Κυριακή , 25 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Ανεξέλεγκτη η υλοτόμηση του δάσους της Παλαιάς Γιαννιτσούς Φθιώτιδας” – “Όχι στην λεηλασία του δάσους” φωνάζουν οι κάτοικοι

Αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Περιβάλλοντος και Εσωτερικών) για την υλοτόμηση στο δάσος της Παλαιάς Γιαννιτσούς

Δεν έχουν τελειωμό τελικά οι καταγγελίες  για ότι έχει συμβεί με την υλοτόμηση στο δάσος της Παλαιάς Γιαννιτσούς στο Δήμο Μακρακώμης.

Σε συνέχεια των όσων έχουν συμβεί και ειπωθεί -τα έχουμε αναρτήσει σχετικά- κατατέθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας, για την, όπως την χαρακτηρίζουν “λεηλασία” του δάσους, καθώς και αναφορά που κατέθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Γιώργος Αρβανιτίδης υπογραμμίζοντας  την “ανεξέλεγκτη υλοτόμηση του δάσους της κοινότητας Παλαιάς Γιαννιτσούς Φθιώτιδας” .

Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για  οικολογική καταστροφή που συντελείται…

Το υπόμνημα των κατοίκων της Παλαιάς Γιαννιτσούς:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΥΣ

Με το παρόν, οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Παλαιάς Γιαννιτσούς του Δήμου Μακρακώμης, Π.Ε. Φθιώτιδας, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα και την πρωτοφανή λεηλασία που υφίσταται το δάσος της Παλαιάς Γιαννιτσούς.

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία την κλιματική αλλαγή ήδη τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας με σκληρό τρόπο. Είτε με πλημμύρες από πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια βροχοπτώσεις, και μάλιστα σε εποχές του χρόνου που κάθε άλλο παρά δικαιολογούν τέτοια φαινόμενα, είτε με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες μακράς διάρκειας. Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Μακρακώμης κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ σε υψηλές θερμοκρασίες ανά την επικράτεια.

Σε μια τέτοια δύσκολη εποχή, λοιπόν, ήρθε και η εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο απόφαση της τοπικής Δημοτικής Αρχής, να παραχωρήσει για υλοτομία ένα πανέμορφο δάσος, αποτελούμενο στο μεγαλύτερο μέρος του από δρυ. Αυτό το δάσος, το οποίο φιλοξενεί την πανίδα της περιοχής, προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα και αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους, διατηρώντας εν κατακλείδι την οικολογική ισορροπία της περιοχής, έχει γίνει κυριολεκτικά βορά του ΔΑΣΥ Υπάτης.
Από πού και ως πού; Τι δουλειά έχει ο ΔΑΣΥ Υπάτης στην Παλαιά Γιαννιτσού, αυτό είναι κάτι που μόνο η Δημοτική Αρχή γνωρίζει.

Να υποθέσουμε ότι το κάνει για να έχει έσοδα ο δήμος; Αυτό δεν φαίνεται να έχει λογική από τη στιγμή που σχεδόν χαρίζει το δάσος, ορίζοντας την τιμή στα 3 ευρώ το χωρικό, ήτοι 500 κιλά. Ή πιο αναλυτικά, 2 χωρικά 1 τόνος. 1.000 κιλά, 6 ευρώ. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η τιμή αγοράς για καυσόξυλα από δρυ κυμαίνεται μεταξύ 180-200 ευρώ ο τόνος, ίσως και παραπάνω, ο κάθε ένας μπορεί να κάνει μόνος του τους υπολογισμούς.

Όσο για το Δασαρχείο Σπερχειάδος, που υποτίθεται είναι ο θεματοφύλακας και ο αρμόδιος από την Πολιτεία για την προστασία των δασών και γενικά του περιβάλλοντος, είναι απών. Είναι δουλειά του Δήμου, ισχυρίζονται. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε κλαδάκι για ατομικές ανάγκες και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού θα τρέχουν στις αντλίες πετρελαίου της Μακρακώμης.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε όποιον είναι αρμόδιος (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;), να ορίσει ανεξάρτητη επιτροπή από ειδικούς δασολόγους, η οποία θα ερευνήσει αν η έκταση που έχει υλοτομηθεί και η ποσότητα των χιλιάδων δέντρων που έχουν κοπεί αντιστοιχεί με τα χωρικά που έχει παραλάβει το Δασαρχείο. Κάτι που δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί. Αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, ας αναλάβουν οι αρμόδιοι.

Για αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους, τους οποίους είναι δύσκολο να παραθέσουμε σε αυτή την επιστολή, απαιτούμενα σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ η λεηλασία του δάσους της Παλαιάς Γιαννιτσούς από τους διάφορους επιτήδειους. Πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

Όσο για τον πάρεδρο της Τοπικής Κοινότητας, θα μας έχει συμπαραστάτες στον αγώνα του. Γιατί όπως ακριβώς οι παλαιότεροι μας παρέδωσαν αλώβητη αυτήν την περιοχή στην οποία ζούμε, έτσι και εμείς οφείλουμε να την αφήσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

__________________

Η σχετική αναφορά του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργου Αρβανιτίδη:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς :

1.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα
2. Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: «Ανεξέλεγκτη υλοτόμηση του δάσους της Παλαιάς Γιαννιτσούς Φθιώτιδας»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Παλαιάς Γιαννιτσούς του Δήμου Μακρακώμης, Π.Ε.
Φθιώτιδας, με επιστολή τους μας γνωστοποιούν το θέμα που έχει προκύψει με την υλοτόμηση του
δάσους της Παλαιάς Γιαννιτσούς.

Συγκεκριμένα, εκφράζουν την αγωνία τους για την απόφαση της Τοπικής Δημοτικής αρχής να
παραχωρήσει για υλοτομία το υπ’ όψιν δάσος, που κοσμεί την περιοχή και συμβάλλει στην οικολογική
ισορροπία της περιοχής. Ο λόγος είναι η μεγάλη έκταση και ο μεγάλος αριθμός δέντρων του δάσους
που έχει ξυλευτεί και μιλούν για κίνδυνο αποψίλωσης του δάσους.

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να
διερευνηθεί η καταγγελία των κατοίκων και σε περίπτωση που αποδειχτούν οι φόβοι τους, να
σταματήσει η λεηλασία του δάσους και να αποδοθούν αρμοδίως οι ευθύνες.

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2022

Ο αναφέρων βουλευτής
Γιώργος Αρβανιτίδης

 

 

*φωτογραφία αρχείου

Διαμαρτύρονται έντονα οι κάτοικοι της Παλαιάς Γιαννιτσούς προς την Δημοτική Αρχή, για την υλοτόμηση στο δάσος

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Στ. Κασσελάκη – Ολ. Γεροβασίλη, δεν γίνονται εκλογές

Σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με την Όλγα Γεροβασίλη. Δεν γίνονται εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *