Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στην Ανάβρα (Γούρα) ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών

Χοροστάτησε ο Φθιώτιδος Συμεώνστον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό εις ανάμνησιν  μεγάλου θαύματος

Στο όμορφο, ακριτικό και ιστορικό χωριό Ανάβρα Αλμυρού Ν. Μαγνησίας (Γούρα), το οποίο αποτελεί και το μοναδικό χωριό της Μητροπόλεως μας μέσα στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, μετέβη για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών  το απόγευμα 28 Μαΐου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος  χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό εις ανάμνησιν του μεγάλου θαύματος, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος Σεραφείμ Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου στο χωριό το έτος 1816, σώζοντας τους κατοίκους από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης.

Η φοβερά επιδημία της πανώλης, για ένα ολόκληρο χρόνο σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή και έτσι οι κάτοικοι με πολλή προσευχή αποφάσισαν και μετέφεραν από την Ιερά Μονή Κορώνης Καρδίτσης την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Η παρουσία του Αγίου στο χωριό και η δυνατή προσευχή των ευσεβών κατοίκων, σήμανε και το τέλος της φοβεράς αυτής και θανατηφόρου επιδημίας.

Κοντά στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμούν τον Άγιο Σεραφείμ και τον ευχαριστούν για την διάσωση της περιοχής, ευρέθη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος κατά την διάρκεια του Εσπερινού απένειμε και το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον επί πολλές δεκαετίες Εφημέριο του χωριού π. Θεόδωρο Γκλαντζούνη, τιμώντας τον για την άοκνη και θεοφιλή του ιερατική διακονία πάνω από τριάντα χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και στην Ενορία της Γούρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον λόγο του μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εδώ στην Ανάβρα, σε αυτόν εδώ τον επίγειο παράδεισο και είναι επίγειος παράδεισος αφενός μεν για αυτό το μοναδικό και ειδυλλιακό οικοσύστημα, το οποίο μας περιβάλλει, αφετέρου όμως και κυρίως είναι επίγειος παράδεισος χάρη στους επίγειους αγγέλους που κατοικούν εδώ κι αυτοί είστε εσείς οι κάτοικοι της Ανάβρας, μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροντες και γερόντισσες, όλων των ηλικιών, διότι έναν τόπο τον ομορφαίνουν οι άνθρωποι του, έναν τόπο τον καταξιώνουν οι άνθρωποι του και έναν τόπο επίσης τον καταδικάζουν οι άνθρωποι. Ο Θεός βλέπετε πόσο όμορφη έχει κάνει τη φύση, πόσο όμορφη κάνει τη ζωή μας.

Ερχόμενος εδώ και έχοντας επισκεφθεί π. Θεόδωρε και το μουσείο της ενορίας σας, το οποίο έχετε δημιουργήσει με τόσο αγάπη και όλη αυτή τη φροντίδα, αλλά κυρίως το περιβαλλοντικό πάρκο και όλη αυτή την ομορφιά νομίζω ότι σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση μπορούμε να αναδείξουμε αυτό εδώ το χώρο και να τον κάνουμε και επίκεντρο δράσεων, οι οποίες θα αναδείξουν αυτήν εδώ την ομορφιά, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ίδια μας τη ζωή, η κτηνοτροφία η οποία είναι ο όρος και της επαγγελματικής επιβιώσεως αλλά και της επιβιώσεως του οικοσυστήματος και όλες οι άλλες μορφές σχέσεως με τη γη που έχετε αναπτύξει διότι αποτελούν και μπορούν να αποτελέσουν ένα υπόδειγμα και ένα παράδειγμα για να το προβάλλουμε και δι αυτού να προβάλλουμε και την περιοχή.

Απόψε θέλω να τιμήσω τον καλό σας ιερέα τον π. Θεόδωρο και να τον χειροθετήσω Πρωτοπρεσβύτερο απόψε, ακριβώς μέσα στην ομορφιά της Ανάβρας και χαίρομαι που τον χειροκροτάτε. Ήρθα λοιπόν να του καταθέσω το δικό μου χειροκρότημα, το χειροκρότημα της καρδιάς μου, το χειροκρότημα της ευγνωμοσύνης μου και το χειροκρότημα της αγάπης μου και συγκινούμαι βλέποντας έναν ιερέα, ο οποίος κοσμεί την Ιεροσύνη, κοσμεί την Εκκλησία, κοσμεί τη Μητρόπολη Φθιώτιδος και αποτελεί καύχημα για την Ανάβρα και για όλους σας. Έναν ιερέα που είναι συνδεδεμένος με τη ζωή σας όπως κάθε ιερέας, με τις χαρές και τις λύπες σας, με τους γάμους σας, με τα βαφτίσια σας, με τις κηδείες σας, με τα μνημόσυνα σας με το καθετί της ζωής σας. Είμαι λοιπόν εδώ για να του απονείμω την ανώτερη διάκριση που μπορεί να δώσει η Εκκλησία σε έναν έγγαμο Πρεσβύτερο».

Άπαντες οι παρευρισκομένοι πιστοί αναφώνησαν το Άξιος στον π. Θεόδωρο Γκλαντζούνη και δήλωσαν την αγάπη τους και τον έπαινό τους στην πρωτοβουλία αυτή του Σεβασμιώτατου με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκου, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Ανάβρας Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Κεφαλάς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του κ. Συμεών στο χωριό, τόσο οι άρχοντες, όσο και οι κάτοικοι και όλοι οι πιστοί από την ευρύτερη περιοχή με ιδιαίτερη αγάπη, ενθουσιασμό και σεβασμό, περιέβαλλαν τον Σεβασμιώτατο και είχαν μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία μαζί του.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Προσφυγή Μαμάκου κατά Καλογιάννη για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις στις πλημμύρες

Για πρώτη φορά στα χρονικά συγκροτείται η αρμόδια επιτροπή πριν τις εκλογές! Προσφυγή στην Επιτροπή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *