Παρασκευή , 12 Αυγούστου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Αστικοί κήποι και πράσινες πόλεις

Η ολλανδική Αλμέρε είναι το ιδανικό μέρος για τη διεξαγωγή της Floriade, της Διεθνούς Έκθεσης Κηποτεχνίας – αφιερωμένης στους κήπους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τη μια μία γόνδολα – από την άλλη ένας πολύχρωμος ανθισμένος κήπος, που χωρίζεται από υδάτινα κανάλια και μονοπάτια. Οι τουλίπες και οι νάρκισσοι είναι μερικές ακόμη πολύχρωμες πιτσιλιές στο καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο. Στο νερό φαντάζουν σαν μαγικά νησιά που επιπλέουν.
Η ολλανδική πόλη Αλμέρε, ανατολικά του Άμστερνταμ, είναι το σκηνικό της διεθνούς έκθεσης κηποτεχνίας, της Floriade Expo 2022. Ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος εγκαινίασε τη φετινή έκθεση την περασμένη Τετάρτη. Η Floriade διεξάγεται στην Ολλανδία μία φορά ανά δέκα χρόνια, πάντα σε διαφορετική τοποθεσία. Το φετινό θέμα είναι: «Περισσότερες Πράσινες Πόλεις». Πώς μπορούν οι πόλεις να γίνουν πιο βιώσιμες και πιο πράσινες ενόψει της κλιματικής αλλαγής; Για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει καλύτερο σκηνικό απ’ αυτό που προσφέρει η νεαρή πόλη Αλμέρε: ένα σύμβολο του ολλανδικού αγώνα με το νερό. Πριν από περίπου 50 χρόνια η πόλη χτίστηκε σε ένα πόλντερ, έδαφος που μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα καλυπτόταν ακόμη από τη Βόρεια Θάλασσα.

«Βρισκόμαστε πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», λέει ο Πολ Μέκελ, ξεναγός στο Αλμέρε. Ωστόσο ανησυχίες για κάποια επικείμενη πλημμύρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχουν. «Το έχουμε συνηθίσει, ζούμε με το νερό», λέει ο 62χρονος. Άλλωστε υπάρχουν κανάλια, αντλίες, μύλοι… «Διασφαλίζουν ότι τα πόδια μας θα παραμείνουν… στεγνά», σχολιάζει με χιούμορ. Η Ολλανδία χρειάζεται περισσότερες πράσινες και ανθεκτικές στις αλλαγές του κλίματος πόλεις, καθώς περίπου το 60% της περιοχής απειλείται από πλημμύρες.

Αστικοί κήποι και πράσινες πόλεις
Η Αλμέρε έχει ήδη σχεδιαστεί ως μια πράσινη πόλη, αλλά τώρα προετοιμάζεται και για επιπλέον μέτρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ακριβώς απέναντι από την πόλη, από την άλλη πλευρά της λίμνης, θα δημιουργηθεί μία νέα συνοικία, η «Χόρτους» – δηλαδή ένας αστικός κήπος. «Χτίζουμε μια νέα πόλη», λέει ο Νίκ Ρούζεν, αρχιτέκτονας τοπίου της Expo. Και θα είναι φυσικά βιώσιμη.

Για τη συνέχεια πατήστε εδώ 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Άργησε να πάρει το πλοίο και πήδηξε, γαντζώθηκε από τον καταπέλτη για να μπει μέσα [ΒΙΝΤΕΟ]

Δεν πρόλαβε το πλοίο  που ήθελε να πάρει ένας επιβάτης, στο λιμάνι του Πειραιά και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *