Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το ανάκτορο του Τατοΐου «επιστρέφει» στην εποχή του Γεωργίου Α΄

Σάκης Ιωαννίδης

Αφαιρούνται κεραμοσκεπές, σφραγίζονται ανοίγματα, επανέρχονται είσοδοι που είχαν καταργηθεί και αλλάζει η εσωτερική διαρρύθμιση του Τατοΐου για να επανέλθει μορφολογικά και αισθητικά στο πρότυπο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε, δηλαδή στο ανάκτορο Πέτερχοφ της Ρωσίας και στην εποχή του Γεωργίου Α΄.

Οι λεπτομέρειες των παρεμβάσεων περιγράφονται στην ανοιχτή πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την τελική μορφή των θερινών ανακτόρων στο κτήμα Τατοΐου.

Σχετικά με την εξωτερική όψη του κτιρίου, στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η απομάκρυνση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος και κεραμοσκεπών που προστέθηκαν σε επόμενες φάσεις στη νότια όψη του ανακτόρου και η επαναφορά των μεταλλικών στοιχείων από χυτοσίδηρο που υπήρχαν στην αρχική φάση. Αντιστοίχως, θα σφραγιστούν ανοίγματα που άνοιξαν μεταγενέστερα και θα ανοιχτούν τα παλαιά και θα επανέλθουν στις αρχικές τους θέσεις δύο εκ των τριών εισόδων της βόρειας όψης μαζί με τα περίτεχνα μεταλλικά τους στέγαστρα, που θα ανακατασκευαστούν. Επίσης, το δυτικό αέτωμα του κτιρίου θα επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Οι μελέτες που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμισή του στον βαθμό που δεν θα θίγει την αυθεντικότητά του.

Από έξω το κτίριο δεν προδίδει το μέγεθός του. Εσωτερικά, όμως, γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό, καθώς κάθε όροφος έχει έκταση 1.000 τ.μ., η σοφίτα 582 τ.μ. και 1.219 τ.μ. Ωστόσο, οι αίθουσές του έχουν υποστεί αρκετές μεταβολές όσο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αυξομειώνονταν μέσα στα χρόνια. Οπότε προβλέπεται να αφαιρεθούν μεταγενέστεροι τοίχοι που υποδιαιρούν τα δωμάτια σε μικρότερους χώρους, θα αποκατασταθεί το λουτρό της βασίλισσας Ολγας και οι εσωτερικές πόρτες θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση και διαστάσεις.
Επειδή το ανάκτορο θα λειτουργεί επίσης ως σύγχρονο μουσείο, οι εγκεκριμένες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ εγκαταστάσεων) που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση στατικής επάρκειας του κτιρίου και την ενεργειακή αναβάθμισή του στον βαθμό που δεν θα θίγει την αυθεντικότητά του. Στους ορόφους θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της τέως βασιλικής οικογένειας, ενώ στο υπόγειο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και θα επαναλειτουργήσει η αίθουσα προβολής που διαθέτει το ανάκτορο. Οι βοηθητικοί χώροι του μουσείου θα βρίσκονται στο κτίριο των μαγειρείων του ανακτόρου, τα οποία και ενώνονται με την κουζίνα του κτιρίου με υπόγειο διάδρομο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 14,3 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την προκήρυξη της πρόσκλησης, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι την Τετάρτη 9 Μαρτίου. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 2,5 χρόνια.

Στην πρόσκληση έχουν προστεθεί επίσης ειδικοί όροι για την οικονομική επάρκεια και την τεχνική εμπειρία της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Οι φορείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν και να αποδεικνύουν εμπειρία σε αποκαταστάσεις κτιρίων που είναι κηρυγμένα νεότερα μνημεία ή έργα τέχνης.

www.kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Ελασσόνας Ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής στον Δήμο Ελασσόνας στο νέο δωρεάν πανεπιστημιακό πρόγραμμα επιμόρφωσης

Δίνοντας έμφαση στη διά βίου επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ο Δήμος Ελασσόνας συνεχίζει και φέτος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *