Ακολουθήστε μας στο facebook

«Ανανεωμένο» το skatepark στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας

Του Χρίστου Τζίκα

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την «γέννηση» της ιδέας για τη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι αναβάτες ΒΜΧ, αλλά και οι skaters θα μπορούσαν να εξασκήσουν το πάθος τους δίχως να… ξενιτεύονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι το 2007 η Λάρισα απέκτησε το δικό της skatepark, το πρώτο -σύγχρονο και δημόσιο- της χώρας που έως και σήμερα έζησε την ακμή του με Πανελλήνιους αγώνες και αθλητές που το «τέσταραν» από το εξωτερικό, έως και τα δύσκολα χρόνια που οι νεαροί που το χρησιμοποιούσαν ανέλαβαν να το συντηρούν μόνοι τους.

Οι θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου έδωσαν ακόμα ένα πλήγμα στο Αισθητικό Άλσος, η δημοτική αρχή όμως σε συνεργασία με τους «χρήστες» του skatepark έφτασαν στην ανανέωσή του δίνοντας μία νέα ζωντάνια στο σημείο.

Η larissanet μίλησε με τον αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Μιχάλη Τσακίρη, που βίωσε και τη «γέννηση» του όλου εγχειρήματος, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, Χρήστο Τερζούδη, που ανέλαβε τις εργασίες στο skatepark, αλλά και με τα παιδιά που το χρησιμοποιούν και αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους.

Είκοσι χρόνια πριν
Το 2004 ο τότε πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ. Λαρισαίων, Μιχάλης Τσακίρης, συναντά νεαρούς που έκανε BMX στην πόλη. Ένας χώρος που υπήρχε στο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στο Αλκαζάρ παύει να λειτουργεί και οι αναβάτες καταλήγουν να «ξενιτεύονται» στην Ελλάδα για να χρησιμοποιήσουν ράμπες για να κάνουν το χόμπι τους. Έτσι τίθεται η πρόταση της δημιουργίας ενός skatepark στη Λάρισα.

Η πρόταση μεταφέρεται στον τότε δήμαρχο Λαρισαίων, Κωνσταντίνο Τζανακούλη, που συναντά τους νεαρούς και είναι από την πρώτη στιγμή θετικός στη δημιουργία ενός χώρου που θα φιλοξενεί τους αθλητές. Ο δήμαρχος εξουσιοδοτεί τη διαχείριση του έργου στον κ. Τσακίρη, που μαζί τότε αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Κώστα Καλαμπαλίκη ξεκινούν τις εργασίες για την κατασκευή του.

«Αυτή η πίστα ήταν όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για όλη την Ελλάδα ένα πρωτότυπο έργο, καθώς δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε όλη τη χώρα», σημειώνει ο κ. Τσακίρης, που θυμάται όμως πως μόνο εύκολο δεν ήταν στην υλοποίησή του. «Για την σύνταξη της μελέτης δεν μπορούσε να αναλάβει κανείς στη Λάρισα και είχαμε απευθυνθεί σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη όπου και τελικά την ετοίμασαν».

Η ένταξη του έργου έγινε στον προϋπολογισμό του 2005 και ξεκίνησε η κατασκευή του σε δύο φάσεις. «Ήταν το πρώτο στην Ελλάδα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές», αναφέρει ο κ. Τσακίρης, τη στιγμή που το skatepark ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα για να δοθεί προς χρήση το 2007.

Η κατασκευή του γίνεται σημείο αναφοράς για τους αναβάτες BMX, αλλά και τους skaters και η φήμη του βγαίνει από την πρώτη στιγμή έξω από τα σύνορα της πόλης και του νομού. Έτσι το 2008

πραγματοποιούνται Πανελλήνιοι Αγώνες, με συμμετοχή αθλητών από όλη τη χώρα, ενώ αθλητές το επισκέπτονται συχνά για να το χρησιμοποιήσουν. Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα του Δήμου Λάρνακας στην Κύπρο που ζητά τα σχέδια του πάρκου για να κατασκευάσει ένα αντίστοιχο.

«Από εκεί που τα παιδιά μας έφευγαν για να βρούνε κάτι, πλέον έρχονται παιδιά από την Ελλάδα στο skatepark της Λάρισας, ενώ κατά καιρούς πραγματοποιούνται αγώνες, ενώ θυμάμαι επισκέψεις αθλητών από χώρες του εξωτερικού που ενθουσιάζονται από την κατασκευή του καταλήγει», ο κ. Τσακίρης.

Από την εγκατάλειψη…
Όπως συμβαίνει σε πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο skatepark. Η υποβάθμιση του Αισθητικού Άλσους και η παύση χρήσης πολλών εγκαταστάσεων, αφήνει σε μία κατάσταση εγκατάλειψης και την πίστα με τα παιδιά που το χρησιμοποιούν να αναλαμβάνουν και συντήρησή του.

«Σχεδόν από τότε που φτιάχτηκε, εμείς το συντηρούσαμε. Όταν σταμάτησε να λειτουργεί και το αναψυκτήριο στο Αισθητικό Άλσος κι άρχισε να γεμίζει σκουπίδια το πάρκο, παράκμασε ο χώρος. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίσαμε να το συντηρούμε με όσες δυνάμεις είχαμε και δυστυχώς χωρίς υποστήριξη.

Το βάφαμε, το καθαρίζαμε, εκπαιδεύουμε τα μικρότερα παιδιά να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας με κράνος και προστατευτικά, γιατί δεν θέλουμε κανείς να τραυματιστεί σοβαρά. Άλλωστε να μην παραβλέπουμε πως και το skate και το BMX έχουν μπει στη λίστα των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων και η Λάρισα είναι μία πόλη με την δική της πίστα για να το χαρεί ο καθένας», αναφέρει ο Στάθης που από το 2004 μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του κάνει ποδήλατο.

«Πολλά παιδιά έτρεξαν μαζί με την Δημοτική Αρχή τότε για να κατασκευαστεί αυτός ο χώρος. Το 2007 ολοκληρώθηκε και ξεκίνησαν κι άλλα παιδιά να έρχονται εκεί. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλες παρέες και γεννηθεί φιλίες, ενώ πολλά παιδιά έμαθαν για τα ΒΜΧ. Για εμάς αυτός ο χώρος, είναι το σπίτι μας και το προσέχουμε όσο μπορούμε», καταλήξει ο ίδιος.

… στην ανανέωση
Οι εργασίες στο Αισθητικό Άλσος συνεχίζονται και το πάρκο αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, Χρήστος Τερζούδης, η εργολαβία που βρίσκεται στο χώρο ανέλαβε και τις επιδιορθώσεις στο skatepark της Λάρισας.

«Συναντηθήκαμε κι εδώ στο γραφείο με τα παιδιά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πήγαμε κι εκεί μαζί τους και προχωρήσαμε σε βελτιώσεις, μετά και από δικές τους υποδείξεις», σημειώνει ο κ. Τερζούδης. Έτσι η πίστα στοκαρίστηκε εκ νέου, βάφτηκε, έγιναν επιδιορθώσεις στα κάγκελα και τις ράμπες και ενισχύθηκε ο φωτισμός, ως πρώτα βήματα της ανανέωσης τους χώρου.

«Εμείς ακούμε τους πολίτες και τους ανθρώπους που το γνωρίζουν καλύτερα. Στην προκειμένη περίπτωση άλλωστε τα παιδιά είναι αυτά που το χρησιμοποιούν και ξέρουν το χώρο καλύτερα», καταλήγει ο κ. Τερζούδης, ενώ με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθε και το ευχαριστώ για την έναρξη της συνεργασίας των αθλητών με την δημοτική αρχή.

«Ευχαριστούμε πολύ τον δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, τον αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Μιχάλη Τσακίρη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, Χρήστο Τερζούδη και την προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Υπαίθριων Χώρων, Αθηνά Δαούλα.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τη συνεργασία».

Το μόνο σίγουρο είναι πως το skatepark της Λάρισας θα συνεχίσει να λειτουργεί, όσο υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, για όλους τους άλλους μία επίσκεψη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι, θα αποτελέσουν μία καλή ευκαιρία για το τι κάνουν τα παιδιά εκεί και να μάθουν περισσότερα για το BMX και το Skateboard.

Φωτ.: Θανάσης Καλιακούδας

Δείτε βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.larissanet.gr/2024/06/02/larisa-ananeomeno-to-skatepark-sto-aisthitiko-alsos-deite-fot-kai-vinteo/

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καθαρισμός και αποκατάσταση βλαβών τεχνικών έργων στον Σπερχειό στο Κόμμα Λαμίας

Καθαρισμός, άρση προσχώσεων και αποκατάσταση βλαβών τεχνικών έργων ποταμού Σπερχειού από τη θέση γέφυρας Παλαιοβράχας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *