Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στο επόμενο ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης χρημάτων οι καπναποθήκες Παπαστράτου

Στο επόμενο ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης χρημάτων οι καπναποθήκες Παπαστράτου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:
Στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης κατάφερε ο Δήμος Αγρινίου να εντάξει πρόσφατα την ανακατασκευή του δημοτικού περιπτέρου στο Πάρκο και την ανάπλαση στο ρέμα του Λυκοραχίτη. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και την ανακατασκευή των καπναποθηκών Παπαστράτου.

Ο λόγος, όπως πληροφορείται η «Σ», είναι ο προϋπολογισμός του έργου που φτάνει τα 18,8 εκατ. ευρώ ξεπερνά τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του συγκεκριμένου άξονα του ΕΣΠΑ που με την υπερδέσμευση των κονδυλίων έχει φτάσει σχεδόν μέχρι σήμερα στα 323 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα ενταγμένα έργα στο συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας φτάνουν στα 314 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μεγάλο έργο του Δήμου Αγρινίου με σχεδόν 19 εκατ. ευρώ να υπερβαίνει τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Εν ολίγοις το έργο δεν «χωρά» τρέχον ΕΣΠΑ.

Όμως αυτό το εμβληματικό έργο που πλήρως ώριμο εδώ και αρκετό καιρό θα είναι κατά τα φαινόμενα το πρώτο έργο, που θα εντάξει ο Δήμος Αγρινίου στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μετά το 2023. Το έργο, βέβαια, λόγω του μεγέθους του και των κατασκευαστικών του ιδιαιτεροτήτων, ακόμη και αν εντάσσονταν στο ΕΣΠΑ σήμερα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2023, που λήγει το τρέχον ΕΣΠΑ, και θα γίνονταν «γέφυρα» για την επόμενη περίοδο.

Ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου είχε την προσδοκία ότι με την ένταξή του αυτή την εποχή θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών της δημοπράτησης, και έτσι με το που θα ξεκινούσε η επόμενη περίοδος του ΕΣΠΑ θα ήταν δυνατόν το έργο να αρχίσει να κατασκευάζεται και να πληρώνεται. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, το έργο δεν «χώρεσε» στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ.

H μελέτη του έργου προβλέπει μεταξύ άλλων ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου των Καπναποθηκών, τη δημιουργία ενός αίθριου στο κέντρο του κτιρίου για την εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού, ενώ θα εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στα Άτομα με ειδικές Ανάγκες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την στέγαση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ή κτίρια του δήμου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ, η Φιλαρμονική, τα χορευτικά και αθλητικά τμήματα της ΚΕΔΑ.

Η «Επανάχρηση των Καπναποθηκών Παπαστράτου ως κτίριο υπηρεσιών – δομών πολιτισμού Δήμου Αγρινίου και διαμόρφωση αύλειου χώρου αυτών» συνολικού προϋπολογισμού 18.800.000 € που περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:
• ΥΠΟΕΡΓΟ 1 (ΚΥΡΙΟ): «Επανάχρηση των Καπναποθηκών Παπαστράτου ως κτίριο υπηρεσιών – δομών πολιτισμού Δήμου Αγρινίου και διαμόρφωση αύλειου χώρου αυτών» προϋπολογισμού 18.540.000 €
• ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «ΕΡΓΑ Ο.Κ.Ω» προϋπολογισμού 200.000 €
• ΥΠΟΕΡΓΟ 3: «Έργο αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών» προϋπολογισμού 50.000 €
• ΥΠΟΕΡΓΟ 4: «ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» προϋπολογισμού 10.000€

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πασχαλινό Bazaar από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μακρακώμης

Ο σύλλογος Γονέων & κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Μακρακώμης μας προσκαλεί στο Πασχαλινό Bazaar του!   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *