Ακολουθήστε μας στο facebook

Το ζήτημα της στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου απασχολεί την κοινωνία της Άμφισσας και της Φωκίδας κοντά 25 χρόνια

Ανακοίνωση-Τοποθέτηση από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα

Το ζήτημα της στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου απασχολεί την κοινωνία της Άμφισσας και της Φωκίδας κοντά 25 χρόνια.

Για να πληροφορηθούν τα γεγονότα όσοι δεν τα ξέρουν και να μην τα λησμονούν όσοι τα γνωρίζουν θα κάνω μια μικρή αναδρομή.

Η ίδρυση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Άμφισσα ξεκίνησε με πρότασή μου το 2002 ως Νομαρχιακού Συμβούλου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από Εισήγηση της τότε εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής Τμημάτων Ένταξης και νυν Προϊσταμένης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Αμαλίας Παπαϊωάννου. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με Νομάρχη τότε τον Απόστολο Καραχάλιο και επικεφαλής της μειοψηφίας τον αείμνηστο Δημήτρη Ανδρίτσο, με το συνδυασμό του οποίου είχα εκλεγεί.

Μετά την γνωμοδότηση του ΝΣ με την στήριξη του τότε βουλευτή κ. Δημήτρη Θάνου και απόφαση του Υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ ιδρύθηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο αποφασίστηκε από τους τότε υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες και με βάση και τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για την συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς αναπηρίες, να λειτουργεί προσωρινά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, στις αίθουσες του υποστέγου του, εωσότου κατασκευαστεί κατάλληλο κτήριο.

Τα εγκαίνια λειτουργίας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας έγιναν το 2004 από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλό. Έκτοτε και μέχρι σήμερα το Σχολείο λειτουργεί αδιάκοπα. Προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά με αναπηρίες και τους παρέχει εφόδια να διεκδικήσουν ισότιμα τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της οριστικής κτηριακής λύσης για τη στέγαση του Ειδικού. Οι αρμόδιοι τότε φορείς, μεταξύ των οποίων και ο ΟΣΚ, κατέληξαν ότι η προσφορότερη λύση ήταν η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου και η επέκτασή του σε χώρο, που βρίσκονταν βοηθητικές κτηριακές δομές του 1ου δημοτικού και σε μέρος του προαυλίου του. Η λύση αυτή είχε πολλαπλά οφέλη, όπως την δημιουργία πολυδύναμου εκπαιδευτικού χώρου για το 1ο Δημοτικό, η αξιοπρεπής στέγαση του Ειδικού, η συνύπαρξη των μαθητών των δύο Σχολείων στο ίδιο σχολικό περιβάλλον κλπ.

Σε επίσκεψή του στη Φωκίδα ο τότε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε την έγκριση και διάθεση ποσού 1.000.000 ευρώ για την κατασκευή νέων αιθουσών και χώρου πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας.

Δυστυχώς μέρος της τότε πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Άμφισσας με Δήμαρχο τον Ασημάκη Ασημακόπουλο δεν παραχώρησε το χώρο για την εκτέλεση των εργασιών. Στη σχετική ψηφοφορία υπήρξε ισοψηφία, αλλά τελικώς η πρόταση απερρίφθη, επειδή ο πρόεδρος του ΔΣ Αθανάσιος Σανιδάς ψήφισε εναντίον της παραχώρησης και με την δική του ψήφο ως Προέδρου χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και ασφαλώς η χρηματοδότηση.

Η αιτιολογία της απόρριψης ότι θα επέλθει αισθητική υποβάθμιση του ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού ήταν παντελώς αβάσιμη, θα την χαρακτήριζα παιδαριώδη. Στην πραγματικότητα οι λόγοι ήταν αμιγώς πολιτικοί και προσωπικοί. Στην επιζήμια αυτή απόφαση αντιστάθηκαν ο Στάθης Κάππος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δικής του παράταξης, καθώς και δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας η κ. Ανδριανή Παπακώστα και ο κ. Νικος Κοκολόγος.

Για να αμβλύνει τις δυσμενέστατες εντυπώσεις, που προκάλεσε η απόφαση του δ.σ ο τότε Δήμαρχος με τους εμφανείς και αφανείς συνεργάτες του διέπραξαν ένα ακόμη σφάλμα. Αγόρασαν οικόπεδο για την κατασκευή Σχολείου, που γνώριζαν εξαρχής ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατασκευής σχολικού κτιρίου, σπαταλώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των δημοτών. Πρόκειται για απόφαση που έπρεπε ίσως να ελεγχθεί και νομικά.

Το αίτημα για την κατασκευή του Σχολείου επανήλθε αρκετά χρόνια αργότερα επί Δημαρχίας Αθαν. Παναγιωτόπουλου, αλλά και πάλι λόγω κακών χειρισμών ο ανάδοχος ζήτησε και πέτυχε τη διάλυση της σύμβασης.

Οι ελπίδες για την κατασκευή του αναπτερώθηκαν, όταν το 2020 εξασφαλίστηκε πίστωση 1.500.000 ευρώ. Το Μάιο του 2021 υπεγράφη η σύμβαση «για την κατασκευή προσθήκης πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό σχολείο Άμφισσας και κάλυψης των αναγκών στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου» και τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του.

Παρά τις καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών το έργο φαίνεται ότι έχει προχωρήσει και άπαντες οι συμμετέχοντες στις δημοτικές εκλογές διαβεβαίωναν προεκλογικά ότι θα ολοκληρωθεί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως και το γεγονός ότι οι εργασίες συνεχίζονταν, ο Δήμος Δελφών κήρυξε έκπτωτη την εργολάβο, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης.

Το ερώτημα είναι: Ποιον τελικά ωφελεί ή έκπτωση, αν το έργο, έστω και με καθυστέρηση, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα δημόσια έργα, μπορεί να ολοκληρωθεί;

Σε περίπτωση που η εργολαβική σύμβαση λυθεί, πιθανότατα οδηγούμαστε σε ματαίωση της κατασκευής του.

Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την πόλη και την κοινωνία: Θα χαθεί οριστικά το ποσό του 1.500.000 ευρώ. Θα υπάρξει ένα ακόμα κτήριο «φάντασμα» εντός του οικοπέδου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας και μάλιστα σε μικρή απόσταση από το κτήριο του Γηροκομείου. Το 1ο Δημοτικό θα στερηθεί ζωτικής σημασίας χώρων για τη λειτουργία του. Ο πλήρης και μεγάλης αξίας εξοπλισμός του Ειδικού Δημοτικού για την εκπαίδευση των μαθητών, που έχει αποκτηθεί κυρίως μέσω ΕΣΠΑ και σήμερα είναι αποθηκευμένος σε χώρους του Δήμου θα απαξιωθεί εντελώς. Η πόλη θα έχει αποτύχει ακόμη μια φορά να εκπληρώσει τη στοιχειώδη υποχρέωσή της να παράσχει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης στα παιδιά με Αναπηρίες και ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και το σημαντικότερο μετά από 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας θα κλείσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ που έχουν εγκατασταθεί στο προαύλιο του 4ου δημοτικού, υπό συνθήκες που δεν περιποιούν τιμή σε μια σύγχρονη κοινωνία που οφείλει να σέβεται τα άτομα με αναπηρίες. Εφόσον εκλείψει η ελπίδα αξιοπρεπούς στέγασης του Ειδικού Σχολείου οι γονείς θα διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους και θα επιδιώξουν την έγγραφή τους σε άλλη πόλη και ασφαλώς οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής δεν θα επιθυμούν την τοποθέτηση ή μετάθεσή τους στην Άμφισσα. Έτσι η Φωκίδα μετά από δύο δεκαετίες θα γίνει ο μοναδικός νομός που στην πρωτεύουσά του ή σε άλλη πόλη δεν θα λειτουργεί εκπαιδευτική μονάδα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ!

Οι υπεύθυνοι να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις ας αναλογιστούν τις τεράστιες και πολυεπίπεδες ευθύνες και τις συνέπειες που θα έχουν για την πόλη της Άμφισσας και την Φωκίδα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πάσχα 2024: Το πρόγραμμα των Θρησκευτικών Πανηγύρων και εκδηλώσεων στον Δήμο Καμένων Βούρλων

  Δείτε το πρόγραμμα των Θρησκευτικών Πανηγύρων και εκδηλώσεων σε  Κοινότητες του Δήμου Καμένων Βούρλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *