Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αμφίκλεια: 6η μέρα της Παμφθιωτικής Λιτανείας «Λιτανεύοντας τον Ευαγγελιστή της χαράς 2022»

Η 6η ημέρα της Λιτανείας περιλάμβανε την Ομβριακή και την Αμφίκλεια

Συνεχίζεται η 2η Παμφθιωτική Λιτανεία του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, Εφόρου και Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, υπό τον τίτλο «Λιτανεύοντας τον Ευαγγελιστή της χαράς 2022», σε διάφορα σημεία της Φθιωτικής γης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την 6η μέρα της Ιεράς Λιτανείας, τα Ιερά Θησαυρίσματα, το απότμημα της Τιμίας Χειρός, η Ιερά Εικόνα του Αγίου Λουκά, καθώς και η Ιερά Εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου το πρωί λιτανεύθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής, με την αγιαστική παρουσία και της Τιμίας Κάρας του εορταζομένου Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, στο Καθολικό της οποίας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία.

Τα Ιερά Κειμήλια μετέφερε μαζί με τις ευλογίες και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Πρωτ. π. Δημήτριος Νασόπουλος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην παρουσία των Αγίων στην ζωή των πιστών υπογραμμίζοντας τον βίο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, την Τιμία Κάρα του οποίου κατέχει ως κειμήλιο και θησαύρισμα Ιερό και Πολύτιμο η ιστορική Ομβριακή, η οποία τον έχει προστάτη και έφορο της.

Σημαντική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας έζησε περί το 1550 μαζί με άλλους μοναχούς, κηρύττοντας τον Θείο Λόγο και θαυματουργώντας στην Κύπρο, στην Αττάλεια και στην Κρήτη. Πεζοπορώντας για χρόνια, στα βουνά, σε κακοτράχαλα μονοπάτια πέρασε για να βρει τόπο μοναχικής ησυχίας, προσευχής και νηστείας τρεφόταν με χόρτα της γης και αγριοκέρατα. Σε αυτά τα ασκητικά μέρη όπου έμεινε ζωντανή η παράδοση της αγιότητας του ταπεινού Ερημίτη, έχουν ανεγερθεί πολλοί Ιεροί Ναοί. Τραυματίστηκε από βέλος κυνηγού που τον πέρασε για ζώο και παρέδωσε την Αγία ψυχή του στο σπήλαιο που ασκήτευε στο Ακρωτήρι Χανίων. Την ίδια ημέρα μαζί του κοιμήθηκαν και οι 98 Θεοφόροι Πατέρες».

Το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου 2022 τα Ιερά Θησαυρίσματα υποδέχθηκαν οι πιστοί της Αμφίκλειας, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμφίκλειας, μετά την εναποθέτησή τους από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριο Ζελιαναίο και τους Ιερείς της περιοχής τελέσθηκαν οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως.

Στο κήρυγμά του ο π. Δημήτριος αφού μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στο βίο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά στο συγγραφικό του έργο και ανέπτυξε με λίγα λόγια τον στίχο εκ του Ιερού Ευαγγελίου του: «Πλὴν ἐν τούτῳ μὴ χαίρετε, ὅτι τὰ πνεύματα ὑμῖν ὑποτάσσεται· χαίρετε δὲ ὅτι τὰ ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς», σημειώνοντας με απλά λόγια, ότι ο σκοπός του πνευματικού μας αγώνα είναι η κατάκτηση της αιωνίας μνήμης. «Να μας διακρατεί αιωνίως ο Ουράνιος Πατέρας στην μνήμη του, να μας θυμάται με το όνομα που λάβαμε κατά το βάπτισμά μας, που είναι όνομα για την αιωνιότητα. Παράδειγμα τέτοιο ο Όσιος Βησσαρίων, ο οποίος αγωνιζόμενος να ζει κατά το θέλημα και τις εντολές του Θεού κατέκτησε την αιωνία μνήμη και είναι για εμάς σήμερα πρέσβης προς τον Κύριο και φωτεινός οδοδείκτης που μας κατευθύνει προς την πορεία της αγιότητος και της Βασιλείας των Ουρανών».

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 403 εκατ. ευρώ σε τρεις δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα

Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *