Ακολουθήστε μας στο facebook

Τριάντα περίπου επιχειρήσεις στην περιοχή των Παλαιών δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν, λόγω των καταστροφών που υπέστηκαν από τις δύο θεομηνίες που έπληξαν τον Βόλο

Τριάντα περίπου επιχειρήσεις στην περιοχή των Παλαιών δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν, λόγω των καταστροφών που υπέστηκαν από τις δύο θεομηνίες που έπληξαν τον Βόλο και την Μαγνησία τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν τους υπαλλήλους τους σε αναστολή, ενώ λόγω της κατάστασης, έχει επηρεαστεί σημαντικά η τοπική οικονομία, με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος. Επίσης είπε ότι οι αποζημιώσεις έχουν καθυστερήσεις και πρέπει να δοθούν άμεσα στο σύνολο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου, οι πάντες πρέπει να κατανοήσουν ότι πλήττεται η οικονομία και οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας, τόσο οι επιχειρήσεις που είναι άμεσα πληττόμενες και έχουν υποστεί ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εμπορεύματα και πρώτες ύλες, όσο και σε επιχειρήσεις που πλήττονται έμμεσα, που ναι μεν δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά λόγω της κατάστασης καταγράφουν πολύ χαμηλούς τζίρους.

Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε ότι η οικονομία έχει πληγεί στο σύνολό της και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία, με προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δε μπορούν να επαναλειτουργήσουν, όπως συμβαίνει με περίπου 30 επιχειρήσεις στην περιοχή των Παλαιών, για τις οποίες ο Εμπορικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, ώστε άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν αργήσει αρκετά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις αυτές πρέπει να δοθούν άμεσα στο σύνολο σε 25 επιχειρηματίες που έχουν καταγραφεί και μερικούς ακόμη που θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες, διότι είναι άνεργοι και τα έξοδα τρέχουν.

Επίσης ο πρόεδρος των εμπόρων τόνισε ότι για τις επιχειρήσεις αυτές δεν υπάρχει καθεστώς αναστολής των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα να τους επιχειρηματίας που έπαθαν καταστροφές και δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Ο κ. Οντόπουλος είπε ότι το ΦΕΚ για την αναστολή των εργαζομένων αναφέρει ότι σε αναστολή μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον εργασιακό τους χώρο, περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχουν στην περιοχή της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου, υπάρχει επιχειρήσεις που το 80% του τζίρου εξαρτάται από το Πήλιο, διαθέτει δύο πωλητές στην περιοχή και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αντικείμενο από τις αρχές Σεπτέμβρη, καθώς στο Πήλιο σταμάτησε η τουριστική, εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τόνισε δε ότι μπορούν να καθοριστούν κριτήρια για αναστολή εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Παλαιών που ακόμη βγάζουν λάσπη από καταστήματα και δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν ώστε η Πολιτεία να μπορέσει να πληρώσει τους ανθρώπους αυτούς, διότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο κ. Οντόπουλος είπε ότι υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη των νέων θέσεων εργασίας, που θα μπορούσαν με μετατραπούν σε στήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Υπενθύμισε σε ότι η εμπορική δραστηριότητα διακόπηκε με κρατική εντολή πέντε εργάσιμες μέρες στην κακοκαιρία Daniel και δύο ημέρες με την απαγόρευση κυκλοφορίας από την Αστυνομία, στην κακοκαιρία Elias και αν υπολογιστούν και οι μέρες με την έναρξη του φαινομένου, για σχεδόν δύο εβδομάδες οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές.

Όσον αφορά την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ο κ. Οντόπουλος είπε ότι το πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλί, γιατί οι επιχειρήσεις κάποια στιγμή θα κληθούν να τις πληρώσουν και δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα η οικονομικά θα κινηθεί ανοδικά, για να καλυφθούν οι τρέχουσες και οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στην κακοκαιρία.

Οι έμποροι με την πρώτη κακοκαιρία έστειλαν επιστολή και ζητούσαν στήριξη 14 σημείων, με μέτρα που προέκυψαν από την προηγούμενη εμπειρία του Ιανού, σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό. Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου θα συναντηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο, με τον οποία εξετάσουν τα μέτρα και θα ζητήσουν να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία, ενώ ζητήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και να γίνει επικαιροποίηση των προτάσεων, γιατί η κατάσταση είναι τέτοια που αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, οι επόμενοι μήνες θα είναι αβέβαιοι για την επιχειρηματικότητα τοπικά.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κατέβασαν ρολά οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία- «Μας κλείνουν»

Από σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου κατέβασαν τα ρολά οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία επισημαίνοντας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *