Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το νερό από τις πλημμύρες αποτελεί εστία μόλυνσης – Το νερό στον Βόλο «δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή»

Έκκληση για μεγάλη προσοχή στον Βόλο με το νερό, καθώς δεν είναι πόσιμο ούτε κατάλληλο για προσωπική υγιεινή, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ ανέφερε πως έχουν καταγραφεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε πως όποιος επιχειρεί στον Βόλο και τις πληγείσες περιοχές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το νερό και κατάλληλα εξοπλισμένος, ενώ υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας με δυο περιπτώσεις να χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία και τρία άτομα να εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε: «Το πιο κοινό λοιμώδες νόσημα που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές είναι η γαστρεντερίτιδα γιατί υπάρχει η περίπτωση κάποιος να καταναλώσει χαλασμένα τρόφιμα ή υπάρχει περίπτωση να έχουμε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Αυτό είναι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης οπότε σε συνεργασία με το εργαστήριο υγιεινής επιδημιολογίας παίρνουμε δείγματα από όλες τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας για να ξέρουμε την αιτιολογία.

Έχουμε 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και μία-δύο περιπτώσεις χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Έχουμε έναν 82χρονο άνδρα από χωριό κοντά στα Τρίκαλα που νοσηλεύεται. Είχαμε και τρία άτομα με δερματικά εξανθήματα σε χωριό που επλήγη από τις πλημμύρες. Τα συγκεκριμένα άτομα μπήκαν στα νερά για να βοηθήσουν συμπολίτες τους και έπαθαν αυτή την αλλεργική αντίδραση».

Αγαπηδάκη: «Το νερό από τις πλημμύρες αποτελεί εστία μόλυνσης»
Η κ. Αγαπηδάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την κατάσταση στον Βόλο, επισημαίνοντας πως «το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, άρα δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή. Δεν βουρτσίζουμε δόντια με το νερό της βρύσης στον Βόλο. Δεν κάνουμε μπάνιο. Για να κάνουμε μπάνιο, παίρνουμε το νερό, το βράζουμε στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και μετά το χρησιμοποιούμε».

Στη συνέχεια, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε για ακόμη μία φορά πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» ανέφερε ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για κίνδυνο επιδημίας αλλά ούτε για εφησυχασμό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα επικριτικά σχόλια που έχει κάνει εναντίον της ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σημειώνοντας πως «άλλο οι επιθέσεις εναντίον μου και άλλο η προστασία της ανθρώπινης υγείας».

«Καταλαβαίνω την πολιτική επίθεση. Θέλω να μου επιτεθεί πολιτικά όποιος θέλει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και προσωπικά και σεξιστικά σχόλια να κάνει. Μια χαρά είμαι. Αν δεν άντεχα δεν θα έμπαινα στην πολιτική. Αυτό είναι κάτι άλλο και άλλο είναι να παραπλανούμε τον κόσμο. Γιατί αυτά που λέω, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα λένε όλοι οι ειδικοί σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες κρίσεις.

Αν ο κ. Μπέος έχει μια ομάδα ειδικών που του λένε διαφορετικά πράγματα, να έρθει με τεκμήρια να μας τα πει. Γιατί αυτά που σας λέω, ξαναλέω, είναι οδηγίες ανθρώπων, καθηγητών πανεπιστημίου, ειδικών, κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι κάτι που σκέφτηκα εγώ», είπε.

Παράλληλα, η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στους θεσμικούς ρόλους που έχει η ίδια και ο δήμαρχος Βόλου. «Ο κόσμος ξέρει τον θεσμικό ρόλο του καθενός μας. Ξέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα δημόσιας υγείας και συνεργάζεται μια ομάδα ειδικών και δίνει μια οδηγία η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξέρει ότι αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος. Ο κ. Μπέος είναι δήμαρχος, έχει άλλες ευθύνες. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο του. Όμως εδώ τα πράγματα, δεν είναι πολιτικά. Ξαναλέω είναι θέμα επιστημονικής τεκμηρίωσης. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στο Βόλο. Θα ελέγξουμε ξανά και ξανά το νερό. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι και δεν περισσεύει κανένας» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Μπέος: Μετά από 15-20 μέρες θα επανέλθει η κανονικότητα στον Βόλο
Την ίδια ώρα, τα προβλήματα συνεχίζονται στον Βόλο και συνολικά στη Μαγνησία, με τον Αχιλλέα Μπέο και τη ΔΕΥΑΜΒ να αναφέρουν πως η κανονικότητα αναμένεται να επανέλθει μετά από 15- 20 ημέρες.

Το νερό στον Βόλο εξακολουθεί να μην είναι πόσιμο ενώ παρέχεται στα σπίτια ορισμένων περιοχών με ωράριο, ενώ στη συνέχεια διακόπτεται η παροχή του.

Παράλληλα, δεκάδες συνεργεία του δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαριστούν οι συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία Daniel, όταν ο χείμαρρος Κραυσίδωνας υπερχείλισε πλημμυρίζοντας μεγάλο τμήμα της πόλης.

Σημαντικές καταστροφές έχει υποστεί και το συγκρότημα Τσαλαπάτα, ένας πολυχώρος μουσείων, πολιτισμού και βιομηχανικής παράδοσης, ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου.

Όσον αφορά τα προβλήματα στους δρόμους της Μαγνησίας, η οδική σύνδεση Μηλίνας – Τρικερίου στο νότιο Πήλιο έχει αποκατασταθεί, ενώ τα μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στο Χορευτό για να αποκατασταθεί πλήρως η σύνδεση με την πόλη του Βόλου αλλά και τη Μακρυνίτσα.

Ιδιαίτερη προσοχή ζητά το κεντρικό λιμεναρχείο Βόλου από όσα σκάφη κινούνται στον Παγασητικό κόλπο καθώς οι υπερχειλισμένοι χείμαρροι έχουν ρίξει στη θάλασσα τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας

Η τακτική “Κυριακάτικη επικοινωνία” του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες μέσω των social media …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *