Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δ. Κουτσούμπας: “Όσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι σε όσα έρχονται”

Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντζολέτο έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

-Το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι είναι υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι όμως οξύμωρο να ζητάτε να εκπροσωπηθείτε σε ένα θεσμό του οποίου επιδιώκετε την ανατροπή;

Καθόλου οξύμωρο δεν είναι. Και με το καπιταλιστικό οικονομικό – πολιτικό σύστημα διαφωνούμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι για τους συσχετισμούς μέσα στο κοινοβούλιο ή τους άλλους θεσμούς του σημερινού κράτους ή ότι δεν ζητάμε να εκπροσωπηθούμε. Κι όπως ξέρετε, εκπροσωπούμεθα. Ίσα-ίσα, αυτή η διαχρονική μας στάση απέναντι στην ΕΕ και υπέρ μιας πραγματικής ένωσης της Ευρώπης των λαών, είναι που μας καθιστά τη μόνη αξιόπιστη επιλογή για όποιον θέλει να στείλει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας, εναντίωσης στην ΕΕ και την πολιτική της, ακόμα και αν δεν συμφωνεί με το σύνολο της θέσης μας για αποδέσμευση από αυτή την καπιταλιστική ένωση και τη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης του σοσιαλισμού.

Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε δεσμεύσεις στην ΕΕ των λόμπι, των πολυεθνικών, των πολέμων και δεν νιώθουμε καμία ανάγκη να εξωραΐσουμε ή να “κουκουλώσουμε” τίποτα από όσα συζητιούνται και αποφασίζονται στο ευρωκοινοβούλιο, όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα.

-Με δεδομένο το 5,35% των ευρωεκλογών του 2019 και το 7,69% του 2023 με ποιο ποσοστό θα ήσασταν ευχαριστημένος την επόμενη Κυριακή;

Στις περσινές εκλογές καταγράφηκε ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, βασισμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το ζητούμενο τώρα είναι αυτό το ρεύμα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Όσο πιο δυνατό βγει από αυτή τη μάχη το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι στα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει και σε όσα έρχονται από τις 10 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να “κοντύνει”, να μην πάρει τη “λευκή” επιταγή που ζητάει και ταυτόχρονα να αποτύχουν οι προσπάθειες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας να εγκλωβίσει ξανά τον λαό στις ίδιες αυταπάτες. Να μην σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που εξαντλούν την παρέμβασή τους σε λαϊκίστικα σόου στη Βουλή. Και, βέβαια, κανένα πολιτικό μήνυμα δεν μπορεί να σταλεί με την αποχή, την οποία μπορεί ο καθένας να ερμηνεύσει όπως τον βολεύει.

-Σας είδαμε προεκλογικά να περιοδεύετε στο εξωτερικό, ζητώντας από τους ομογενείς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος και να ψηφίσουν επιστολικά. Σημαίνει άραγε αυτό ότι έχετε μετανιώσει που καταψηφίσατε την επιστολική ψήφο στη Βουλή;

Με την περιοδεία μου στο εξωτερικό διαπίστωσα, για μία ακόμη φορά, τα τεράστια προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι απόδημοι, όπως αυτά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ή της λειτουργίας των προξενείων, και στα οποία η κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι θέλει να τους “δώσει φωνή” και να τους φέρει “κοντά στην πατρίδα”, αρνείται να δώσει λύσεις.

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους διαφωνήσαμε με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου – και μάλιστα ως μοναδικής επιλογής στο εξωτερικό – ισχύουν στο ακέραιο και μάλιστα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, υπάρχουν οι σχετικές καταγγελίες παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αφού, όμως, η κυβέρνηση αρνήθηκε να φτιάξει περισσότερα εκλογικά τμήματα, όπως ζητήσαμε, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απόδημοι να ψηφίσουν, αλλά αντίθετα τα κατήργησε τελείως και τους άφησε μόνο την επιλογή της επιστολικής ψήφου, δεν είναι προφανές ότι θα καλέσουμε τον κόσμο να την αξιοποιήσει και να ψηφίσει ΚΚΕ μαζικά;

-Γιατί αποκλείετε να βρεθούν κοινά σημεία στα οποία θα μπορούσατε να συμβαδίσετε και να πιέσετε συντονισμένα την κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα; Εσείς για παράδειγμα υποστηρίζετε τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε ενέργεια και σε βασικά προϊόντα. Κάτι ανάλογο έχει προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιό του για το στεγαστικό έχει παρουσιάσει και το ΠΑΣΟΚ που αναφέρει μεταξύ άλλων την πλήρη κατάργηση ή έστω αναστολή της golden visa.

Αρχικά, εμείς ποτέ δεν αποκλείσαμε ότι μπορεί να συμπέσουμε με ένα άλλο κόμμα σε κάποιες επιμέρους θέσεις. Πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, γιατί δεν έχουν στηρίξει καμία τροπολογία, καμία Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, όπως την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα και ενέργεια, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κλπ. Ο λόγος είναι ότι, σε τελική ανάλυση, έχουμε διαφορετική αντίληψη για το ποιος πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά, ποιες δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Ή πιο απλά, εμείς είμαστε συνεπείς με όσα υποστηρίζουμε, ενώ άλλοι ψηφοθηρούν μόνο προεκλογικά.

Όσο για το στεγαστικό, που είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα, καλά θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που δεν το ξέρουν, πως ήταν αυτό που, ως κυβέρνηση το 2012, μαζί με τη ΝΔ και τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ, κατάργησε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που έδινε έστω κάποιες διεξόδους και αποφάσισε, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις σχετικές εισφορές για “αέρα κοπανιστό”.

-Δεν σας προβληματίζει το γεγονός πως με δεδομένους τους νέους συσχετισμούς, όπως αποτυπώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, αποκλείοντας κάθε μετεκλογική συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς ουσιαστικά διευκολύνετε την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία;

Με συγχωρείτε, αλλά είναι κάπως οξύμωρο αυτό που με ρωτάτε. Μιλάμε για δυνάμεις που έχουν συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, που έχουν ψηφίσει μαζί μνημόνια και εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους, που ψηφίζουν σχεδόν τα πάντα μαζί στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτή ακριβώς η σύμπλευση είναι που εδραίωσε την άποψη ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” και έδωσε “αέρα στα πανιά” της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Εμείς είχαμε μιλήσει για αυτά πολύ έγκαιρα, σταθερά αντιπαλέψαμε την κοινή πολιτική τους, και για αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου μάς εμπιστεύθηκε και μας ενίσχυσε, βλέποντας τη δύναμη που μας έδωσε να κατατίθεται από την επόμενη κιόλας μέρα στους αγώνες που αποτέλεσαν τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό πρέπει να κάνουν σήμερα ακόμα περισσότεροι και περισσότερες.

-Πρόσφατα σας είδαμε να εμφανίζεστε στο Tik Tok. Σας αρέσει το νέο Μέσο; Ταιριάζει στο ΚΚΕ;

Κι αυτά τα μέσα μπορούν να αξιοποιούνται από ένα πολιτικό κόμμα για να επικοινωνήσει με τον κόσμο, ιδιαίτερα με τη νεολαία, δίπλα, φυσικά, στη ζωντανή επαφή και τους δεσμούς που εμείς πρωτίστως επιδιώκουμε. Το ζήτημα είναι να μην γίνεται κατάχρηση και κυρίως ποιο είναι το περιεχόμενο, το μήνυμα που στέλνει ο καθένας.

Εγώ, όπως είδατε, μίλησα για τις φοιτητικές εκλογές, ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τη νεολαία της χώρας μας, αφού ψηφίζουν εκεί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και ανέδειξαν την παράταξη της ΚΝΕ, την Πανσπουδαστική, σε πρώτη δύναμη για 3η συνεχή χρονιά. Δεν μίλησα ούτε για την προσωπική μου ζωή, ούτε έκανα επίδειξη του εαυτού μου και του πλούτου μου, όπως κάνουν άλλοι. Αφήστε που δεν έχω κιόλας, όπως ξέρετε κι εσείς από τα πόθεν έσχες…

-Πως κρίνετε την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στα παλαιστινιακά εδάφη;

Κατανοώ ότι ο κ. Κασσελάκης έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα πάντα, ακόμα και τα παιδάκια της Δυτικής Όχθης, σαν ντεκόρ για την προεκλογική αυτοπροβολή του, αλλά σε αυτή τη γενοκτονία, έχει ήδη καταγραφεί αμετάκλητα στους υποστηρικτές του θύτη.

Όταν το κόμμα του ψήφιζε στο ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Βελόπουλο, ότι αναγνωρίζει το “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, δεν ήξερε πώς αντιλαμβάνεται το Ισραήλ αυτό το δήθεν “δικαίωμα”; Δεν εκτέθηκε προγραμματίζοντας να συναντήσει το πιο σκληρό φιλοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ; Δεν στηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολεμική αποστολή “Aspides” της ΕΕ, στην Ερυθρά Θάλασσα;

Όσο για τη δήλωσή του ότι “είναι επιτέλους η ώρα να αναγνωρίσει η Ελλάδα το κράτος της Παλαιστίνης”, εμείς συμφωνούμε απόλυτα και το λέμε ασταμάτητα από το 2015, όταν εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή σχετικό ψήφισμα, το οποίο οι κυβερνήσεις πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά της ΝΔ κρατούν στα συρτάρια τους εδώ και 9 συναπτά χρόνια.

-Δεν πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει τη συμμαχική της σχέση με το Ισραήλ;

Το πρέπον είναι να σταματήσει κάθε συνεργασία με ένα κράτος που κατέχει παράνομα τα εδάφη ενός άλλου λαού, που κάνει παράνομους εποικισμούς, που παραβιάζει κατάφωρα όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο για δεκαετίες και που τώρα διαπράττει μια γενοκτονία με πάνω από 35.000 νεκρούς, ανάμεσά τους άμαχοι, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι.

Κανένα δήθεν “συμφέρον” δεν επιτρέπεται να μπαίνει πάνω από όλα αυτά. Αφήστε που ο λαός μας δεν κερδίζει τίποτα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία το μόνο που κάνει είναι να δίνει άλλοθι σε άλλα κράτη-κατακτητές, για παράδειγμα στον Ερντογάν και την Τουρκία, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και τμήμα του Ιράκ, της Συρίας.

Πρέπει εδώ και τώρα να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έκαναν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία και όπως έχουν κάνει τα 145 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

-Εδώ και 15 περίπου μήνες στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν «ήρεμα νερά». Δεν είναι αυτό ένα σημάδι πως η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο;

Σχετικό είναι αυτό με τα “ήρεμα νερά”, γιατί μπορεί να μην έχουμε κάποιο “θερμό” επεισόδιο, έχουμε όμως σταθερά προκλήσεις από την τουρκική άρχουσα τάξη, όπως οι NAVTEX που εκδίδει, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, τα όσα ανέφερε ο Ερντογάν στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό περί “τουρκικής μειονότητας στη Θράκη” κλπ.

Το βασικό που μας ανησυχεί είναι το αντικείμενο και τα κίνητρα του διαλόγου που διεξάγεται. Αυτά είναι, από τη μία η συγκράτηση της Τουρκίας στη ΝΑΤΟϊκή “αγκαλιά” και μακριά από τη Ρωσία και από την άλλη οι μπίζνες ανάμεσα σε μεγάλους ελληνικούς και τούρκικους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο τραπέζι αυτού του διαλόγου, που δεν γίνεται για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αντικειμενικά θα τεθούν – αν δεν έχουν τεθεί ήδη – και απαράδεκτες υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Επομένως, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού ανάμεσα στα 17 μνημεία που θα φιλοξενήσουν τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη

Ο Δήμος Ορχομενού μέρος του προγράμματος «Γνωριμία με τα ‘Αγνωστα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας» – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *