Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Β΄ Κυριακή των Νηστειών στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας

Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς μας δείχνει τον δρόμο για την Ανάσταση»

Στον μεγαλοπρεπή Ναό της πολυπληθούς Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας ιερούργησε σήμερα Β΄ Κυριακή των Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Καθώς οδεύουμε προς το Άγιο Πάσχα, η Αγία μας Εκκλησία μέσα σε αυτή την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι περίοδος κατηχήσεως, περίοδος διδαχής, που είναι περίοδος, η οποία μας προετοιμάζει για να ξαναζήσουμε το Βάπτισμά μας, για να ζήσουμε Ανάσταση, όχι για να γιορτάσουμε Ανάσταση, έρχεται και μας φέρνει πρόσωπα, διδαχές και νοήματα, προκειμένου να βαδίσουμε την οδόν της Αναστάσεως και όχι την οδό του θανάτου.

Σ’ αυτή την πορεία, σήμερα, μας φέρνει ένα πρόσωπο, το οποίο το ονομάζει φωστήρα, το οποίο το ονομάζει στήριγμα, το οποίο το ονομάζει διδάσκαλο. Είναι το πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του αγιορείτου αυτού μοναχού, ο οποίος έλαβε άριστη εκπαίδευση, άριστη παιδεία για τα δεδομένα της εποχής του, κι αυτός ο άνθρωπος επιλέγει να αναζητήσει την αληθινή φιλοσοφία, επιλέγει να αναζητήσει πίσω από το γράμμα, το πνεύμα, πίσω από τα γράμματα, τα οποία έμαθε, θέλει να αναζητήσει νόημα ζωής και να προσφέρει νόημα ζωής μέσα στον κόσμο και έτσι πορεύεται προς το πανεπιστήμιο της μεγάλης φιλοσοφίας, προς το πανεπιστήμιο των εσχάτων, που είναι ο μοναχισμός και δια του μοναχισμού αξιώνεται να γίνει Ποιμενάρχης της συμβασιλεύουσας των πόλεων, της νύμφης του Θερμαϊκού, της Θεσσαλονίκης.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ακολουθώντας την οδό την παραδοσιακή των Πατέρων της Εκκλησίας μας, έρχεται να καλέσει τον άνθρωπο στην οδό, την οποία βαδίζει η γνήσια Ορθόδοξη Πατερική Παράδοση, με τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας μέχρι τους σύγχρονους Πατέρες, οι οποίοι χαρίζουν κάθε ανθρώπινη δυνατότητα, κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, κάθε ανθρώπινη ευφυία, κάθε ανθρώπινη δυνατότητα την χαρίζουν ταπεινά στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη των ανθρώπων.

Αυτό, το οποίο μας προσέφερε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στο διάλογο με την τότε σχολαστική αιρετική Δύση, που πίστευε ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει την ευτυχία μέσα στον κόσμο μέσα από την τετράγωνη λογική, μέσα μονάχα από τα κατορθώματα της επιστήμης ή της σκέψεως σε αντίθεση με τη δική μας παράδοση που κέντρο της υπάρξεως δεν έθετε το νου και τον εγκέφαλο, τη νοησιαρχία και τη φιλοσοφία, αλλά κέντρο της υπάρξεως έθετε και θέτει και αναγνωρίζει την καρδιά, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας ανέδειξαν και μας υπέδειξαν με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει κέντρο της ζωής μας η καρδιά μας, πώς μπορεί η καρδιά μας να αξιοποιήσει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, τα οποία λάβαμε με το Άγιο Βάπτισμα.

Αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτή είναι η θεολογία μας. Λαμβάνουμε το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα και παίρνουμε το Άγιο Πνεύμα μέσα μας και καλούμεθα αυτό να ενεργοποιήσουμε και όχι να το θάψουμε, όχι να το αμαυρώσουμε, όχι να παραδοθούμε στην ηττοπάθεια, στη μιζέρια, στην ιδιοτέλεια και στο συμφέρον, δηλαδή στην αμαρτία και την αμετανοησία. Κάθε άνθρωπος, αν πιστέψει πραγματικά στον Θεό, θα πιστέψει πραγματικά και στον εαυτό του, θα πιστέψει στις δυνατότητές του, δεν θα παραιτηθεί και δεν θα πει ότι είναι για τα λίγα, για τα ελάχιστα, για το τίποτα.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας προσφέρει τον δρόμο για να φτάσουμε και να ζήσουμε Ανάσταση. Αν δεν αγαπήσουμε την Ανάσταση δεν θα ζήσουμε την Ανάσταση. Θα είναι μια γιορτή που θα περάσει με κάποια έθιμα, με κάποια ευφορία της στιγμής, με κάποια έστω μικρή χαρά. Έχουμε όμως ανάγκη Ανάσταση σε κάθε επίπεδο, έχουμε ανάγκη Ανάστασης. Να αναστηθούμε πραγματικά. Να αναστήσουμε δηλαδή μέσα μας αυτόν τον άνθρωπο που αγωνίζεται, που προσπαθεί, που αγαπά και που δεν έχει ως κέντρο του κόσμου τον εαυτό του, αλλά έχει ως κέντρο της ζωής τους τη χαρά και ευτυχία όλου του κόσμου».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ελένη Μάκρη, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυρόπουλου, και ο Αναπληρωτής του Δήμαρχου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φώσκολος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Δομοκού, 24/3

Δείτε τα δύο θέματα της συνεδρίασης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Καλείστε να συμμετέχετε στην 10η τακτική δημόσια συνεδρίαση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *