Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Απ. Καλογιάννης για ΕΔΕ: Καμία καταγγελία – ούτε έγγραφη, ούτε προφορική – στην Πολεοδομία για το ακίνητο της Ασκληπιού (βίντεο)

Στην ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης σε ότι αφορά ακίνητα στη Λάρισα, τα οποία παρουσιάζουν στοιχεία επικινδυνότητα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΔΕ – την οποία ο κ. Καλογιάννης προκήρυξε την επόμενη ημέρα του τραγικού συμβάντος με τον άδικο χαμό του 22χρονου φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη, αλλά και όσων κυκλοφόρησαν για καταγγελίες που είχαν υποβληθεί σε ότι αφορά το κτίριο στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Οικονόμου εξ Οικονόμων – ο δήμαρχος Λαρισαίων ανέφερε τα εξής:

«Στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση δεν εξετάστηκε μόνο ο διευθυντής και το αρμόδιο τμήμα αλλά και όλοι οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας. Δεν προέκυψε από πουθενά καμία καταγραφή για το ακίνητο – ούτε έγγραφη, ούτε προφορική.

Η έγγραφη καταγγελία για τέτοια ζητήματα είναι στο dna της Πολεοδομίας και επειδή γίνονται καθημερινά τηλεφωνήματα, η πολεοδομία καταγράφει πάντα.

Ζήτησα να εξεταστεί και ο συμπολίτης με τις καταγγελίες και εξετάστηκε. Δεν φώτισε καμία πλευρά της υπόθεσης αυτής, είπε ότι δεν έκανε έγγραφη καταγγελία ενώ του το ζήτησαν όταν τηλεφώνησε και ότι στον δεύτερο όροφο της πολεοδομίας προσήλθε για να βεβαιώσει ότι έγινε η καταγγελία και του είπαν ότι δεν υπάρχει θέμα γιατί είναι γνωστό για αυτό το κτήριο.

Του ζητήσαμε να μας δείξει που βρίσκεται το γραφείο και αρνήθηκε λέγοντας ότι η πολεοδομία πρέπει να ξηλωθεί».

Σχετικά με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ο Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι «δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δεν εκτιμήθηκε ότι υπήρχε στατικό πρόβλημα δομικού στοιχείου και αυτό δεν εντοπίστηκε ούτε την περίοδο ανακατασκευής της Ασκληπιού πριν 2 χρόνια».

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τα επικίνδυνα κτίρια»
Παράλληλα, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο Λαρισαίων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για τα επικίνδυνα κτίρια.

Αφορμή αποτέλεσε το τραγικό περιστατικό με την απώλεια του 22χρονου φοιτητή από τα Χανιά της Κρήτης, Νίκου Μπιτσάκη,ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Λάρισα από πτώση τοιχίου από εγκαταλελειμμένο κτίσμα.

Αναφερόμενος στην αρχή της τοποθέτησής του, υποστήριξε ότι τόσες ημέρες δεν μιλήσαμε, τιμώντας την μνήμη του παιδιού και το πένθος της οικογένειας. «Θέλουμε να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια συνδράμοντας τις αρμόδιες αρχές όπου κριθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Απ. Καλογιάννης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις πρωτοβουλίες ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης τοπικού σχεδίου καταγραφής επικίνδυνων κτισμάτων, μετά και την αύξηση των έγγραφων καταγγελιών που έχουν φτάσει στην Διεύθυνση Πολεοδομίας μετά το τραγικό συμβάν. Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν και ιδιώτες μηχανικοί. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, τηλεδιάσκεψη του δημάρχου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκου Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Γιάννη Μαρκατά και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου. Και οι τρείς πρόεδροι συμφώνησαν με την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι θα συμμετάσχουν σ΄ αυτή.

Σε κεντρικό επίπεδο, ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε την ανάληψη κοινή πρωτοβουλίας των Δήμων Λαρισαίων και Χανίων για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι όλες αυτές τις ημέρες έχει επανειλημμένες επικοινωνίες με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, οι οποίες αφορούσαν αφενός στην στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου φοιτητή, αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΚΕΔΕ για τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου της πολεοδομικής νομοθεσίας. «Το θέμα απασχολεί όλη την Ελλάδα, Πολλοί δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί απ΄ όλη τη χώρα έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους με τα παλιά και επικίνδυνα κτίρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων. Ειδικά για την συνεργασία με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παν. Σημανδηράκη υποστήριξε ότι πρώτα απ΄ όλα η συνεργασία αυτή αφορά στην στήριξη της οικογένειας του Νίκου, σε ό,τι χρειαστεί, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι έχει στείλει προσωπική επιστολή στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο Δήμος Λαρισαίων, εδώ και αρκετούς μήνες και πριν το τραγικό περιστατικό, είχε συνάψει συμφωνία με το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μια «ανθεκτική πόλη». Στο πλαίσιο της έρευνας του Πανεπιστημίου περιλαμβάνονταν η καταγραφή επικίνδυνων κτιρίων, των διατηρητέων κτιρίων, των κτιρίων ιδιαίτερου ενδιαφέροντας κλπ. Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί προφορικά πως 62 κτίσματα στην πόλη παρουσιάζουν στοιχεία επικινδυνότητας.

Αναφερόμενος στην ΕΔΕ που είχε διαταχθεί και ολοκληρώθηκε, τόνισε ότι εξετάστηκαν όλοι οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας καθώς και πολίτης που σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρθηκε σε καταγγελίες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν έγγραφες ή προφορικές αναφορές στην Υπηρεσία για το συγκεκριμένο κτίριο. Σημείωσε δε πως η ΕΔΕ θα κατατεθεί στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση.

Αναλυτικά, αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Απόστολου Καλογιάννη:

https://www.larissanet.gr/2022/03/03/ap-kalogiannis-gia-ede-kamia-katangelia-oute-engrafi-oute-proforiki-stin-poleodomia-gia-to-akinito-tis-asklipiou1/

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Nέες αυξήσεις, έως 12%, στα ράφια των super market

Δείτε σε ποια προϊόντα αναμένονται οι αυξήσεις Νέες σημαντικές αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *