Παρασκευή , 9 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων για επίδοξους φοροφυγάδες, ποιοι μπαίνουν στο κάδρο

Στόχος είναι να εντοπιστούν επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι μικτά κλιμάκια από της ΔΟΥ τα τελωνεία, του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) να διενεργούν καθημερινούς ελέγχους.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι για 46.720 επιτόπιους ελέγχους έως το τέλος του 2021, από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.

Το «σαφάρι» ωστόσο δεν εξαντλείται εκεί καθώς υπάρχει στόχος για ακόμα 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται υποθέσεις που αφορούν σε:
– ελέγχους από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

– «Φουσκωμένες» επιστροφές φόρων.

– Εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..

– Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

– Ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

– Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

– Υποθέσεις μ για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να περάσει από «κόσκινο» και τις επιχειρήσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα οικονομική ενίσχυση.

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό:
– Φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι είχαν αυξημένη κίνηση

– Διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019

– Υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 ΝΠ.

– Δηλώσεων που δεν υποβλήθηκαν για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές

– Εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

– Αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

dikaiologitika.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Με το σύνθημα «Γίνε φέτος εσύ ο Αϊ – Βασίλης» ο Δήμος Μεσολογγίου, καλεί όλους να μαζέψουν δώρα ώστε κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς δώρο

Με το σύνθημα «Γίνε φέτος εσύ ο ο Αϊ Βασίλης», ο Δήμος Μεσολογγίου, καλεί όλους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *