Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο επιθυμούν την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης…

Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο επιθυμούν την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έλαβε χώρα την ώρα που τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ προετοιμάζονται για την έναρξη συνομιλιών, αναφορικά με το πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας, ώστε να ελεγχθεί η αυξανόμενη μόλυνση από τα πλαστικά.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν απαγορεύσεις καταγράφεται πάνω από το 71% από το 2019, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι είναι υπέρ των προϊόντων με λιγότερο πλαστικό περιτύλιγμα έχει αυξηθεί σε 82% από 75% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (IPSOS) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 ανθρώπων σε 28 χώρες.

Οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις που συναντώνται αυτό το μήνα στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την προώθηση μιας φιλόδοξης συμφωνίας ελέγχου του χρησιμοποιούμενου πλαστικού. Η συμφωνία αυτή, προωθείται ως η πιο σημαντική περιβαλλοντολογική συμφωνία, μετά από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που υπογράφτηκε το 2015.

«Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκαθάρισαν τις απόψεις τους» δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF International). «Η ευθύνη και η ευκαιρία είναι τώρα στα χέρια των κυβερνήσεων για την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά…, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τη μόλυνση από τα πλαστικά».

Περίπου ποσοστό 90% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία, αλλά παραμένει να διαφανεί αν μια τέτοια συμφωνία θα επικεντρωθεί στη συλλογή των χρησιμοποιούμενων πλαστικών και στην ανακύκλωση τους ή θα προβλέπει πιο δραστικά μέτρα, όπως ο περιορισμός της παραγωγής και της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.

Το Reuters αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές και χημικές βιομηχανίες καταρτίζουν στρατηγικές προκειμένου να πείσουν όσους θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη να απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία, θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή πλαστικού που παράγεται από πετρέλαιο και βενζίνη και αποτελεί ουσιαστική πηγή των εσόδων τους.

Aν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τα πλαστικά η οικολογική καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη
Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία για τον έλεγχο της μόλυνσης από τα πλαστικά θα προκληθεί μία ευρεία οικολογική καταστροφή μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη ορισμένων θαλασσίων ειδών, αλλά και καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα μαγκρόβια δέντρα, σύμφωνα με μία έρευνα του WWF που δημοσιοποιήθηκε αυτό το μήνα.

Είναι πιθανό ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της οποιασδήποτε συμφωνίας. Ωστόσο, οποιοδήποτε και αν είναι το συμφωνηθέν αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Ναϊρόμπι, που θα πραγματοποιηθεί από την 28η Φεβρουαρίου μέχρι τη 2α Μαρτίου, θα καθορίσει τα σημαντικά στοιχεία για την οποιαδήποτε συμφωνία.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης στη δημοσκόπηση προήλθε από χώρες, όπως, η Κολομβία, το Μεξικό και η Ινδία. Πρόκειται για αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στο χείλος της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 85% των συμμετεχόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, επιθυμούν οι βιομήχανοι και οι έμποροι να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, αλλά και την ανακύκλωση του πλαστικού συσκευασίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 45χρονος άνδρας με καταγωγή από την Αλβανία, μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Μουζακίου

Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 45χρονος άνδρας με καταγωγή από την Αλβανία, μέσα στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *