Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας: Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 [ΦΩΤΟ]

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Άγιο Κωνσταντίνο, παρουσία των αρχών του τόπου και πολιτών.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Αρχικά, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου της ημέρας, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Συκιώτης, ανέφερε:

«28η Οκτωβρίου 1940. Δύσκολη μέρα, αλλά ο Έλληνας την έκανε γιορτή.

Κάθε χρόνο στεκόμαστε εδώ με τιμή και συγκίνηση, απόγονοι μιας γενιάς, που ύψωσε περήφανα και γενναία το ανάστημά της απέναντι στους πιο σκληρούς δυνάστες αυτού του κόσμου.

Η επεκτατική πολιτική του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι βρέθηκε μπροστά σε ένα σημαντικό ανάχωμα στα βουνά της Πίνδου, μπροστά στους Έλληνες ήρωες, που φωνάζοντας “αέρα” την ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει ντροπιασμένη.

Η “μικρή” Ελλάδα, που υστερούσε από στρατιωτικής απόψεως αριθμητικά και σε εξοπλισμό, απέδειξε σε όλον τον κόσμο, σε όλη την υφήλιο, ότι οι δυνάμεις του Άξονα δεν είναι ανίκητες. Και το κατάφερε αυτό διότι δεν υστερούσε, και ποτέ στο παρελθόν δεν υστερούσε σε ανδρεία, θάρρος και ηρωισμό.

Όπως έχει γραφτεί από ιστορικούς “με ενθουσιασμό και πάθος, που συνδαύλιζαν οι σημαίες, τα πολεμικά εμβατήρια και η φωνή του εκφωνητή στο ραδιόφωνο, ντύνονται στο χακί και ξεκινούν για το μέτωπο ωσάν να πηγαίνουν σε γιορτή. Και ήταν πράγματι γιορτή. Η πιο λαμπρή γιορτή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Αν και είχαν στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να παρουσιαστούν, το 80% παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα. Εκείνη πραγματικά η άψογα οργανωμένη “ταχύρρυθμη επιστράτευση” αποτέλεσε την πρώτη ιταλική αποτυχία και την πρώτη μεγάλη ελληνική νίκη”.

“Το Έθνος σύσσωμον, μνήμον των παραδόσεών του, εις τας επάλξεις!”, έγραψε η “Καθημερινή” της 29ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε, στην προσπάθεια των ιταλικών δυνάμεων να εισβάλλουν στη χώρα μας, μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων και ανάγκασε τον ιταλικό στρατό σε υποχώρηση. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.

Έτσι η ελληνική άμυνα έγινε επίθεση, έγινε Έπος!

Ο Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έγινε ο πρώτος Στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που νίκησε τις δυνάμεις του Άξονα και τις έτρεψε σε φυγή.

Στην ημερήσια διαταγή της 28ης Οκτωβρίου 1940 ανέφερε: “Αμυνθήτε του ιερού Πατρίου εδάφους μετά φανατισμού εναντίον του επιδρομέως, όστις ήλθε να προσβάλη τούτο αναιτίως. Αναμνησθήτε των ενδόξων παραδόσεων του Έθνους μας και πολεμήσατε μετά λύσσης κατά του εχθρού”.

Δύο μέρες μετά σε νέα ημερήσια διαταγή γράφει απευθυνόμενος προς τους άντρες του: “Ο αγών θα διεξαχθή μετά πείσματος και επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα κρατερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων. Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχη περί υποχωρήσεως”.

Έχει εκφραστεί η άποψη ότι το Ελληνικό Έπος έκρινε την πορεία του πολέμου και συντέλεσε στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Ακόμη και ο ίδιος ο Χίτλερ παραδέχτηκε ότι “μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον…”

Και σήμερα οι προκλήσεις για την Πατρίδα μας είναι πολλές. Εξωτερικοί εχθροί που εποφθαλμιούν και απειλούν τα ιερά χώματα της Ελλάδος, αόρατοι εχθροί, που αναγκάζουν τον άνθρωπο να αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωσή του, να δοκιμάζεται και να απελπίζεται.

Το παράδειγμα ενός γενναίου λαού, που με τα λιγοστά μέσα που διέθετε είπε “ΟΧΙ” στον πανίσχυρο εχθρό, που βίωσε κακουχίες και έζησε τη δυσβάστακτη δουλεία της Κατοχής, αλλά και πάλι με τις πράξεις του είπε “ΟΧΙ”, μέχρι να δει την Ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πάνω από την Αθήνα, πρέπει να μην επιτρέψουμε να περάσει στη λήθη. Πρέπει εμείς να το διατηρούμε ζωντανό, εμείς είμαστε αυτός ο Λαός, που αποτέλεσε τον σπινθήρα, για να αναφλογίσει στις ψυχές εκατομμυρίων, βασανισμένων ανθρώπων, η μισοσβησμένη θρυαλλίδα της Ελπίδας.

Όπως έγραψε και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο”. Αυτή συνοπτικά είναι η δική μας κληρονομιά, η δική μας υποχρέωση, να μην εγκαταλείπουμε ποτέ, να μην χάνουμε το θάρρος μας και να αγωνιζόμαστε για το καλό του συνόλου, για το καλό της Πατρίδας.

Κυρίες και κύριοι αυτή τη σημαντική για την Ελλάδα και για το γένος μας μέρα, ας αποδώσουμε τιμή στους ήρωες του 1940 και ας “ορκιστούμε να μείνουμε πάντα οι Έλληνες της 28ης Οκτωβρίου”.

Ζήτω η Ελευθερία!

Ζήτω η Ελλάδα!»

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων από τους: Δήμαρχο Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννη Συκιώτη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, κ. Ηλία Κυρμανίδη, Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αγίου Κωνσταντίνου, κ. Νικόλαο Παπαγρηγορίου, Πρόεδρο Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, κ. Κωνσταντίνο Μαύρο, Πρόεδρο Κοινότητας Άγναντης, κ. Ιωάννη Παπασταμάτη, καθώς επίσης και από εκπροσώπους του Αστυνομικού Τμήματος Καμένων Βούρλων, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγίου Κωνσταντίνου, του Λιμενικού Τμήματος Αγίου Κωνσταντίνου, της Εθνικής Αντίστασης, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, των αθλητικών συλλόγων Άρης και Πήγασος, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, Ερευνητών και Προστατών της Θάλασσας «Ενάλιος Δαφνούντας», του Συλλόγου Γυναικών «Κνημίς», του Μουσικού Ομίλου «Ορφέας», του Πολιτιστικού – Χορευτικού Συλλόγου «Η Αρεθούσα», του Ναυτικού Ομίλου, του Περιβαλλοντικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου «Ο Επικνημίδιος Λοκρός», της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού και Αγροτικού Συλλόγου.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, με τον εορτασμό να κλείνει με την μαθητική παρέλαση.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Με πολύ κόσμο η συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη [ΦΩΤΟ]

Γέμισε με κόσμο το κέντρο της Λαμίας! Ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης ξεσήκωσε τον πολύ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *