Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Alpha Bank – Μαζί, με στόχο την Υγεία: Δωρεά Απινιδωτών και εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών στη Λαμία [ΦΩΤΟ]

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο  4ο Γυμνάσιο Λαμίας για την σημαντική δωρεά από την Alpha Bank

Η Alpha Bank προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και εργαλεία που σώζουν ζωές στη σχολική κοινότητα της Λαμίας 

Μία ολοκληρωμένη δράση εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών εγκαινίασε σε 8 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Λαμίας η Alpha Bank, σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα παιδιά Σώζουν Ζωές, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί με στόχο την υγεία» .

Η δράση περιλάμβανε την εκπαίδευση 530 μαθητών και εκπαιδευτικών σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και Πρώτες Βοήθειες, ενώ έδωσε σε 28 εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα συμμετοχής στο σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και στην απόκτηση Πιστοποίησης ΑΝΑΝΗΠΤΗ – FIRST RESPONDER.

Παράλληλα, η Τράπεζα παρέδωσε και 8 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμμετείχαν στην εκπαίδευση, δίνοντας πρόσβαση σε γνώσεις Βασικής Υποστήριξης της Ζωής σε περισσότερους συνολικά από 2.600 μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ένα πλήρες πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών και το πρώτο δίκτυο Απινιδωτών στη Λαμία

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 350.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην επιβίωση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Αναγνωρίζοντας ότι η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου, με τα ποσοστά σχετικής εκπαίδευσης για παροχή Πρώτων Βοηθειών στη χώρα μας να είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, η Alpha Bank εκπόνησε ένα πλήρες πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών που περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της μαθητικής κοινότητας, την επιμόρφωση και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών στις Πρώτες Βοήθειες, στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και τη χρήση Απινιδωτή. Είναι αξιοσημείωτο πως, ειδικά στην περίπτωση της ανακοπής, η άμεση έναρξη ΚΑΡΠΑ και η χρήση ενός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) από εκπαιδευμένους πολίτες μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά, μπορεί να σώσει έως και 100.000 καρδιές ετησίως!

Στη δράση της Τράπεζας συμμετείχαν τα παρακάτω εκπαιδευτικά ιδρύματα:

-2ο Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης

-Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λαμίας

-6ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας

-Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας

-3ο Γυμνάσιο Λαμίας

-4ο Γυμνάσιο Λαμίας

– 6ο Γυμνάσιο Λαμίας

-Πειραματικό ΙΕΚ Λαμίας

Οι απινιδωτές θα τοποθετηθούν σε ειδικά κυτία φύλαξης, στον προθάλαμο κάθε σχολικού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα δίκτυο απινιδωτών στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

Ολοκληρωμένη εκπαίδευση που σώζει ζωές 

Η εκπαίδευση σε παιδιά και εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις: Webinar ανοιχτό για όλους τους μαθητές των σχολείων με θέμα «Εισαγωγή στη θεωρία Πρώτων Βοηθειών», πρακτική εξάσκηση των μαθητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ανθρωπιστικής οργάνωσης και συμμετοχή εκπαιδευτικών των σχολείων στο σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και πιστοποίηση ΑΝΑΝΗΠΤΗ – FIRST RESPONDER, με το οποίο θα έχουν δικαίωμα χρήσης απινιδωτή.

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι συμμετέχοντες είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση ενός θύματος, να ενεργοποιήσουν το 112 ή το 166, να εφαρμόσουν την ΚΑΡΠΑ, να αποτελεσματικά την απώλεια αισθήσεων σε ένα ασθενή και να σώσουν ζωές σε περιπτώσεις πνιγμού από ξένο σώμα.

 

«Μαζί, με στόχο την υγεία»: ενίσχυση του αντικτύπου του προγράμματος

To Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» υλοποιείται αδιάκοπα από το 2014 και αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα στήριξης του τομέα της Υγείας στη χώρα μας, με δωρεές

ιατροφαρμακευτικού υλικού και ιατρικών μηχανημάτων, που καλύπτουν στοχευμένα τις πραγματικές ανάγκες δημόσιων δομών υγείας στις τοπικές κοινότητες. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει στηρίξει 87 δομές υγείας και φροντίδας (κέντρα υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικά φαρμακεία),

παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία σε κατοίκους όλης της χώρας.

Όπως δήλωσε η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank:

«Εδώ και 10 χρόνια, μέσα από το Πρόγραμμα ‘Μαζί, με στόχο την Υγεία’, έχουμε στηρίξει δομές υγείας σε όλη τη χώρα, δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερους από 850.000 συμπολίτες μας σε πρωτοβάθμιες

υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, σε μια έκτακτη ανάγκη, μπορεί να μην υπάρχει καν ο χρόνος για τη μετάβαση σε μια δομή υγείας. Η δυνατότητα να λειτουργήσουμε ψύχραιμα και με γνώση απέναντι σε ένα έκτακτο περιστατικό μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Γίνεται μάλιστα διπλά σημαντική όταν μπορεί να προέλθει ακόμη και από ένα παιδί σχολικής ηλικίας. Γι’ αυτό, είμαστε ιδιαίτερα

χαρούμενοι που μεγαλώνουμε τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας μας και μπορούμε να προσφέρουμε στη σχολική κοινότητα της Λαμίας την κατάλληλη εκπαίδευση, καθώς και εργαλεία που σώζουν

ζωές».

Λίγα λόγια για τον οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα παιδιά Σώζουν Ζωές 

Για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής δράσης, η Alpha Bank συνεργάστηκε με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, που απαρτίζεται από εθελοντές και αναπτύσσει καινοτόμα εθνικά συστήματα που σώζουν ζωές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από το 2010 έως σήμερα η οργάνωση έχει εκπαιδεύσει δωρεάν περισσότερα από 130.000 παιδιά, εφήβους και ενηλίκους σε Ελλάδα και Κύπρο. Δημιούργησε δωρεάν εφαρμογές όπως ο διαδικτυακός Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών και το iSAVElives (https://kidssavelives.gr/), τα οποία θα βοηθήσουν σε δεύτερο χρόνο τους πολίτες της Λαμίας να σώσουν πιο εύκολα και γρήγορα, έναν συμπολίτη τους που κινδυνεύει!

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του KSL έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το European Resuscitation Council.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Λαμία και συγκεκριμένα στο 4ο Γυμνάσιο Λαμίας

                                

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λιβανάτες: Ενημέρωση για τους παραγωγούς για τις ζημιές λόγω του καύσωνα

Aναγγελία ζημιάς από καύσωνα της 13-6-2024 για την κοινότητα Λιβανατών Η ενημέρωση από τον Δήμο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *