Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Θ. Καραΐσκος – Δήμος Λαμιέων: Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρίας για το έργο της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου

Ο Δήμος Λαμιέων και ειδικότερα ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας 12/7/2021,  αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΔΑ και της εργολήπτριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Η πράξη αυτή απορρέει από τα όσα  έχουν  δημιουργηθεί σε αρκετές οδούς της πόλης, τόσο από την έλλειψη ενημέρωσης από το κλείσιμο των δρόμων αλλά και τις εγκάρσιες τομές που δημιουργούνται από τα έργα.

Οι εργασίες για τη πόλη της Λαμίας ξεκίνησαν από τις 01/06/2021 και μέσω του νομικού του εκπροσώπου Νίκου Τσακτάνη, ο Δήμος ζητά να ρυθμιστεί προσωρινά η κατάσταση και μέχρις ότου εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της κυρίας για την υπόθεση αγωγής να υποχρεωθούν εταιρεία και εργολάβοι ή υπεργολάβοι να προβούν στις παρακάτω κινήσεις:

(α) να παρέχουν ενημέρωση στο Δήμο, στα όργανα του και τις υπηρεσίες του, ως προς το χρόνο και το σημείο έναρξης των εργασιών

(β) Στις εγκάρσιες τομές στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια, καθώς και στα φρεάτια, να τοποθετείται σήμανση, η οποία αφενός να ενημερώνει τους πολίτες για το είδος των εργασιών που εκτελούνται και τον φορέα εκτέλεσης, αφετέρου δε, να προειδοποιεί τους διερχομένους για την ύπαρξη των τομών του οδοστρώματος και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και επίσης να υπάρχει καθημερινή συμπλήρωση των τομών μέχρι την οριστική τους αποκατάσταση

(γ) Μετά την δημιουργία των τομών και φρεατίων επί των οδοστρωμάτων, να μην καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η αποκατάσταση τους με ασφαλτοτάπητα και να διαρκεί αυτή, όσο το δυνατό συντομότερα ο δε χρόνος διάρκειας της τομής, να επισημαίνεται με σήμανση

(δ) Μετά την ολοκλήρωση του έργου επί των τομών και φρεατίων, να γίνεται πλήρης και ασφαλής αποκατάσταση με ασφαλτοτάπητα των τομών των οδοστρωμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και να γίνεται η κατάλληλη διαβροχή του αμμοχάλικου και η σωστή συμπύκνωσή του, προκειμένου η ασφαλτική στρώση να σφραγίσει στο επίπεδο του οδοστρώματος και το επίπεδο της ασφαλτικής στρώσης της τομής να μην βρίσκεται ψηλότερα από την στάθμη του οδοστρώματος και να μη δημιουργούνται συνεχείς προεξοχές («σαμαράκια»).
(ε) να απαιτείται η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής για την καλή εκτέλεση της τομής, όπως ισχύει για τους λοιπούς Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, το ποσό της οποίας να καθορίζεται με απόφαση της Διεύθυνσης Υποδομών και Τεχνικών Εργων, ανάλογο με το εύρος της τομής και της δαπάνης αποκατάστασής της.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων  κ. Καραΐσκος δήλωσε :

«Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο και είμαστε υποχρεωμένοι αυτό να το στηρίξουμε, και μάλιστα όταν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται πολλαπλά, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Όμως οφείλουμε να σεβόμαστε τη πόλη και τις λειτουργίες της, καθώς και τους δημότες της που υπηρετούμε καθημερινά και τον σεβασμό αυτόν απαιτούμε και σε οποιονδήποτε άλλον έρχεται στη πόλη μας ο οποίος οφείλει να σέβεται και τον κόπο κάποιων που εργάζονται για να φτιάξουν μια πολύ όμορφη και ανθρώπινη. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης και ζητήσαμε να ικανοποιηθούν τα αυτονόητα για την πόλη και τους πολίτες.

Nα σταματήσουν οι άναρχες παρεμβάσεις από τις εταιρείες που εγκαθιστούν το δίκτυο φυσικού αερίου και ταλαιπωρούν τους πολίτες και να υποχρεωθούν οι εταιρείες να προγραμματίζουν να ενημερώνουν και να λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας και προστασίας και να αποκαθιστούν το οδόστρωμα, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Αναζητήσαμε τρόπους συνεννόησης με τη ΔΕΔΑ και τις εταιρείες για να βρούν τρόπους να μετριάσουν την τεράστια όχληση και την τεράστια ζημιά μέσα στην πόλη αλλά κωφεύουν. Και έτσι καταλήξαμε στην άμεση δικαστική παρέμβαση, ελπίζοντας ότι το δικαστήριο θα τους υποχρεώσει για τα αυτονόητα: να ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες. Ο Δήμος είναι παρών και θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα έτσι ώστε να εφαρμοστούν αυτά που κυρίως θεωρούνται λογικά και αυτονόητα….»

Δικηγόρος του Δήμου ανέλαβε ο παλιός αυτοδιοικητικός Νίκος Τσακτάνης, ο οποίος δήλωσε σχετικά :

“Είναι λογικό και αδιαμφησβήτητο η εκτέλεση όποιου δημοσίου έργου να προκαλεί μια πρόσκαιρη αναστάτωση ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτού του είδους οι εταιρείες που δεν χρειάζονται κάποια άδεια για την εκτέλεση αυτών των έργων να προβαίνουν σε αυθαίρετες κινήσεις ή να υπάρχει παντελής έλλειψη προγραμματισμού. Εδώ έρχεται ο ρόλος της δικαιοσύνης και αυτόν ζητάμε σήμερα…”.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης, έδωσε το παρόν με τη θεσμική του ιδιότητα και δήλωσε τη στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου στην εφαρμογή των νόμων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στερεά Ελλάδα: Που ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανακοίνωση – ενημέρωση της κατάστασης στο οδικό δίκτυο της Στερεάς Ελλάδας  (08:00 – 7/2/2023) Από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *