Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Απίθανα κοπάδια από ελάφια …οργώνουν τη Ρόδο

Στην Ρόδο, συνεχίζεται ο αγώνας για την … ανακάλυψη του τροχού, όσον αφορά τον υπερπληθυσμό των ελαφιών, τα αμέτρητα προβλήματα που δημιουργούν στις καλλιέργειες, στην ασφάλεια των οδηγών, καθώς τροχαία ατυχήματα σημειώνονται καθημερινά και φυσικά την διαχείριση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανεβάζει τον αριθμό των ελαφιών στο νησί σε 6.284, όμως οι εκτιμήσεις των ντόπιων είναι, πως το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο. Πως γίνεται λοιπόν να μιλάμε για δήθεν σπάνιο είδος που χρήζει περαιτέρω απόλυτης προστασίας όταν ο αριθμός τους είναι πάνω από 6.284 ζώα ;;;

Άραγε στην γελοία χώρα μας στις πόσες χιλιάδες ζώα παύει ένα είδος να θεωρείται “σπάνιο” και “σύμβολο του νησιού” και θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μείωσης του πληθυσμού του ;;;

Επίσης σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε για όσους δεν γνωρίζουν, ότι οι καλοκαιρινές φωτιές, ελάχιστη επίδραση είχαν στον πληθυσμό των ελαφιών και το κυριότερο, σύντομα και στο κοντινό μέλλον, τα ελάφια θα ωφεληθούν από τις πυρκαγιές, αφού όλες οι καμένες εκτάσεις, θα γίνουν καινούρια βοσκοτόπια, δηλαδή επιπλέον τροφή, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω αύξηση του ήδη τεράστιου πληθυσμού τους.

Επιτέλους δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης που θα αφορά την σύλληψη μερικών χιλιάδων ελαφιών ( ναι χιλιάδων, γιατί πλέον μιλάμε για πάνω από 6.500 ζώα) μεταφορά και απελευθέρωση τους σε κατάλληλους βιότοπους της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας;;;

Έτσι και η Ρόδος θα αποσυμφορηθεί από τα πλεονάζοντα ζώα και τις ζημιές και τα τροχαία που προκαλούν και η ηπειρωτική χώρα θα αποκτήσει ένα ενδημικό είδος που ωστόσο στερείται και γιατί όχι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσε να ενταχθεί στην λίστα με τα θηρεύσιμα είδη όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Έτσι ενδεικτικά στην γειτονική μας Βουλγαρία που είναι έτη φωτός μπροστά από εμάς σε τέτοια θέματα, οι άδειες για αρσενικά τροπαιοφόρα ελάφια πωλούνται γύρω στα 500 ευρώ στους τουρίστες κυνηγούς.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και εδώ ώστε να αναπτυχθεί ο λεγόμενος κυνηγετικός τουρισμός, με τις ανάλογες διαβαθμίσεις στα κόστη έκδοσης των αδειών θήρας, δηλαδή άλλη τιμή για τον επισκέπτη ξένο τουρίστα, άλλη τιμή για τον κάτοικο της περιοχής κτλ. Ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που ισχύει στις ρεζέρβες δηλαδή και αναλόγως την εποχή να επιτρέπονται τα αρσενικά ή τα θηλυκά όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι τα βίντεο που έστειλε στο ihunt.gr ο Γιώργος Μανουσάκης κάτοικος Ρόδου. Τα βίντεο είναι από Ιστριο, Αρνίθα, Απολακκιά, Βάτι, Ασκληπειό κτλ. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για θηλυκά ζώα που πάει να πει ότι την Άνοιξη θα είναι τα διπλά σε πληθυσμό.

Δείτε το βίντεο…

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στην Τήνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ενημέρωσε το γραφείο τύπου του, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *