Ακολουθήστε μας στο facebook

Αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη και βράβευση της πρωτεύσασας Λαρισαίας πτυχιούχου Ιατρικής, Συρακούλη Αργυρώς

Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Κω διοργάνωσαν από τις 16 ως τις 23 Οκτωβρίου τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις Ιπποκρατικής Εβδομάδας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού τελειόφοιτων Ιατρικής από Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, Καθηγητών διεθνούς επιπέδου και Προέδρων ιατρικών σχολών αλλά και Ακαδημαϊκών.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Κεντρικός άξονας της διοργάνωσης ήταν να αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και την προοπτική μετεξέλιξης της Ελλάδος σε κέντρο ιατρικής αριστείας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε θερινό σχολείο με θέμα «Αρχαία Ελληνική Ιατρική», διημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής, τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου από τους πρωτεύσαντες αριστούχους – τελειόφοιτους των Ιατρικών Σχολών, καθώς και αγώνα δρόμου προς τιμήν του Ιπποκράτη.

Σε συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ασκληπιείο της Κω, αριστούχοι απόφοιτοι Ιατρικής από 18 σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού έδωσαν τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη, παρουσία πρυτάνεων και εκπροσώπων των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας καθώς και άλλων 11 χωρών και πλήθους κόσμου. Συγκεκριμένα, εκτός από τα τμήματα Ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων, υπήρχαν εκπρόσωποι πανεπιστημίων από τη Βουλγαρία, την Κίνα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Υόρκη, τη Σερβία, τον Παναμά και την Αιθιοπία.

Την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπροσώπησαν η πρωτεύσασα και αριστούχος νέα ιατρός, η λαρισαία Συρακούλη Αργυρώ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Ανατομίας και Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ζιμπής Αριστείδης.

Βράβευση φοιτητών
Η τελετή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Μια πομπή από λευκοντυμένες ιέρειες κατεβαίνουν αργά τα σκαλιά του ιερού χώρου, ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής και παίρνουν τη θέση τους γύρω από το βωμό του Ασκληπιού.

Ακολουθεί ένας στεφανωμένος άνδρας, ο οποίος απαγγέλει τον Όρκο του Ιπποκράτη και συνοδεύεται από δύο κοπέλες που συμβολίζουν τις ανθρωπόμορφες θεότητες Υγεία και Πανάκεια.

Είναι μια στιγμή που κανείς από τους φοιτητές που αρίστευσαν, νέοι πλέον ιατροί, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Ιπποκράτη
Γεννήθηκε στην Κω και αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει νεαρός ακόμη ιατρός, όταν ήλθε σε ρήξη με το ιερατείο της, επειδή δίδασκε την ορθολογική σκέψη στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Μετά από περιπλάνηση σε διάφορα μέρη, ήρθε στη Λάρισα όπου οι Αλευάδες τού παραχώρησαν ό,τι χρειαζόταν (χώρο, χρήματα για την ίδρυση Σχολής, ιατρείο θεραπείας ασθενών και εργαστήριο επεξεργασίας υλικών-μεμβράνες) για τη συγγραφή χειρογράφων και συγγραμμάτων.

Σ’ένα από τα πολλά επιγράμματα που διασώθηκαν γράφει: « Θεσσαλός Ιπποκράτης, Κώος γένος ενθάδε κείται. Φοίβου από ρίζης αθανάτου γεγονώς. Πλείστα τρόπαια νόσων στήσαι, όπλοις Υγιείνης. Δόξαν αλών πολλών, ου τύχη, αλλά τέχνη».

Στη Λάρισα το 387 π.Χ. σε ειδική τελετή, η λατρεμένη πόλη του, στο (σημερινό) Α’ Αρχαίο Θέατρο τον ανακήρυξε πολίτη Λάρισας και πολιτογραφήθηκε ως «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ».

Στη Λάρισα εναπόθεσε ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη, το «απόσταγμα» της ιατρικής του πορείας για τους μελλοντικούς ιατρούς, τον περίφημο ΟΡΚΟ του που σήμερα δίνουν ιατροί όλου του κόσμου. Το περίφημο αυτό κείμενο εμπεριέχει απαγορεύσεις, υποχρεώσεις και παραινέσεις για την ορθή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Οι απαγορεύσεις είναι κυρίως ενάντια στη βλάβη του ασθενούς, τις θανατηφόρες ουσίες, τις σεξουαλικές σχέσεις με τον ασθενή ή τους οικείους του. Καθιερώνει για πρώτη φορά το ιατρικό απόρρητο. Οι υποχρεώσεις του ιατρού είναι να ζει και να ενεργεί με αρετή και αγνότητα. Με τη διακήρυξη της Γενεύης, το 1948, ο Όρκος θεσπίστηκε ως το πιο σημαντικό έγγραφο ηθικής και δεοντολογίας που αφορά τη συμπεριφορά των ιατρών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ιπποκράτης θεωρούσε τους ανθρώπους ως μια ψυχοσωματική μονάδα που δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον του.

Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης ιατρικής και στη Δύση αποκαλείται «Πατέρας της Ιατρικής».

Οι συμβουλές του για ενδελεχή μελέτη του ιστορικού του αρρώστου και η διεξοδική εξέταση ολόκληρου του σώματος είναι η βάση για την αρχική εκτίμηση του ασθενούς.

Η φαρμακολογία που βασίστηκε στα φυτά και βότανα είναι πηγή πολλών σύγχρονων φαρμάκων, όπως της ασπιρίνης, της κουμαρίνης, της εφεδρίνης, της αρτεμισίνης και της βινκριστίνης.

Προσωπικές εντυπώσεις
Τα αισθήματα κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν ανάμεικτα. Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, κάθε χρόνο διοργανώνονταν στην πόλη μας εκδηλώσεις με την αέναη επιστροφή προς τιμήν του πατέρα της Ιατρικής το μήνα Σεπτέμβριο. Ωστόσο, φέτος λόγω των καιρικών φαινομένων οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Η παρουσία μου στην αναβίωση του Όρκου στον ιστορικό αυτό χώρο που μαθήτευσε ο Ιπποκράτης είναι για μένα τιμή και δικαίωση. Είναι, όμως, κι υπενθύμιση του χρέους προς τον ασθενή που έχει ο ιατρός κατά την άσκηση του ιατρικού του λειτουργήματος. Πολλές φορές, δυστυχώς, οι νέοι ιατροί λησμονούμε να ασκούμε την ιατρική ως λειτούργημα, παραμελώντας τα Ιπποκρατικά ιδεώδη, θεραπεύοντας τη νόσο κι όχι τον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά, ένιωσα και αδικημένη˙ γνωρίζοντας πως ο Πατέρας της Ιατρικής άσκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ιατρική τέχνη στην περιοχή της Θεσσαλίας, θεωρώ πως μπορεί η πόλη της Λάρισας να αναδείξει την Ιπποκρατική ιδέα και φιλοσοφία στις 5 ηπείρους. Ο Ιπποκράτης μας θυμίζει τις ευθύνες μας. Θεωρώ ευθύνη μου κι ευθύνη του κάθε νέου ιατρού να διαδώσουμε την παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε και να ασκήσουμε ορθά το λειτούργημα και την τέχνη της ιατρικής. Είναι ευθύνη όλων των ιατρών κι ιδίως των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας να τιμηθεί ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

www.larissanet.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

43χρονος βρέθηκε νεκρός σε κανάλι σε αγροτική περιοχή….

Τραγικό τέλος για 43χρονο άντρα… 43χρονος από την Ημαθία που αναζητούνταν,  εντοπίστηκε, την Μεγάλη Πέμπτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *