Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το έθιμο “Ρογκάτσια» αναβίωσε και φέτος μετά από δύο χρόνια αποχής ο Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης

Το Μπουλούκι των Ρογκατσιαραίων χθες (2/1) το πρωί περιδιάβηκε στα σπίτια της Κοινότητας χορεύοντας, τραγουδώντας και ανταλλάσσοντας ευχές για τον καινούργιο χρόνο με τους νοικοκυραίους.

Σήμερα (Τρίτη 3/1) ήταν η σειρά της Καρδίτσας με το Μπουλούκι των Ρογκατσιαραίων να ξεσηκώνει όλη την πόλη με τους ήχους των κουδουνιών τους και τα δίστιχά τους «Καμπόσο από λουκάνικο, καμπόσο από μπουμπάρα, καμπόσο κι από πλευραμιά, να γίνει σουφλιμάδα. Λίπα λίπα να φκιάσει η νυφη πίτα Μι την παλιά τη σίτα!» «Εδώ μαντήλια κρέμουντι, εδώ μαντήλια σιώντι, ιδώ ‘χουν μια κόρη ξανθή, θέλουν να την αντρέψουν. Την τάζουν για το βασιλιά, την τάζουν για το Ρήγα..»

Σύμφωνα με την παράδοση το λαϊκό δρώμενο, σχετίζεται με την αρχέγονη λατρευτική παράδοση και συνδέεται με τη γιορτή των Θεοφανίων. Ομάδες ανδρών μεταμφιεσμένων με προβιές ζώων, μάσκες και ζωσμένοι κουδούνια, γυρνούν στους δρόμους και στα σπίτια, χορεύουν και μαζεύουν προσφορές που τους δίνουν οι κάτοικοι για να τους εξευμενίσουν, τα λεγόμενα «δωσίματα». Ανάμεσά τους η “νύφη” και ο “γαμπρός”, ντυμένοι με καραγκούνικη φορεσιά, ο “γιατρός”, ο “αράπης”, ο “παπάς” και άλλοι χαρακτήρες που αναπαριστούν τη διαδικασία του γάμου, του θανάτου κ.ά. Το έθιμο που αναβιώνουν και άλλοι σύλλογοι της περιοχής μας έχει χαρακτήρα εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού που απειλεί την βλάστηση και την παραγωγή.

Κ.Κ.

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εξυπνο τσιρότο σε ρόλο 24ωρου καρδιολόγου

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους συσκευές που μπορεί να φοράει πάνω του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *