Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Χρηματοδότηση για την ανάδειξη του Μακεδονικού τάφου στο Περιβόλι Δήμου Μακρακώμης

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει για την χρηματοδότηση 60.000€ στο Περιβόλι του Δήμου Μακρακώμης

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την απόφασηένταξης της πράξης: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΣτερεάΕλλάδα 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Αξονα Προτεραιότητας: «Προστασία τουπεριβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος καιΕυρυτανίας. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης και η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ύψος των 60.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τηναποκατάσταση του Μακεδονικό τάφου, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Βίστριζας κοντά στο χωριό Περιβόλι, και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Σκοπός του έργου είναι η προστασία του ταφικού μνημείου, η ανάδειξή του σε επισκέψιμο χώρο και η σύνδεσή του με άλλα μνημεία της περιοχής, όπως ο Αγ. Νικόλαος Σπερχειάδας.

Προβλέπεται συγκεκριμένα η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης τουΜακεδονικού τάφου και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, όπως και στατικήμελέτη η οποία θα περιλαμβάνει τεκμηριωμένη αναλυτική πρόταση στερέωσης τουμνημείου και αντιμετώπισης των έντονων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει(καταρρεύσεις κλπ).

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας δήλωσε:

«Ο στρατηγικόςσχεδιασμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμωνχρηματοδοτικών εργαλείων αποδίδει καρπούς, όπως διαπιστώνει κανείς από τα έργα πουήδη υλοποιούνται. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σημαντικά έργαπολιτισμού, που προσδίδουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλάκαι στο σύνολο των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας»Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας Κωνσταντίνος Καραγιάννης τόνισε:«η ένταξη του έργου αναδεικνύει την ευαισθησία που δείχνει ο Περιφερειάρχης κοςΦάνης Σπανός σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικής ανάπτυξηςσυνδέοντας αρμονικά την ιστορία και τον τουρισμό. Εκπληρώθηκε μια ανάγκη πουανέδειξαν η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περιβολίου κα. Γρηγορίου Τζώρτζουκαι οι κάτοικοι της περιοχής. Μια τέτοια απόφαση προάγει τον πολυδιάστατο ρόλοτης Περιφερειακής Αρχής προς όφελος του Τόπου μας και των προσδοκιών μας».ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΣτην κοιλάδα της Βίστριζας, που έχει ταυτιστεί με τον αρχαίο Ιναχο, παραπόταμο τουΣπερχειού, στη νότια πλαγιά του λόφου Κοτρώνι, κοντά στο χωριό Περιβόλι βρίσκεται ταφικόμνημείο, χαρακτηριστικό της Μακεδονικής παρουσίας στην περιοχή της Αινίδας κατά τον 3ο αι. π.Χ.Ο μακεδονικός τάφος είναι κατάγειος, μονοθάλαμος, τετράγωνης κάτοψης, κτισμένος από ντόπιοσκληρό ασβεστόλιθο, πλην της καμαρωτής στέγης του, που είναι κτισμένη από πολύ μαλακόπωρόλιθο. Εντός του θαλάμου περιέχονται τρεις (3) ταφικές κλίνες, επιμελημένης κατασκευής. Στονθάλαμο οδηγούσε κλίμακα με τέσσερις (4) βαθμίδες μέσου καμαροσκεπούς δρόμου. Η χρήση τουτάφου συνεχίστηκε και κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Που γίνονται δωρεάν rapid test για κορονοϊό, 30/3/2023

Ενημερωθείτε για τους δωρεάν ελέγχους-rapid tests για κορονοϊό στη Λαμία. Με βάση το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *