Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, για να συζητηθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της ηπειρωτικής Ελλάδας μαζί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και ιδιαίτερα ο ξενοδοχειακός κλάδος στην περιοχή. Έμπειροι επαγγελματίες συζήτησαν με εκπροσώπους της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και διαφόρων φορέων. Οι υποδομές, η βιωσιμότητα, ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και η προβολή των προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας τέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου, από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου. Αναλυτικά:

Φλέγκα Σοφία, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ευρυτανίας

Φλέγκα

«Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος του εσωτερικού τουρισμού βάλλεται και αυτό εμείς στην Ευρυτανία το έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Πραγματικά, οι συνάδελφοι που εξασκούν αυτό το επάγγελμα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ήρωες. Παρόλ’ αυτά, όμως, επειδή είμαστε Ξενοδόχοι και έχουμε μάθει να λειτουργούμε σε συνθήκες γρήγορα μεταβαλλόμενες, είμαστε εδώ και θέλουμε να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και στην ανάδειξη της περιοχής και στην προσέλκυση, όχι μόνο τον τουριστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Έλλειψη οικοδομών, έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη οράματος, έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη συνεργασίας, έλλειψη τεχνογνωσίας; Νομίζω πως τίποτα δε μας λείπει από αυτά, τα έχουμε όλα! Απλώς, πρέπει κάποια στιγμή να καθίσουμε όλοι μαζί και να βάλουμε σε τάξη τι θέλουμε να κάνουμε, πώς θέλουμε να το κάνουμε και πού θέλουμε να πάμε!».

Χατζής Γιάννης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Χατζής

«Ο Έλληνας ξενοδόχος συνδράμει πάνω από 10.000.0000.0000 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί πάνω από 200.000 συμπολίτες μας, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη. Ωστόσο, η επιτυχία του κλάδου δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα επιμέρους περιοχών. Η εικόνα στο Καρπενήσι σήμερα δεν είναι παρόμοια με αυτή που βλέπαμε στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και αυτή είναι η πραγματικότητα χιλιάδων ελληνικών ξενοδοχείων που αναγκάζονται να λειτουργούν 90 μέρες υψηλής ζήτησης, για να πληρώσουν λειτουργικά έξοδα 365 ημερών. Ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι η διαχρονική απουσία στήριξης στο ξενοδοχείων από 1 έως 3 αστέρια, τα οποία είναι πάνω από 200.000 δωμάτια στην Ελλάδα. Ο ποιοτικός και η βιώσιμος του τουρισμός προϋποθέτει ότι όλα τα καταλύματα, ανεξαρτήτως αστεριών και περιοχής, έχουν την απαραίτητη χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους, τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο υποδομών.»

Τασιός Αριστείδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας

Τασιός

Ο κ. Τασιός αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Π.Ε. Ευρυτανίας, με σκοπό την τοποθέτηση του Νομού και στο οικονομικό και το τουριστικό κομμάτι στον χάρτη της χώρας, ανέφερε:

«Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τα μεγάλα έργα οδοποιίας, όπως είναι το Λαμία – Καρπενήσι αλλά και με την πρόσβαση της Δ. Ευρυτανίας προς τη Δ. Ελλάδα. Μέσω του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος των Αγράφων, θα μπορέσουμε να έχουμε τη σύνδεση των δύο λιμνών, Κρεμαστών και Πλαστήρα, κάτι που θα δώσει σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα στην περιοχή. Αναφορικά με το καθαρά τουριστικό προϊόν, η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας Κέντρου που βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, είναι μία επένδυση εξίσου σημαντική.»

Κακαβάς Χρήστος, Δήμαρχος Καρπενησίου

Κακαβάς

Στην ερώτηση του κ. Γιώργου Αλεξάκη, Δημοσιογράφου: «Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για την επερχόμενη δεκαετία στον Δήμο Καρπενησίου που θα μπορέσουν να τον ισχυροποιήσουν τόσο, ώστε να αντιμετωπίζει το μέλλον με μεγαλύτερη ευδοξία και να χτιστούν υπεραξίες για την επιχειρηματικότητα;» ο κ. Κακαβάς απάντησε:

«Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και πάγιο αίτημα όλων των Ευρυτάνων είναι ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο. Δυστυχώς, εδώ δεν έχουμε ούτε θάλασσες ούτε λιμάνια, άρα δε βλέπουμε κάποιον άλλον τρόπο διασύνδεσης. Ένα δεύτερο κομμάτι, το οποίο απευθύνεται στον αθλητικό τουρισμό, είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το Αθλητικό Κέντρο, το Κολυμβητήριο, τα κλειστά γυμναστήρια μπάσκετ, για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από συλλόγους και ομοσπονδίες. Ένα άλλο κομμάτι, είναι η συντήρηση και ο καθαρισμός των μονοπατιών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περιπατητικές διαδρομές ιστορικού ενδιαφέροντος, βελτιώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Μουσείο Κορυσχάδων, Μουσείο στα Βελωτά, Μουσείο Βουνού, Κειμηλιαρχείο Φουρνάς), να τοποθετήσουμε πινακίδες πληροφόρησης αλλά και μία σύγχρονη και ενημερωμένη ιστοσελίδα του δήμου. Ταυτόχρονα, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το Πάρκο στο Κεφαλόβρυσο μετατρέποντάς το ενδεχομένως σε θεματικό πάρκο. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε, επίσης, χώρους στάθμευσης λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, διότι η πλειοψηφία των επισκεπτών πλέον πάει σε άλλα σημεία του Δήμου. Κλείνοντας, θα ήθελα να προτείνω σε συνεργασία με την Περιφέρεια τη δημιουργία ελικοδρομίου στον τόπο μας ή υδατοδρομίου στη Λίμνη Κρεμαστών, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε και τις διακομιδές μετά από κάποιο ατύχημα.»

Καρδαμπίκης Αλέξης, Δήμαρχος Αγράφων

Καρδαμπίκης

Στην ερώτηση της κ. Βίκυς Βαμιεδάκη, Δημοσιογράφου: Κύριε Δήμαρχε, πώς είναι η ζωή στα απάτητα Άγραφα;», ο κ. Καρδαμπίκης απάντησε:

«Καταρχάς θα ήθελα να πω πως η προβολή που γίνεται στις μέρες μας για τα Άγραφα δεν έχει ξαναγίνει. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως, για να υπάρξει Καρπενήσι, πρέπει να είναι δυνατά και τα Άγραφα. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ο Δήμος Αγράφων προσφέρεται για εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό. Με τη συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, έχουμε φτιάξει ίσως τις καλύτερες αναρριχητικές πίστες στην Ελλάδα, το Φαράγγι του Μπουζονίκου και του Εύρυτου. Έχουμε κάνει πρόταση για 18 μονοπάτια καινούργια. Συγχρόνως, στη Λίμνη Κρεμαστών υπάρχει σκάφος για αναψυχή, και έχει γίνει και το 1ο τουριστικό γραφείο στα Άγραφα. Σε λίγες μέρες, θα γίνουν τα εγκαίνια στη Βαλαώρα. Επίσης, έγινε η πρώτη συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγής προϊόντων μελισσοκομίας. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια τα Άγραφα θα είναι δυναμικά στον χάρτη της Ελλάδας.»

Ρεπορτάζ: Μαίρη Μπαζιώνη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κοκοτίνης

www.evrytanikospalmos.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στο «Μύλου Ματσόπουλου», στα Τρίκαλα, το «2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων» της Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου

26 Θεσσαλοί οινοποιοί και αποσταγματοποιοί σε ειδικά περίπτερα θα παρουσιάσουν κρασιά και αποστάγματα από όλο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *