Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Λιβανάτες: Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του Αγ. Πολυκάρπου Σμύρνης των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων του Ιδρύματος «Παναγία Φανερωμένη»

Σεβασμιώτατος: «Η ποσοτική υπεροχή δεν θα πρέπει να οδηγεί σε έκπτωση από την ποιότητα»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Σμύρνης των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων του Ιδρύματος «Παναγία Φανερωμένη» στην παραλία Λιβανατών ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου Πολυκάρπου και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Άγιος Πολύκαρπος υπήρξε αντάξιος του ονόματός σου και ως πολύκαρπος και ως καλλίκαρπος και ως αγλαόκαρπος και ως εύκαρπος.

Υπήρξε ένα πρόσωπο, το οποίο όχι απλώς μαρτύρησε με το αίμα του για την αγάπη του Χριστού, αλλά άξιος διάδοχος του Αγίου Βουκόλου Επισκόπου Σμύρνης, της σπουδαίας αυτής τοπικής Εκκλησίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα για την εποχή του.

Ο Άγιος Πολύκαρπος ανέλαβε πολύ σημαντικές αποστολές και χειρίστηκε δύσκολα ζητήματα, γι’ αυτό κι εκτός από ένας πολύ πιστός άνθρωπος, πολύ πιστός Επίσκοπος ήταν και ένας πολύ ικανός και ευφυής άνθρωπος, ένας οξυδερκής και πραγματικός ηγέτης, διότι και αυτά τα χαρίσματα δεν θα πρέπει να τα παραθεωρούμε και να κάνουμε το λάθος να τα θεωρούμε ως κοσμικά χαρίσματα. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας και ιδιαίτερα όσοι διοικούν και διαχειρίζονται υποθέσεις οφείλουν να είναι πρώτοι σε όλα, όχι για να έχουν ένα κάποιο κοσμικό πρωτείο μέσα στον κόσμο και να ξεχωρίζουν, αλλά για να γίνονται σημαιοφόροι και να οδηγούν το σκάφος της Εκκλησίας σε απάνεμα λιμάνια και να οδηγούν τον λαό του Θεού στη γη της επαγγελίας.

Θα πρέπει να έχουμε μια ολιστική αντίληψη και ολιστική θεώρηση και των πνευματικών πραγμάτων διότι είναι πολυδιάστατο το έργο ενός πνευματικού ταγού, ενός υπευθύνου και μίας υπευθύνου, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος ασκεί κάποια διοίκηση και διαχείριση, ακόμα και το προσωπικό του πορτοφόλι, που να μην οφείλει να το διαχειρίζεται με εξυπνάδα, με σύνεση, με νηφαλιότητα, με σωστές και ορθές κινήσεις».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ιεράς Αδελφότητος «Παναγία Φανερωμένη Αδελφή Κωνσταντίνα Μιχάλη καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την ευγενική πρόσκληση, τον σεβασμό τους και την αγάπη τους προς το πρόσωπό του και την τοπική Εκκλησία και τους συνεχάρη για το έργο τους σημειώνοντας:

«Μας αξίωσε η αγάπη του Θεού να βρεθούμε για άλλη μία φορά σε αυτό τον χώρο της αγάπης, της προσφοράς και της θυσίας, καθώς αυτός ο χώρος, όλες αυτές οι δομές, αφενός μεν οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές αφετέρου οι παραγωγικές της καλλιέργειας της γης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χωράφι αγάπης, ένα «γεώργιον» αγάπης προς ευαρέστηση του Θεού, προς δόξα του Θεού και προς ανάπαυση και ξεκούραση των αναγκεμένων αδελφών του Κυρίου όλων των ηλικιών, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους γέροντες και τις γερόντισσες.

Αυτό το έργο όχι μόνο υπήρξε, αλλά είναι και θα είναι πολύκαρπο αλλά και εύκαρπο και οφείλουμε όλοι, όπου και αν διακονούμε στην Εκκλησία, να συνδυάζουμε αρμονικά και την ποσότητα και την ποιότητα. Ούτε η αναζήτηση της ποιότητας πρέπει να είναι άλλοθι για να αφήνουμε στην άκρη τη ποσότητα, ούτε ασφαλώς και πολύ περισσότερο η οποιαδήποτε ποσοτική υπεροχή ή καταγραφή δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιαδήποτε έκπτωση από την ποιότητα στο έργο μας. Προηγείται η ποιότητα, αλλά μία ποιότητα, η οποία δεν είναι για τους λίγους, δεν είναι για τους εκλεκτούς, δεν είναι για μία παρέα, ούτε για μία ομάδα, ούτε πολλώ δε μάλλον για μία ελίτ, αλλά όσο περισσότερο διευρύνονται αυτοί οι οποίοι απολαμβάνουν της ποιότητας του έργου της αγάπης του Χριστού, τόσο περισσότερο δοξάζεται το όνομα του Θεού «εν πάση τη γη κι εν πάση τη δεσποτεία».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ευχήθηκε:

«Ο Άγιος Πολύκαρπος μας καλεί όλους μας στο εύκαρπον, στο αγλαόκαρπον και στο καλλίκαρπον. Οι δυσκολίες πρέπει να μας πεισμώνουν και να δημιουργούν κίνητρο για περισσότερη επιμονή και για ένα Άγιο πείσμα γιατί χωρίς πείσμα, χωρίς επιμονή και χωρίς διακινδύνευση δεν μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους».

Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Αδελφότητος, η ερίτιμος Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνα Μιχάλη προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για όλη την πατρική του στήριξη και αγάπη προς το έργο της Αδελφότητος ευχόμενη υγεία, μακροημέρευση και την από Θεού δύναμη και ευλογία στο έργο του.

Ακολούθως τελέσθηκε το τριετές μνημόσυνο της αειμνήστου Ιδρυτού και Προέδρου του Ιερού Ιδρύματος Αδελφής Αθανασίας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

Στα πλαίσια των δράσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, ο Ιατρικός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *