Άγραφα κλπ.
Μεγάλο τουπροσόνη σωστή και κυρίως η δίκαιη ιεράρχηση, η επιλογή των παρεμβάσεων, οι πόροι είναι πεπερασμένοι και δεν επαρκούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες, να λύσουν όλα τα προβλήματα.
Προφανώς κάποιοι του καταλογίζουν και αρνητικά, το κρίσιμο και το ζητούμενο όμως είναι ότι τα θετικά υπερτερούν καταφανώς των αρνητικών καιο ίδιος υπερτερεί κατάφωρα σε σύγκριση με τους αντιπάλους του στην προσεχή εκλογή. Σε όλα.
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά δικαιολογώντας την επιλογή του Φάνη Σπανού την 8/10/2023.Θα αρκεσθώ να επισημάνω, ας μου συγχωρέσει την ακριτομυθία ο φίλος Δήμαρχος Αθηναίων. Ψηφίζω για διάδοχό μου το Φάνη Σπανό, μου είπε τότε που αποχώρησε από την Περιφέρεια για να διεκδικήσει το Δήμο, γιατί πιστεύω πως είναι αυτός που θα μπορέσει να συνεχίσει τη δρομολογημένη τεράστια διεκδίκηση οικονομικών πόρων και κυρίως να εκτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη πως δικαιώθηκε ο Δήμαρχος, τα κατάφερε με το παραπάνω.
Περιφερειάρχης ήθους και έργωνθα ήταν , εν κατακλείδι, ο προσήκων χαρακτηρισμός του Φάνη Σπανού , με λίγες λέξεις. Τα έργα και η συνεχής παρουσία του σε αυτά κυριάρχησαν στην μέχρι τώρα θητεία του. Τόσα πολλά μικρά και μεγάλα έργα, μοναδικά στα χρονικά, σε όλη την Περιφέρεια, στην καρδιά της χώρας. Τον λόγο βέβαια έχουν πάντα οι πολίτες.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στη Θεσσαλία, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ

  Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα επισκεφθούν το επόμενο διήμερο (Παρασκευή & Σάββατο 8-9 Δεκεμβρίου) …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *