Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το “πολύ κουλ” βιβλιοπωλείο που σου μαθαίνει τα πάντα για τη γεωγραφία

“Θυμάμαι κάποιον που σχολίασε σε μια ανάρτηση: “αυτά τα κάνεις για τα λεφτά”. Ήθελα τόσο πολύ να του πω ότι προφανώς όλο αυτό δεν ξεκίνησε με στόχο τα χρήματα, γιατί δεν θα επέλεγα να ασχοληθώ με τη γεωγραφία, το θέμα θα ήταν κάτι άλλο, πιο hot. Βέβαια, αποδείχτηκε ότι η γεωγραφία είναι πολύ hot” μου λέει το αρχι-γεωγραφόπουλο που εδώ και μια πενταετία περίπου διαχειρίζεται τη δημοφιλή σελίδα “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ” στο Facebook. Μπορεί το “πολύ κουλ” να συστήθηκε αρχικά στον κόσμο ως μία διαδικτυακή, εκπαιδευτική (και ψυχαγωγική) σελίδα, όμως τελικά εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν το γεωγραφόπουλο, έχοντας την εμμονική συνήθεια να μαθαίνει πράγματα (όσο πιο κουλά ή εξειδικευμένα, τόσο το καλύτερο), συνειδητοποίησε ότι γνώριζε ελάχιστα για το τι υπάρχει πάνω στον πλανήτη μας. “Αν έβαζες μπροστά μου έναν παγκόσμιο χάρτη, ήξερα τι υπάρχει στο 20% αυτής της έκτασης” παραδέχεται, πράγμα που το εξόργισε, γιατί “δεν γίνεται να έχουμε κάνει 12 χρόνια σχολείο και να μας φαίνεται φυσιολογική αυτή η έλλειψη γνώσης. Πώς γίνεται να μην ξέρουμε τι υπάρχει πάνω στον κόσμο; Μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα, άρχισα να ενώνω το παζλ και συνειδητοποιούσα π.χ. ότι “α! γι’αυτό συνέβη αυτό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να γιατί το τάδε κράτος βίωσε φτώχεια” κλπ. Συνειδητοποίησα πόσο διασκεδαστική μπορεί να είναι τελικά η γνώση αν δεν την αντλείς από τις σελίδες ενός κακογραμμένου σχολικού βιβλίου. Δεν υπάρχει πιο καυτό gossip από την παγκόσμια ιστορία και μου είναι αδιανόητο ότι το σχολείο έχει καταφέρει να την κάνει βαρετή”.

πολύ κουλ© Λεωνίδας Τούμπανος
“Περίμενα ότι θα είμαι εγώ και πέντε “φυτά” και θα συζητάμε για σημαίες. Τελικά δημιουργήθηκε ένα εντελώς ετερόκλητο κοινό, χωρίς στρατηγικό πλάνο”
Αντί, λοιπόν, να πρήζει διαρκώς τους φίλους του με fun facts για τη γεωγραφία (που εν τέλει δεν τους ένοιαζαν καθόλου), αποφάσισε τον Αύγουστο του 2019 να φτιάξει μια σελίδα στο Facebook, χωρίς να γνωρίζει κάτι για τη δημιουργία περιεχομένου -πόσο μάλλον εκπαιδευτικού. Το παράδοξο είναι ότι από τις πρώτες μέρες η σελίδα τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου. Μέσα σε έναν μήνα είχε φτάσει τα 10.000 likes, χωρίς πληρωμένο περιεχόμενο, αλλά πολύ οργανικά. Το feedback ήταν απρόσμενα μεγάλο, πράγμα που ενθάρρυνε τον δημιουργό του “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ” να εξελίξει το πρότζεκτ. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της ιστοσελίδας, βρεθήκαμε σε μια δυστοπική συνθήκη εγκλεισμού και εγχειρήματα όπως “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ” έδωσαν στους χρήστες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο. “Είναι μια ανατροφοδοτούμενη συνθήκη. Περίμενα ότι θα είμαι εγώ και πέντε “φυτά” και θα συζητάμε για σημαίες. Τελικά δημιουργήθηκε ένα εντελώς ετερόκλητο κοινό, χωρίς στρατηγικό πλάνο. Ο καθένας αλληλεπιδρά με τη σελίδα για διαφορετικούς λόγους αλλά όλους μας ενώνει η γεωγραφία” λέει ενθουσιασμένο το αρχι-γεωγραφόπουλο.

πολύ κουλ© Λεωνίδας Τούμπανος
Σίγουρα έπαιξε ρόλο το παιχνιδιάρικο, πιο κοντά στις νέες γενιές ύφος που είναι πλέον-σήμα κατατεθέν της ιστοσελίδας. Παράλληλα ο κόσμος εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια να είναι κάθε πληροφορία απλουστευμένη και ευκολοδιάβαστη ώστε να γίνεται κατανοητή από όλους. “Θέλω απλώς να είναι μια ωραία εμπειρία, δεν με ενδιαφέρει να το παίξω αυθεντία. Διάβασα κάτι, μου έκανε εντύπωση και θέλω να το μοιραστώ”. Το ίδιο πιστεύουν και τα υπόλοιπα μέλη αυτής της πολύ κουλ ομάδας, που μετά από έναν χρόνο χρειάστηκαν προκειμένου να στηρίξουν το πρότζεκτ, καθώς ολοένα και μεγάλωνε.

πολύ κουλ© Λεωνίδας Τούμπανος
πολύ κουλ© Λεωνίδας Τούμπανος
Σαφώς, δεν γίνεται να ασχολείσαι με μια σελίδα στο Facebook 24/7 και να μην έχεις καθόλου εισόδημα. Έτσι, σταδιακά άρχισαν να γίνονται συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους και, πολύ σύντομα, το πρώτο “ακτίβιτι μπουκ” του “πολύ κουλ” κυκλοφόρησε στα ελληνικά ράφια, με τη βοήθεια των Εκδόσεων Διόπτρα. Κάτι που κανείς από την ομάδα δεν περίμενε ήταν ότι τα βιβλία δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους έγινα best seller και, μάλιστα, αγαπήθηκαν πολύ περισσότερο από τους ενήλικες, παρότι το πολύχρωμο design των βιβλίων παραπέμπει σε παιδικά αναγνώσματα. Η αλήθεια είναι ότι “κανείς δεν απαγόρευσε στους ενήλικες να έχουν πολύχρωμα βιβλία ούτε είναι κοινή λογική ότι δεν θα τους αρέσουν τα πολύχρωμα βιβλία, με το που μεγαλώσουν” λέει πολύ σωστά ο δημιουργός της σελίδας.

Αυτή η funky, παιχνιδιάρικη αισθητική διατηρήθηκε και στα υπόλοιπα βιβλία του “πολύ κουλ” (συνολικά εννέα μέχρι στιγμής), τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη γεωγραφία. “Με το που πήραμε τα πρώτα έσοδα από τα βιβλία, αποφασίσαμε να δημιουργήσαμε κάτι που θα είναι εντελώς δικό μας” εξηγεί το αρχι-γεωγραφόπουλο. Όχι πολύ αργότερα, φτιάχτηκε το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο του “πολύ κουλ”, με τη λογική να πουλάει βιβλία γνώσεων για όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο ταξίδι του “μαθαίνω πράγματα” αλλά δεν ξέρει πώς, πού και τι. Από την ιστοσελίδα μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ένα συνδρομητικό περιοδικό γνώσεων που κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο και, προφανώς, μιλάει για… πολύ κουλ πράγματα.

Βασικό είναι να καταλάβουμε ότι γεωγραφία δεν σημαίνει απλώς να γνωρίζεις τις ελληνικές περιφέρειες και τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που σε ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία του “πολύ κουλ”, “Γεωγραφία της Ελλάδας”, στόχος ήταν να μην χρησιμοποιήσει η ομάδα ως μπούσουλα την πολιτική γεωγραφία, αλλά να ομαδοποιήσει τα ελληνικά τοπία βάσει υψομετρικών ζωνών και έχοντας έναν κοινό παρονομαστή.

πολύ κουλ© Λεωνίδας Τούμπανος
Μιας και υπήρχε η επιθυμία να γνωριστούν επιτέλους από κοντά όλα τα γεωγραφόπουλα, η πολύ κουλ ομάδα φιλοξενήθηκε προσωρινά τα Χριστούγεννα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που πριν λίγες ημέρες το “πολύ κουλ” βιβλιοπωλείο επέστρεψε στη ΔΑΚ, όπου προς το παρόν θα στεγάζεται μόνιμα. Αλλά δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο. Ο εμπνευστής του δεν ήθελε να “φορτώσει” την Αθήνα με ένα ακόμα βιβλιοστέκι, επομένως στην Κυψέλη δεν θα βρείτε μόνο βιβλία, αλλά όλο το merch του εγχειρήματος: αφίσες κούπες, ημερολόγια, αυτοκόλλητα, μέχρι και επιτραπέζια -που έγιναν ανάρπαστα. Σύντομα ενδεχομένως να δούμε κι άλλες δράσεις που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε πόσο κουλ είναι τελικά η γεωγραφία.

Αδελφάκια της γεωγραφίας είναι οι σελίδες “Οι εφευρέσεις είναι πολύ κουλ” και “Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα”, τα οποία το αρχι-γεωγραφόπουλο θεωρεί εξίσου σημαντικά για τη γενική μας παιδεία. “Αυτό που μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την πληροφορία. Ο τρόπος που θα τη διαδώσουμε, δεν μας πολυνοιάζει. Τώρα είμαστε βιβλίο και επιτραπέζια, μεθαύριο μπορεί να γίνουμε ταξιδιωτικό γραφείο! (γέλια). Το όραμά μου είναι ένα εξελιχθεί όλο αυτό σε μία παγκόσμια πρωτοβουλία που θα αφορά τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος για τα ενωμένα έθνη. Γιατί όλα ξεκινούν από την παιδεία. Ωστόσο, επειδή ζω στην Ελλάδα, προς το παρόν προσπαθώ να μην κάνω μεγάλα όνειρα και να επικεντρώνομαι στο τι συμβαίνει και μπορώ να αλλάξω εδώ. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική των γεωγραφόπουλων για να κάνουμε καλά πράγματα και να βοηθάμε τον κόσμο, κάνοντάς τον να νιώθει ξεχωριστός”.

“πολύ κουλ”: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκιώνος Νέγρη 42 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 12-8 μ.μ.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οι υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία Ιρις

Εκατό συνολικά ταινίες κατατέθηκαν στα φετινά Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), που φέτος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *