Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: «Το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα»

Ανακοίνωση (22/3/2023) από τον ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

22 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα του νερού

«Το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα»

Η κυβέρνηση της Ν.Δ σαρώνει κάθε ψήγμα δημόσιας υποδομής και δημόσιου κοινωνικού αγαθού που έχει καταφέρει να σωθεί

Ο αντισυνταγματικός νόμος που ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ για τα δημόσια αγαθά υψίστης σημασίας, το νερό, τα δάση, την βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή δημοκρατία δεν θα εφαρμοστούν

Η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν αποχωρήσει από την διακυβέρνηση της χώρας εκποιεί τη δημόσια περιουσία. Σαρώνει κάθε ψήγμα δημόσιας υποδομής και δημόσιου κοινωνικού αγαθού που έχει καταφέρει να σωθεί.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε στη Βουλήχθες το βράδυ 21 Μαρτίου 2023, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας του νερού παρακάμπτει τις συνταγματικές επιταγές και παραβλέπει πλείστες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου, σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, της Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων για τις οποίες και πάλι αδιαφορεί. Ψήφισαν έχοντας εναντίον τους ακόμα και την Ένωση Δικαστών, η οποία ανακοίνωσε και προειδοποιεί ότι αυτό που έκαναν είναι έξω από τη νομολογία του ΣτΕ.

Έχοντας ήδη την οδυνηρή εμπειρία του ξεπουλήματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ξέρουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και των υδατικών πόρων της χώρας, το μόνο που θα φέρει είναι αύξηση τιμών και απαξίωση υποδομών.
Εδώ και μέρες βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, στον σιδηρόδρομο, όπου οι νεοφιλελεύθερες επιλογές απαξίωσης, κατάρρευσης και αποδόμησης του ΟΣΕ, κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μια πρακτική που δοκιμάστηκε και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χώρο. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αυτές τις πολιτικές είναι μόνο αρνητική και σε βάρος του λαού. Γι’ αυτό και στις περισσότερες χώρες το νερό επανακρατικοποιήθηκε καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα φάνηκαν οι τραγικές επιπτώσεις.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το παρέχει σε όλους τους πολίτες και για όλες τις χρήσεις ανεξαιρέτως, πέρα και πάνω από κάθε λογική κέρδους.

Με τη χθεσινή ψηφοφορία δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων – Ενέργειας και Υδάτων. Μόνο πουοι ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται για τις ανοιχτές αγορές, τις ανταγωνιστικές αγορές, δεν έρχονται να υποκαταστήσουν τις δημόσιες πολιτικές. Αυτή ακριβώς είναι η κερκόπορτα που άνοιξε χθες για την ιδιωτικοποίηση του νερού και όχι μόνο.

Παράλληλα με τη χθεσινή ψηφοφορία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει τη διαχείριση των αποβλήτων από τους Δήμους, οι οποίοι κατείχαν τη διαχείριση και τη χρόνια τεχνογνωσία, παραδίδοντάς τη σε ιδιώτες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι η αντιμεταρρύθμιση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, είχε εισαχθεί και τη μνημονιακή περίοδο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τη δημοσιονομική στενότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε το 2016 να την αναιρέσει, προασπίζοντας και εξασφαλίζοντας, τόσο την επάρκεια όσο και την ποιότητα του νερού ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και αποδεικνύοντας παράλληλα στην πράξη, ότι όλοι δεν είναι ίδιοι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κεντρική προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία.
Τα κοινά / δημόσια αγαθά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοια, προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση όλων σε αυτά.
Η κάθε κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, να προστατεύει και να ενισχύει τον ρόλο και τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, να ενισχύει με στελεχιακό δυναμικό τους Δήμους για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Τέλος, τονίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ως κυβέρνηση, να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων.

Από το Γραφείο Τύπου

Υ.Γ : αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του νερού !!!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΚΚΕ Φθιώτιδας: Συγκεντρώσεις και συσκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων για τις Ευρωεκλογές

Συγκεντρώσεις και συσκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων Φθιώτιδας για τις Ευρωεκλογές Το Σάββατο 25 Μάη  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *