Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Υφαίνοντας Παριανές ιστορίες στον αργαλειό της Μαριγούλας στην Μάρπησσα (φώτο – βίντεο)

Η Μάρπησσα είναι από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων και, μαζί με τις Λεύκες, τα δύο ωραιότερα χωριά της Πάρου.

Με χαμηλό προφίλ, προφυλάσσει την αυθεντικότητα του μεσαιωνικού της χώρου και  διοργανώνει εδώ και 14 χρόνια ένα ομώνυμο, καταπληκτικό και διαδραστικό πολιτιστικό φεστιβάλ με τίτλο «Διαδρομές στη Μάρπησσα»

Κάποια από τα σπίτια στέκουν εκεί από τον 16ο ή τον 17ο αιώνα, όμως τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.

Διατηρείται το σπίτι της κας. Μαριγούλας Ανουσάκη – Φυσιλάνη, που είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, όπως και η οικία Ασπρόπουλου (αναφέρει ως ημερομηνία κατασκευής το 1608), η οποία είναι επισκέψιμη αλλά δεν κατοικείται. Του 16ου αιώνα είναι και το (κατεστραμμένο) σπίτι της γιαγιάς του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου.

Εκεί την συναντήσαμε στο πατρικό της που είναι στην κορυφή του χωριού, ένα σπίτι πολύ παλιό που ήταν Καπετανάτο στην εποχή της προγιαγιάς της.

Το σπίτι της Μαριγούλας Ανουσάκη-Φυσιλάνη διατηρείται από τον 16ο-17ο αιώνα.

Μπορεί να μιλά ώρες για το νησί της και το υπέροχο γραφικό χωριό της τη Μάρπησσα η Μαριγούλα Ανουσάκη που είναι γέννημα θρέμμα Παριανή…

Ήταν το μεγαλύτερο σπίτι στο χωριό, οπότε χρησιμοποιούνταν σαν κοινόχρηστος χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων. Η ίδια μας μιλά για τις συνθήκες στις οποίες έζησαν οι άνθρωποι εκείνες τις εποχές, λέγοντάς μας λ.χ. ότι, ανακαινίζοντας την οικία, βρήκαν πίσω από την πόρτα του φούρνου άνοιγμα που οδηγούσε στην πίσω αυλή: χρησίμευε για να ξεφύγει κανείς σε περίπτωση έλευσης πειρατών.

Στο σπίτι της Μαριγούλας Ανουσάκη-Φυσιλάνη έχουν ζήσει 20 διαφορετικές γενιές, σήμερα κατοικεί η ίδια, εκθέτοντας τα υφαντά της από τον αργαλειό που μετρά αιώνες ζωής.

Το σπίτι ανακαινίστηκε πρόσφατα με ευαισθησία και σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

  • «Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα υγείας στη μητέρα της, ήρθε στο πατρικό της για να την προσέχει, αφού παράτησε την επιχείρηση στον Λογαρά.

Έτσι, για να περνά η ώρα της άρχισε να ασχολείται με τον αργαλειό που υπήρχε στο σπίτι, της  έδειξε κάποια πράγματα η μητέρα της και αυτό ήταν, τον αγάπησα, μας λέει.

Ο αργαλειός αυτός μετρά αιώνες ζωής, είναι ένα σημαντικό κειμήλιο του 1858 που περνά από γενιά σε γενιά στην οικογένεια της κυρίας Μαριγούλας.

Η ίδια, πλέον, συνεχίζει την παράδοση και την τέχνη του αργαλειού με ταλέντο και φαντασία, φτιάχνοντας τις ωραιότερες τσάντες που έχετε δει, αλλά και πορτοφόλια, πατάκια για το σπίτι, μπρελόκ, από υφάσματα που είναι ανακυκλώσιμα.

Η Μαριγούλα είναι ένας χείμαρρος από τις μικρές προσωπικές ιστορίες της που μας αφηγήθηκε πολύ παραστατικά.

δείτε φωτογραφίες και το βίντεο

   

 

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πώς βρέθηκαν εκτός Μαξίμου οι νυχτερινοί επισκέπτες στο Παλαιό Ψυχικό, Μπρατάκος – Παπασταύρου

Μήνυμα εντός και εκτός της κυβέρνησης για όσους δίνουν στην κοινή γνώμη εικόνα διαπραγμάτευσης με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *