Breaking News

Το Πεζονήσι στην Ερέτρια, γνωστό ως «Νησί των Ονείρων» είναι σε εγκατάλειψη εδώ και χρόνια…

Το Πεζονήσι αθρώνεται σε 66 στρέμματα γης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ερέτρια, στην οποία και υπάγεται διοικητικά.

Είναι ενωμένο με την απέναντι ακτή – έστω και με μια στενή λωρίδα γης  και φαίνεται ως προέκταση της περιοχής του λιμανιού της Ερέτριας, αφού βρίσκεται στην απέναντι μεριά.

 

Το «Νησί των Ονείρων»

Μετά την Επανάσταση του 1821 το ελληνικό κράτος όρισε ότι το Πεζονήσι θα υπαγόταν στην «κοινότητα Ψαριανών», όπως ήταν γνωστή η Ερέτρια κατά τον 19ο αιώνα –λόγω της ίδρυσής της από πρόσφυγες που είχαν καταφύγει εκεί μετά την Καταστροφή των Ψαρών από τους Οθωμανούς (1824). Το 1967 η Χούντα το παραχώρησε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ορίζοντας μια περίοδο 70 χρόνων για χρήση και εκμετάλλευση. Έτσι, χάρη σε κάποιες ενέργειες του τελευταίου, η έκταση άρχισε να προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες του εξωτερικού.

Μετά την πτώση της Χούντας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η εκμετάλλευση του Πεζονησίου όφειλε να επιστρέψει στον Δήμο Ερέτριας. Ανακοινώθηκε λοιπόν δημόσιος διαγωνισμός, ο οποίος κερδήθηκε από την εταιρεία Rest Club ΑΕ, που προχώρησε σε γενναίες επενδύσεις στο νησάκι, οικοδομώντας δύο κεντρικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με συνολικά 52 δωμάτια και 46 μπανγκαλόουζ. Επιπλέον φτιάχτηκαν και εγκαταστάσεις για τένις, μίνι γκολφ, βόλεϊ και πινγκ πονγκ, καθώς και εστιατόριο, beach bar –ακόμα και πάρκινγκ 300 θέσεων.

   

Το Πεζονήσι έχει όλα τα φόντα ώστε να αναδειχθεί σε καλοκαιρινό θέρετρο του Νότιου Ευβοϊκού.

Ξεκίνησε λοιπόν μια χρυσή εποχή για το Πεζονήσι, το οποίο κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 άρχισε να γίνεται γνωστό σαν «Νησί των Ονείρων», προσελκύοντας πολύ κόσμο κάθε καλοκαίρι. Αλλά η εποχή αυτή τελείωσε απότομα το 2008, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο μισθωτής δεν είχε κερδίσει κανέναν διαγωνισμό –αντιθέτως, είχε γίνει απευθείας ανάθεση με αντίτιμο ενοίκιο που άγγιζε τα 100.000 ευρώ (με σημερινά χρήματα) το εξάμηνο. Έτσι, όπως προέβλεπε ο νόμος, έγινε έξωση του ιδιώτη επενδυτή και η κυριότητα του Πεζονησίου επέστρεψε στη δημοτική αρχή.

  • Ο τουριστικός πλούτος στην Ελλάδα, σε κάθε κλάδο, πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά και στο έπακρο! Πρώτα σύγχρονες υποδομές και μετά θέσπιση κανόνων και νομοθεσίας

Υπάρχουν καταστάσεις και περιπτώσεις όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε παρακάτω που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης….

Για κάποιους λόγους ή κυρίως συνθήκες, τουριστικός πλούτος σταμάτησε να αξιοποιείται και χειρότερα ακόμη, αντί να γίνουν ενέργειες  επανεκκίνησης και διασφάλισης βιωσιμότητας από την πολιτεία, αντίθετα αφέθηκαν και  “παράπλευρα” τίθενται και απαγορεύσεις κάνοντας χειρότερη την κατάσταση λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης!

Και μάλιστα “άδικες” απαγορεύσεις, ακόμα και σε κλάδους που σε “αυστηρά πλαίσια” ,  συνεισφέρουν σημαντικά στον τουρισμό της χώρας,  όπως για παράδειγμα ο τουρισμός που προσφέρεται/προωθείται/παράγεται από τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

Προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι αρμόδιοι στην  κεντρική διοίκηση δεν ενημερώθηκαν επαρκώς και έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι στο χέρι τους  να αναλάβουν πολιτική δράση με γνώμονα το κοινό όφελος.

Είναι ύψιστης αναγκαιότητας γενικότερα στη χώρα, πρώτα να γίνονται οι κατάλληλες σύγχρονες  υποδομές και στην συνέχεια να προχωρά η πολιτεία στη θέσπιση κανόνων και νομοθεσιών λαμβάνοντας υπόψιν σύγχρονες ανάγκες, προτεραιότητες, δικαιώματα, υποχρεώσεις. Και όχι χωρίς  υποδομές, να ορθώνονται απαγορεύσεις με βαρύτατα πρόστιμα.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα, σε κάθε κλάδο, πρέπει με πολιτικό σχεδιασμό και δράση, να αξιοποιείται ορθολογικά και στο έπακρο!

Οι προοπτικές για το μέλλον

Λόγω των εξελίξεων του 2008, το πάλαι ποτέ «Νησί των Ονείρων» απέμεινε εγκαταλελειμμένο. Μια πρόταση αξιοποίησης που κατέθεσε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Λάμπρος Αγγελόπουλος δεν προχώρησε ποτέ και το τι θα γινόταν με το νησί μπλέχτηκε σε μια γραφειοκρατική αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου της Ερέτριας και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που τελικά απαγόρευσε το 2012 να προχωρούν διαδικασίες εκμετάλλευσης δίχως την άδειά της.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το Πεζονήσι στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ορισμένες δημόσιες διαβουλεύσεις. Ωστόσο άκρη δεν έχει βγει, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί στην τύχη του. Μια απόπειρα να ξαναζωντανέψει έγινε κατά το τριήμερο 12, 13 & 14 Αυγούστου 2016, όταν στους εγκαταλελειμμένους ξενώνες διεξήχθη το Influence Festival, με συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ έκαναν τότε σημαντική δουλειά για τη φροντίδα των εγκαταστάσεων, έχοντας ως αρωγό τους τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Δια Βίου Μάθησης «Δαφνηφόρος Απόλλων».

Αν και μέχρι πέρυσι υπήρχε σοβαρή διάσταση απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο της Ερέτριας για το τι μέλλει γενέσθαι, διαφαίνεται η πρόθεση να δοθεί κάποια λύση για το Πεζονήσι, ώστε να μπορέσει να μπει σε μια καινούρια φάση τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα αναδείξει εκ νέου τις φυσικές του ομορφιές.

Το σημερινό Πεζονήσι διατηρεί άθικτες τις ομορφιές του και καρτερεί την επόμενη φάση της τουριστικής ανάπτυξης που του αξίζει.

Όσο περιμένει την επόμενη μέρα, πάντως, το Πεζονήσι διατηρεί και την όμορφη αμμουδιά του και τα δέντρα του και τα καθαρά του, γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και το αφιερωμένο στους Άγιους Ανάργυρους εκκλησάκι του.

Είναι δε πλήρως προσβάσιμο από τον κάθε ένα, πράγμα που σημαίνει ότι –με τη δέουσα προσοχή, φυσικά– μπορείτε να το επισκεφθείτε, να το περπατήσετε και βεβαίως να κάνετε τη βουτιά σας εκεί, ξαναγυρνώντας έπειτα με τα πόδια στην Ερέτρια.

Άλλωστε τα καλοκαίρια δεν θα είστε μόνοι: θα δείτε και αρκετά ιδιωτικά σκάφη να αράζουν στο φιλόξενο λιμανάκι του.

Nομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη θωράκιση της δημόσιας κυριότητας και διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς

Εμβληματική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που θωρακίζει στο διηνεκές τη δημόσια κυριότητα και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησής τους, των μουσείων και των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς έρχεται να προστεθεί στα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Με αυτή τη συνταγματικού επιπέδου νομοθετική ρύθμιση επεκτείνεται η προστασία που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος για τα προγενέστερα του 1453 μνημεία, στα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και γενικά τα ακίνητα που εξυπηρετούν το δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την προσθήκη πέραν της κυριότητας και της διαχείρισής τους.

Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η σταθερή βούληση της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λογαριασμός 11,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την άμυνα μετά τη νέα συμφωνία του ΝΑΤΟ

Για την Ελλάδα, που ήδη ξοδεύει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της για την άμυνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *