Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Θέσεις στάθμευσης για 400 ποδήλατα και 700 για πατίνια μέσα στο 2022 στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη αύξησης της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου καθημερινής μετακίνησης επισήμαναν οι ομιλητές σε εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος iBikeShare.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε, μιλώντας στην εκδήλωση, ότι το 2022 ο δήμος θα υλοποιήσει 120 σημεία τοποθέτησης ποδηλάτων, που θα σημάνει τη δημιουργία 400 θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα και 700 για πατίνια. Τόνισε, δε, ότι με τον νέο ποδηλατόδρομο στη Λεωφόρο Νίκης οχταπλασιάστηκαν οι χρήστες του ποδηλάτου και φτάνουν, πλέον, τους 400 ανά ώρα.

Την ανάγκη για υποδομές που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση ποδηλάτων και πεζών επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τα “έξυπνα φανάρια”, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2022 και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μειώσει τον χρόνο μετακίνησης κατά 25%. Στη νέα προγραμματική περίοδο, σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης, επισήμανε, ότι η αύξηση της κυκλοφορίας των ποδηλάτων πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

To μέλος της συλλογικότητας Gymnosophy, Κώστας Τερζόπουλος, υπογράμμισε ότι για να γίνει το ποδήλατο ανταγωνιστικό μέσο μετακίνησης πρέπει να του δοθούν προνόμια, όπως η παραχώρηση προτεραιότητας μόνο αν υπάρχουν άλλοι χρήστες.

Επανέλαβε τη διεκδίκηση για ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πρόσθεσε ότι η μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις από τα 50 στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, θα μειώσει από το 30% στο 10% τον κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Τον απολογισμό του προγράμματος iBikeShare, που έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη της λειτουργίας συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων έκανε η συντονίστρια, διευθύντρια ερευνών του ΙΜΕΤ , Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), Ιωάννης Τόσκας, o γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Αθανάσιος Τσιάνος και ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωσταντέλλος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ, Ευάγγελος Μπεκιάρης.

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Σκληβανιώτου για 4 ώρες

Διακοπή κυκλοφορίας την Τετάρτη 1/2/2023 Η ενημέρωση από την Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Έργων του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *