Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Την Κυριακή 2 Απριλίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η εκδήλωση «Βυζαντινές οχυρώσεις της Θεσσαλίας»

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η αρχαιολόγος Άννα Γιαλούρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα: «Βυζαντινές οχυρώσεις της Θεσσαλίας».

Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις οχυρώσεις των σπουδαίων αστικών κέντρων στους δύο μεγάλους οδικούς άξονες που διατρέχουν τη θεσσαλική λεκάνη, συνδέοντας τα Τέμπη με τις Θερμοπύλες και τον Παγασητικό κόλπο με τον Αμβρακικό, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό κάστρων που εντοπίζεται κατά μήκος του υπόλοιπου οδικού δικτύου, το οποίο αναπτύχθηκε στις παρυφές των ορεινών όγκων που περικλείουν τη θεσσαλική λεκάνη.

Μέσα από το πανόραμα των θεσσαλικών οχυρώσεων θα δούμε να ξεδιπλώνεται ανάγλυφα η εξέλιξη του αμυντικού συστήματος στη Θεσσαλία από τα μέσα του 3ου μέχρι και τα τέλη του 14ου αιώνα. Συγχρόνως, στην αρχιτεκτονική μορφή τους διαγράφεται η ιστορική εξέλιξη του θεσσαλικού χώρου και οι μεταβολές που αυτός υπέστη, ενώ μέσα από τη συνολική θεώρηση και συγκριτική εξέταση των θεσσαλικών οχυρώσεων, αναδεικνύονται τα κοινά τους τυπολογικά, μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και παρουσιάζονται τα συστήματα υδροδότησης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *