Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στην κορυφή το Βιοχημικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Βόλου – 2ο σε όλη την Ελλάδα

Εκδήλωση παρουσίασης νέων βιοχημικών παραμέτρων που θα διενεργούνται με την ολοκλήρωση του νέου ηλεκτρονικού διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Βιοχημικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Βόλου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε γνωστό πως το Βιοχημικό Εργαστήριο είναι από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα το 2021 και το 2022 βρέθηκε στη 2η θέση σε 264 Εργαστήρια σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ η κατάταξή στις εξετάσεις κλινικής χημείας είναι στην πρώτη 10άδα τα τελευταία χρόνια.

Tο Εργαστήριο διενεργεί καθημερινά εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο και συμμετέχει σε προγράμματα Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας για:
1. τις Εξετάσεις κλινικής χημείας (ΕΣΕΑΠ) Εθνικό Σύστημα Εξωτερικής Αξιολόγησης Ποιότητας.
2. τους Καρδιακούς, Θυρεοειδικούς, Ορμονολογικούς , Καρκινικούς δείκτες (EQAS) Διεθνές Σύστημα BIORAD laboratories.
3. τα Επίπεδα φαρμάκων (ΕΣΕΑΠ)
4. τη Γλυκοζιώμενη αιμοσφαιρίνη (ΕΣΕΑΠ)

Σημαντικό ωστόσο στοιχείο που επισημάνθηκε στην εκδήλωση είναι ο χρόνος απόκρισης στις εξετάσεις, καθώς μειώνεται ο χρόνος αναμονής του ασθενούς και παράλληλα ο γιατρός έχει στα χέρια του γρήγορα τις βιοχημικές εξετάσεις, προκειμένου άμεσα να προχωρήσει στην προβλεπόμενη θεωρία. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο γρήγορα υπάρχουν τα αποτελέσματα, τόσο πιο γρήγορα ξεκινά και η θεραπεία.

Προκειμένου να βρεθεί ο χρόνος απόκρισης-TAT-Turnaround Time-, δηλαδή ο χρόνος από την παραλαβή του δείγματος από το εργαστήριο μέχρι την έκδοση/αποστολή των αποτελεσμάτων, επιλέχθηκε το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τόσο για το επείγον του χαρακτήρα των περιστατικών, όσο και για την πληθώρα, καθώς διαφοροποιούνται τα περιστατικά σε χειρουργικά, παθολογικά, καρδιολογικά κ.ο.κ..

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία των ετών από το 2021 έως και το 2023 ο μέσος χρόνος απόκρισης της 3ετίας όλων των τμημάτων του ΤΕΠ από το Βιοχημικό Εργαστήριο είναι μόλις 36 λεπτά.

Σύμφωνα με την έρευνα του Βιοχημικού, το ΤΕΠ διαχειρίζεται έναν μεγάλο αριθμό ασθενών και αποστέλλει στο εργαστήριο ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων (27.000 ετησίως ή 2251 μηνιαίως). Στο Παθολογικό ΤΕΠ αναλογεί το 49% των δειγμάτων αλλά και ο μεγαλύτερος χρόνος απόκρισης, 42’, και ακολουθούν τα Χειρουργικά και Καρδιολογικά ΤΕΠ με 36’ και 38’, αντιστοίχως. Αντιθέτως το ΤΕΠ Γυναικολογικό με πολύ μικρότερο αριθμό εμφανίζει 47’ χρόνο απόκρισης.

 

Το Βιοχημικό Εργαστήριο πλήρως εφοδιασμένο με αναλυτές υψηλής απόδοσης, το κατάλληλο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή του δύναται να αποκρίνεται στις αιτούμενες από τα τμήματα των ΤΕΠ εξετάσεις σε ιδιαίτερα μικρό χρόνο, που αγγίζει τα 36 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν τμήματα του ΤΕΠ, όπως το ΩΡΛ που ο χρόνος απόκρισης είναι 29 λεπτά, αλλά και το Ουρολογικό που είναι 31 λεπτά.

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σχολικά έργα στην Π.Ε. Βοιωτίας

  Προγραμματική σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι Δήμαρχοι Αλιάρτου – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *