Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το καλοκαιρινό Φεστιβάλ της Μυκόνου, η ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας, παράδοσης και γαστρονομίας

Το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι εκθέσεις αλλά και η ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας, παράδοσης και γαστρονομίας πρωταγωνιστούν στο Mykonos Art Festival, το καλοκαιρινό Φεστιβάλ της Μυκόνου το οποίο ξεκινά φέτος στις 30 Ιουνίου.

Παραστάσεις σε σοκάκια, ναούς και φυσικά στη Δήλο περιλαμβάνει το φεστιβάλ Μυκόνου. Για τρεις μήνες σε ιστορικούς χώρους της πόλης, εκκλησίες και πλατείες, το Mykonos Art Festival, δίνει το στίγμα μιας μεγάλης γιορτής για τον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση.

Τι θα δούμε στο φεστιβάλ στη Μύκονο
Η Λυδία Βενιέρη με μια εικαστική εγκατάσταση – Ο 13ος μήνας -ένα Αφιέρωμα στο Θεό Διόνυσο»- η παράσταση Tρωάδες σε σκηνοθεσία της Violet Louise και μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με την Αγλαΐα Παππά.

Η μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τα τραγούδια της αρχόντισσας του ρεμπέτικου Σωτηρίας Μπέλου.

Η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς Θαλασσογραφία σε κήπο στη Δήλο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”, μία μοναδική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Μυκονιάτη μουσουργό Γεώργιο Αξιώτη με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή, το αγαπημένο Athens Open Air Film Festival – Θερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας , οι συναυλίες από όλο το φάσμα της μουσικής σκηνής είναι λίγες μόνο από τις δράσεις της φετινής συνάντησης Mykonos Art Festival,η οποία προσδοκά να ξεχωρίσει αυτό το καλοκαίρι.

Σε ξεχωριστές ενότητες παρουσιάζονται μουσικοί και φωτογράφοι που ζουν και εργάζονται στο νησί ενώ στο φεστιβάλ συμμετέχουν και ονόματα όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Διονυσίου, η Ασπασία Στρατηγού, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Θοδωρής Μέρμηγκας και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

 

Στο Μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη στην Άνω Μερά, θα παρουσιαστούν οι Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Violet Louise με την Αγλαΐα Παππά
Πρεμιέρα σε Μοναστήρι στη Μύκονο
Στο Μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη στην Άνω Μερά, θα παρουσιαστούν οι Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Violet Louise με την Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Εκάβης, στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Mykonos Art Festival 2023.
Για πρώτη φορά τρείς αφηγητές στην είσοδο του μοναστηριού, κάτω από τον έναστρο ουρανό, θα αφηγηθούν το κείμενο του Ευριπίδη. Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη διασκευή του ποιητικού κειμένου όπου ο ήχος, η μουσική και η εικόνα συνυπάρχουν δημιουργικά.

Ο μεγάλος λευκός τοίχος του Μοναστηριού είναι το ιδανικό σκηνικό για να  φιλοξενήσει ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον, που θα λειτουργήσει βιωματικά και θα εισάγει το θεατή στο λόγο του Ευριπίδη, ένα λόγο διαχρονικό και συγκλονιστικά ανθρώπινο

Οι Τρωάδες γραμμένες το 415 π.χ κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου είναι μία σύγχρονη προφητεία για τη σκοτεινή περίοδο που διανύουμε. Ο πόλεμος τώρα δε δίνεται σώμα με σώμα. Ο πόλεμος είναι καθημερινός, κρέμεται σα μία αόρατη απειλή επάνω από τα κεφάλια μας. Η οικειοθελής και άνευ όρων παράδοση της ατομικής μας ελευθερίας σε μία παγκόσμια εξουσία είναι το σύγχρονο διακύβευμα.

Η Εκάβη, η Κασσάνδρα, η Ανδρομάχη, η Πολυξένη, ο μικρός Αστυάνακτας είτε δολοφονούνται, είτε διαμοιράζονται ως λάφυρα στα χέρια των Ελλήνων νικητών. Είναι οι παράπλευρες απώλειες, μοναδικοί επιζώντες θρηνούν στην έρημη πόλη της Τροίας που αφανίζεται μέσα στις φλόγες από τους κατακτητές.

Η συγκριμένη παράσταση κινείται μεταξύ πολυμεσικής αφήγησης, θεάτρου και οπτικοακουστικής εγκατάστασης με όχημα τις λέξεις, τους ηθοποιούς και την τεχνολογία. Είναι εφικτό όμως ο λόγος του Ευριπίδη να συνυπάρξει αρμονικά με τη σύγχρονη τεχνολογία επί σκηνής; H απάντηση είναι πως ναι: ο συνδυασμός αυτών των φαινομενικά αντιθετικών στοιχείων, δίνει μια νέα δυναμική στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας δημιουργώντας μέσω του ήχου και της εικόνας ένα περιβάλλον που θα λειτουργήσει βιωματικά και θα εισάγει το θεατή στο λόγο του Ευριπίδη: ένα λόγο διαχρονικό και συγκλονιστικά ανθρώπινο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση : Mιχάλης Κακογιάννης/ Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου, διασκευή κειμένου, τραγούδι, χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής : VioletLouise /Ερμηνευτές : Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Κατσιμίχας, Violet Louise/ Βίντεο : BασίληςΚουντούρης  (studio19)/ Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19 (Βασίλης Κουντούρης& Κώστας Μπώκος)/ Ηχοληψία : KώσταςΜπώκος (Studio 19)/ Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά /Ηχογραφήσεις: VioletLouise /Bοηθόςσκηνοθέτη :Πένυ Παπαδοπούλου/Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας/Τrailer : Θωμάς Παλυβός

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διάβημα της Ελλάδας προς την UNESCO, για την μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί

Σε διάβημα προς την UNESCO προέβη στο Παρίσι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον οργανισμό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *