Ακολουθήστε μας στο facebook

Το ονομαστό γεφύρι Μανώλη χρονολογείται από το 1659 και βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία, 50χλμ από το Καρπενήσι.

Το γεφύρι του Μανώλη καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σκεπάζεται ολόκληρο με τα νερά του Αγραφιώτη ποταμού. Αφανίζεται! Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου.

Προβάλει και πάλι ολόκληρο στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, ανάλογα με την στάθμη των νερών.

Το ονομαστό γεφύρι Μανώλη χρονολογείται από το 1659 και βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία, 50χλμ από το Καρπενήσι. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που ένωνε για περίπου 400 χρόνια τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.

Χτισμένο σε κομβικό σημείο, λίγο πριν την παλιά συμβολή των τριών κυρίων ποταμών της περιοχής, του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Μέγδοβα, είναι το τελευταίο γεφύρι του ποταμού Αγραφιώτη. Σηματοδοτεί την έξοδό του ποταμού προς την Λίμνη των Κρεμαστών.


Εδώ και 59 χρόνια το ιστορικό αυτό πέτρινο γεφύρι αντιστέκεται στην ορμή των νερών της λίμνης και στη φθορά του χρόνου. Όταν το 1964 κατασκευάστηκε το φράγμα των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη, πολλά αξιόλογα χτίσματα της περιοχής χάθηκαν κάτω από τα νερά της. Το ιστορικό γεφύρι του Μανώλη όμως παρότι τους χειμώνες «πνίγεται», κάθε φθινόπωρο προβάλει.

Κι εκεί που δεκαετίες τώρα το Γεφύρι του Μανώλη είχε αφεθεί στην τύχη του, ένας Αγρινιώτης ο κ. Γρηγόρης Φέρρας κίνησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη και διάσωση του.

 

Tι λέει η παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση, το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) με την γυναίκα του Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν απέκτησε ποτέ παιδιά και γι΄ αυτό τρία μεγάλα έργα του χτίστη, παραλληλίζονται ως παιδιά του. ‘Ετσι, το γεφύρι του Μανώλη θεωρείται ο γιός του και κόρες του οι δύο εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρύσω και στα Βραγγιανά.

Η παράδοση λέει ακόμη ότι για το χτίσιμό του γεφυριού χρειάστηκαν χιλιάδες …αυγά, καθώς το ασπράδι τους αποτελούσε το συνδετικό υλικό ανάμεσα στους αρμούς του. Υπερβολή, αφού η αξιοθαύμαστη ευστάθεια των παλιών αυτών γεφυριών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο κατασκευής και “θηλυκώματος” της λιθοδομής τους.

Πηγή: above view

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΓΣΕΕ: Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει τους εργαζόμενους απέναντι σε μια συνεχόμενη κρίση διαβίωσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ   Η ΓΣΕΕ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *