Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα κυκλο – φ – οριακά από σήμερα στη «Μαγνησία»

Καλημέρα συμπολίτες και απανταχού αναγνώστες, ετούτη τη σημαδιακή μέρα, 8 Ιουνίου 2022. Σημαδιακή, διότι η στήλη βρίσκεται από σήμερα σε ένα καινούργιο περιβάλλον – είπε ν’ αλλάξει λίγο τον αέρα της, να αναπνεύσει λίγο πιο ελεύθερα, κυρίως λόγω της περιρρέουσας, διαρκώς εντεινόμενης, «Μονακο-λατρείας» (!!) καθώς και της εκδοτικής συνεργασίας με εξω-βολιώτικα οικονομικά (και μόνο…) συμφέροντα εκεί που φιλοξενούνταν μέχρι χθες. Αυτή η στήλη υπάρχει εδώ και 31 χρόνια, έχει περάσει διάφορα και έχει κολυμπήσει σε διάφορα, ψηλά ή χαμηλά κύματα, έχει γνώση επιστημονική, έχει άποψη πολιτική με την πραγματική, πιστεύει, έννοια του όρου, έχει θέσεις και αντι-θέσεις αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο, υπάρχει λόγω αγάπης τόσο στον Ελληνικό Γραπτό Λόγο όσο και στην Πόλη που μας μεγαλώνει, αλλά και επειδή την στηρίζουν οι αναγνώστες της, πρωτίστως στο χαρτί μιας εφημερίδας και δευτερευόντως στο συνώνυμο διαδικτυακό ιστολόγιο και, εσχάτως, στο φατσοβιβλίο.

Καλώς ανταμώσαμε, λοιπόν, στις σελίδες της «Μαγνησίας» και καλόν δρόμο να έχουμε.
Δρόμο, τι δρόμο! Δρόμους να δουν τα μάτια σου, δρόμοι που έχουν τη δική τους ιστορία, τους δικούς τους μουσικούς, τους δικούς τους περιπατητές, δρόμοι οριζόντιοι και κάθετοι, ήσυχοι και θορυβώδεις, δρόμοι «ήπιοι» και δρόμοι ποδηλάτου, μονόδρομοι και πεζόδρομοι, κατσικόδρομοι και αυτοκινητόδρομοι. «Δρόμοι παλιοί, που αγάπησα και μίσησα ατέλειωτα…», όπως έγραψε ο Μανόλης Αναγνωστάκης (1925-2005), μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) και πρωτοτραγούδησε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά στις Μπαλάντες τού 1975.

Διάβασα ότι ο Δήμος Βόλου αγόρασε και μοίρασε 3.000 εισιτήρια σε μαθητές για να παρακολουθήσουν τα δύο παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδος στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, 9 και 12 Ιουνίου. Και καλά έκανε. Αρκετές καταστάσεις βίας (θυμάστε εκείνες τις ωραίες εικόνες με τον Άρχοντα μαινόμενο εναντίον του Άρη ή τότε, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος;) αλλά και μεγάλες ερημιές έχει ζήσει μέχρι τώρα το καημένο το Στάδιο (με 200-300 φιλάθλους τι σόι είναι αυτή η ομάδα στην Α’ Εθνική…) καιρός να χαρεί με τα παιδιά και την Εθνική Ομάδα. Εγώ έχω «μείνει» στις 17 Αυγούστου 2004 με τους 22.000 θεατές στον αγώνα Ελλάδα-Μεξικό για το Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου στην Ολυμπιακή Πόλη του Βόλου. Τώρα το Πανθεσσαλικό Στάδιο ανήκει στον Δήμο Βόλου, όπως και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στην Ν. Δημητριάδα, το κολυμβητήριο Βασίλης Πολύμερος και το κλειστό γυμναστήριο της Ν. Ιωνίας κλπ. κλπ. Αλλά όχι ακριβώς! Για το Στάδιο συστάθηκε, λέει, Φορέας Διαχείρισης, στον οποίο συμμετέχουν, λέει, ο Δήμος (λογικό) η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (τι δουλειά έχει αυτή; και κυρίως πώς μπορεί να συνεισφέρει στα απαιτούμενα έξοδα συντήρησης;) και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Εδώ τα πιάσαμε τα λεφτά μας, σωθήκαμε, σώθηκε το Στάδιο! Από όσα γνωρίζω κατά κανόνα το Επιμελητήριο δεν έχει κονδύλια διαθέσιμα για τέτοιες δουλειές, πώς θα συμβάλει στην σωστή διατήρηση και την εύρυθμή λειτουργία αυτής της όντως πολύ σημαντικής υποδομής του τόπου μας; Ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Ιάσων Α.Ε., με Πρόεδρο το Επιμελητήριο, που ευελπιστούσε να αξιοποιήσει την μεγάλη υπερτοπική αγορά η οποία ρημάζει ακόμα, κοντά στα 40 χρόνια, στην Νεάπολη. Λίγο μετά το ίδιο Επιμελητήριο επεδίωκε να του παραχωρηθεί το ίδιο Πανθεσσαλικό Στάδιο προκειμένου να το μετατρέψει σε περίπου εμπορικό κέντρο! Κοντολογίς, συμπολίτες, φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία του Πανθεσσαλικού Σταδίου με ιδιοκτήτη και μοναδικό, εν τέλει, χρηματοδότη τον Δήμο Βόλου δεν θα πάει καλά και είναι κρίμα.

Κι όπως το έφερε η κουβέντα με φίλους του καφέ γύρω από τις 210.000 ευρώ για τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου εντυπωσιασμού, είπα πόσο καλύτερα θα επενδύονταν τόσα λεφτά σε ένα πολύ χρήσιμο έργο, όπως η γέφυρα στο (Α)λυγαρόρεμα, στην είσοδο της πόλης από Νέα Αγχίαλο. Ο δρόμος είναι η Εθνική Οδός αρ. 30 και έχει χαρακτηρισμό «Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο», αν αυτό έχει κάποια σημασία για κάποιους – που δεν φαίνεται να έχει…

Ή σε κάτι ακόμα φτηνότερο αλλά επίσης υψηλής χρησιμότητας, ιδίως τώρα το καλοκαίρι. Στο θερινό θέατρο της Νέας Ιωνίας. Στο οποίο, στο πλαίσιο πρόσφατης «ανακαίνισης», αφαιρέθηκαν τελείως όλα τα καθίσματα θεατών και αντικαταστάθηκαν από… μαξιλαράκια πάνω στο μπετόν των κερκίδων! Άνθρωποι μέσης ηλικίας που πήγαν να δουν παράσταση μου διηγήθηκαν ότι έφυγαν από τη μέση (της παράστασης) διότι τους πόνεσε αφόρητα η μέση και η σπονδυλική στήλη ολόκληρη. Μα είναι δυνατόν; Από κατασκευής τα δύο ανοιχτά μας θέατρα είχαν καθίσματα πλαστικά με πλάτη – δεν γίνεται να παρακολουθεί κανείς δυο ώρες οποιασδήποτε παράστασης χωρίς κάπου να ακουμπάει η πλάτη του, δεν είναι το κοινό αυτών των εκδηλώσεων πιτσιρικάδα ή χουλιγκάνοι των γηπέδων. Και βέβαια τα πλαστικά καθίσματα υφίστανται φθορές, και κάθε χρόνο πάντα υπήρχαν ανανεώσεις. Τώρα δεν βαριέσαι αδερφέ, τα βγάζουμε όλα και κάνουμε «οικονομία». Για να έχουμε να δίνουμε για λαμπάκια…

Και το Πανθεσσαλικό Στάδιο τέτοια καθίσματα έχει. Γι’ αυτό λέω ότι φοβάμαι…
Εκείνος ο κυκλικός κόμβος στην Γορίτσα τι έχει και καθυστερεί τόσο; Ναι, είναι εκείνος ο κόμβος που τον επισκέφθηκε μια μέρα ο Άρχων και έδωσε, ως επαΐων, οδηγίες στον εργολάβο «…θα μου το κάνεις 2,60 …» (βλ. κυκλο-φ-οριακα 1099, 7 Απριλίου 2022), μάλλον σε κάποια νησίδα αναφερόταν, δεν ξέρω τι απέγινε, χάθηκε και το σχετικό βίντεο, αλλά ο κόμβος ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου και ακόμα δεν τελειώνει. Κι όσοι περνούν συχνά από εκεί μου λένε ότι είναι κάπως «στενός», εγώ λέω να τελειώσει και θα δούμε.
(Επ)Έρχεται τριήμερον Αγίου Πνεύματος, καλή φώτιση και καλό μπάνιο, γεια σας.
Στην φωτογραφία η μοναδική στον κόσμο αγιογραφία της Αγίας Τριάδας, στο ομώνυμο εκκλησάκι, στον Βόλο. Έργο του 1951, από τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο (1889-1977).

Πηγή: magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διανομή τροφίμων και ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής στους δικαιούχους του (ΚΕΑ) στην Π.Ε. Καρδίτσας από τις 5/12

Ο Δήμος Καρδίτσας, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε συνεργασία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *