Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Ε.Κ.Π.Ε. Φθιώτιδας για την προστασία των εργαζομένων από θερμική καταπόνηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(2-8-2021)

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΙΚΉ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας ενημερώνει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την προστασία τους από την θερμική καταπόνηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Μετά και την έκδοση της νέας εγκύκλιου του Υπουργείου Εργασίας καλούμε τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται τα εξής οργανωτικά μέτρα:
– Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
– Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
– Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού.
– Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.
Σε ότι αφορά τις υπαίθριες εργασίες:
-Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
– Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.
– Διαμόρφωση σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
– Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
– Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας καλεί τους εργοδότες να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι τις ημέρες του καύσωνα.

Συγχρόνως καλούμε τα σωματεία μέλη μας και τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας, εάν παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέοι έλεγχοι – rapid tests σε Αμφίκλεια και Ζέλι

Έλεγχοι – rapid tests στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, το κλιμάκιο του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *