Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αχ. Καραμανλής: 2022 το Έτος ανασυγκρότησης και δημιουργίας

Το 2021 ήταν, πράγματι, το έτος των υποδομών και το 2022 θα είναι το έτος που σε όλη την Ελλάδα θα ανοίγουν και νέα εργοτάξια, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Κεντρική Μακεδονία 2022: Έτος ανασυγκρότησης και δημιουργίας».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στην αντίστοιχη εκδήλωση πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε τολμήσει να πει ότι το 2021 θα είναι το έτος των υποδομών. «Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν πολύ καλά πόσο απεχθάνομαι τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες εκφράσεις. Ξέρουν ότι η πολιτική σχολή που υπηρετώ προτιμά τις πράξεις έναντι των λόγων», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δείτε, όμως, πού βρισκόμαστε σήμερα… Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων 13 δισ. ευρώ. Από αυτά, ήδη, έχουμε συμβασιοποιήσει πάνω από 3,2 δισ. ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμβασιοποιήσει μόλις 800 εκατ. σε 4,5 χρόνια. Και επιπλέον από αυτά τα 3,2, άλλα 6,5 δισ. έργα είναι σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία».

Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις υποδομές σε τρία βήματα:
Πρώτο βήμα: Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ενώ επιπλέον συζητείται, αυτές τις ημέρες, στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις πρότυπες προτάσεις. «Ενώνουμε δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα -όπως κάνουμε και με τα ΣΔΙΤ- για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.

Δεύτερο βήμα: Εκπονήθηκε για πρώτη φορά ένας ενιαίος Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός Υποδομών. «Όλα τα έργα, πλέον, εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν είναι αποσπασματικά», τόνισε ο υπουργός.

Τρίτο βήμα: Κοστολόγηση και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Με αυτά τα τρία βήματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, κατέστη εφικτό εμβληματικά έργα να «ξεμπλοκάρουν» μετά από χρόνια και νέα έργα να ξεκινούν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην οριστική λύση στο ζήτημα του μετρό της Θεσσαλονίκης, την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, τις επεκτάσεις της Γραμμής 3 προς Πειραιά, την Πατρών-Πύργου, το Βόρειο Τμήμα του Ε65 και την επιτάχυνση εργασιών του Νότιου Τμήματος, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και το Άκτιο-Αμβρακία, αλλά και στα έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Μπράλος-Άμφισσα, Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, Ανατολική Περιφερειακή Αλεξανδρούπολης, ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν προτεραιότητα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία
Ο υπουργός επεσήμανε ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία έχουν προτεραιότητα. υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται ένα τόσο ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής μεγάλα έργα:

– Την Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover.

– Την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση 6ου προβλήτα.

– Την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά.

– Τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και Δράμας-Αμφίπολης.

Αλλά και μία σειρά από μικρότερα, αλλά πολύ σημαντικά έργα, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ουσιαστική αναβάθμιση της πόλης: Κατασκευή 16 νέων σχολικών μονάδων, ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, οδική σύνδεση με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, οδικός άξονας Θέρμη-Γαλάτιστα, το ορφανό χιλιόμετρο της Ποτίδαιας, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της λαχαναγοράς, η διευθέτηση των ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο και η αποχέτευση των ομβρίων στον Δήμο Καλαμαριάς.

«Έργα που όλα μαζί, όταν ολοκληρωθούν, μαζί ασφαλώς με το κύριο έργο του μετρό αλλά και με τη δραστική ενίσχυση του ΟΑΣΘ -όπου ήδη έχουμε σχεδόν διπλασιάσει λεωφορεία από το 2019- θα αλλάξουν θεαματικά τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Η νέα γενιά έργων αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στη νέα γενιά έργων που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.

«Τώρα, που έχουν πάρει τον δρόμο τους όλα τα αναγκαία μεγάλα οδικά έργα, σειρά έχει η ανάπτυξη, επιτέλους, του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Τα σιδηροδρομικά είναι τα έργα τού αύριο. Έχουν διπλό στόχο. Από τη μία αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών. Γίνεται η Ελλάδα ένα logistic hub. Αλλά είναι και σε πλήρη αρμονία με την ατζέντα της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 4 δισ. ευρώ, με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής. Ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα αναβάθμισης και εξηλεκτρισμού του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ», τόνισε.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να ενωθούν όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο. Και να δημιουργηθούν κοντά σε αυτά σύγχρονα εμπορευματικά κέντρα. «Μόνο έτσι θα καταστεί η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και θα βγούμε επιτέλους από έναν φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και έλλειψης ανταγωνιστικών υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα των μεταφορών», εξήγησε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος πρωτοστατεί, πλέον, στο brain gain και ταυτόχρονα οι κατασκευές ηγούνται της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

News.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εκπαιδευτικές δράσεις από το 3ο Δημ. Σχολείο Άμφισσας

AΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Την ευκαιρία να επισκεφτούν το πολύ όμορφα ανακαινισμένο -από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *