Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Alert από Σ. Τσιόδρα: «Έρχεται πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επιστήμονες απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, τα επικείμενα μέτρα αλλά και τον εμβολιασμό, σε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία του covid 19, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

«Μπορεί ένα κύμα Όμικρον να κρύβεται μέσα σε ένα κύμα που φαίνεται να είναι Δέλτα. Μιλήσαμε για τρίτη δόση, rapid test, μάσκα ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Όλα αυτά είναι μέτρα και δεν μας τα επιβάλλει κανείς τα παίρνουμε μόνοι μας» αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων» που έρχεται λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Εν τω μεταξύ ποσοστά που έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει την τρίτη δόση του εμβολίου έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Τρίτη δόση, 50% από τους δικαιούχους έχει ήδη προχωρήσει σε εμβολιασμό και 23% έχει προγραμματίσει. Προλαβαίνουμε αν ενεργοποιηθούμε. Με 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα πηγαίνουμε», καταγράφει το dikaiologitika.gr

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιου Sars-COV 2 είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα». Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιος όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλει στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Στην τοποθέτησή του, ο Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινικήστο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως «Εχουν νοσηλευτεί πανω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικες του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Αλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής επιχείρησε να καταδείξει τη συμβολή της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Από την πλευρά της, η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, παρουσίασε την επιδημιολογική εικονα και τον τρόπο που παρακολουθούν την πορεια της στη Σχολή. Στην τελευταία συνεδρίαση, η υποεπιτροπή επιδημιολογων διαπίστωσε πως για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδα η επιδημία είναι σε υφεση και αρχιζει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον. 26 κρούσματα της μετάλλαξης εχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα απο αυτα δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρητη και Λακωνία. Υπάρχει πολυ μεγαλη μεταδοτικότητα της Όμικρον οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε αλλες χωρες», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Για τον εμβολιασμό στα παιδιά, ο κ. Ζαούτης είπε πως «Σε ποσοστό 85-90% προστατεύει το εμβόλιο τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία στην Ελλάδα. Κατά το 2021, νοσηλεύτηκαν 8 έφηβοι ηλικίας 13-17 χρόνων σε ΜΕΘ Παίδων, και ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κανένα παιδί εμβολιασμένο δεν χρειάστηκε νοσηλεία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας είπε: «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανιαστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογημας χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλλαξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19». Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις μελέτες που έδειξαν οτι η χορήγηση ιβερμεκτίνης δεν αποτρέπει τα συμπτώματα, ουτε τη νοσηλεία. Δεν υπάρχουν συστάσεις και υποδείξεις πουθενά στην παγκόσμια ιατρική για τον κορωνοϊό. Επίσης, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μελέτες που επίσης έδειξαν οτι η χορήγηση βιταμινών και ψευδαργύρου δεν εχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στη λοίμωξη covid.

Συμφωνά με την Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν
Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν εως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ηταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊου, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. «Στο 83% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία φτάνει το 90% και στην Ισπανία και την Πορτογαλία αγγίζει το 100%», είπε σε άλλο σημείο η κυρία Παπαευαγγελου, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η οποία ανέφερε: «Είναι συχνό το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας στους ασθενείς που μπαίνουν στη ΜΕΘ, λόγω covid19. Αρκετοί μπαίνουν με υπερπυρεξία (πυρετός πάνω από 40), κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο, επηρεασμένη ηπατική λειτουργία, νεφρική λειτουργία και θρομβωτική νόσο. Επίσης βαριές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή από την ειδική μονάδα covid στη ΜΕΘ».

 

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πιάστηκαν κανονικά στα χέρια σε βάπτιση προ ημερών σε περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα

Της κακομοίρας» έγινε σε βάπτιση προ ημερών σε περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα. Δύο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *