Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δ. Κουτσούμπας: “Προεκλογικά η ΝΔ και προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, υποσχόταν ότι δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων.”

 

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα  στην εκδήλωση με θέμα: “Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες και οι Θέσεις του ΚΚΕ”

 

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε σήμερα μαζί μας, οι οποίοι ήρθατε από άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας, παρά το ότι σήμερα είναι μέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς, παρά χαιρετίζοντας αυτές ακριβώς τις σημερινές μεγάλες κινητοποιήσεις, τους χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, όλους όσοι διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, που το Κομμουνιστικό Κόμμα στήριξε και στηρίζει, είναι δίκαιες. Γιατί οι νομοθετικές αλλαγές που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση είναι βαθιά αντιλαϊκές και στρέφονται στοχευμένα ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών, αφήνοντας κυριολεκτικά στο απυρόβλητο τα δυσθεώρητα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλιακών ομίλων. Γι΄ αυτό και είμαστε στο πλευρό σας. Είμαστε στο πλευρό της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας των επαγγελματιών που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν το αναγκαίο εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Η αγανάκτησή σας είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη, γιατί προεκλογικά η ΝΔ και προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, υποσχόταν ότι δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων. Από την επομένη όμως, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, κάνει ακριβώς το αντίθετο, κηρύσσοντας όπως λέει τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή, “ειδικά τη μικρή φοροδιαφυγή” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη βουλή.

Σήμερα προχωρά σε κατά μέτωπο επίθεση και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο, για να αυξήσει τη φορολογία των πιο μικρών, των πιο ευάλωτων οικονομικά μικρών επιχειρήσεων. Αυτή είναι στην πράξη, η περιβόητη “διεύρυνση της φορολογικής βάσης” στην οποία αναφέρεται η ΕΕ και ασπάζονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Και αποτελεί μάλιστα και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είχαμε αποκαλύψει και πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ, με το παρόν νομοσχέδιο, προχωρά ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Δεν αρκείται απλώς στην επιβολή του γνωστού πια σε όλους τεκμαρτού εισοδήματος, που θα οδηγήσει σε αύξηση φορολογίας από 1.000 ως 3.000 ευρώ σε 473.000 αυτοαπασχολούμενους. (Υπόψη, αυτό είναι στοιχείο της ίδιας της κυβέρνησης). Εκτός αυτού, καθιερώνει και ένα απροσπέλαστο ψηφιακό λαβύρινθο (με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις ψηφιακές συναλλαγές και άλλα), που για τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις των επαγγελματιών, που δε διαθέτουν οργανωμένο λογιστήριο, θα δημιουργήσει κυριολεκτικά ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας.

Διπλή, λοιπόν, η επίθεση! Και δικαίως οι αυτοαπασχολούμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ και τώρα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, απορρίπτουμε την ύπουλη, συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης, περί δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης” και τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Υπουργός.

Είναι αυτός ο ίδιος Υπουργός, που έθαψε τα εργατικά δικαιώματα με το γνωστό σε όλους νόμο Χατζηδάκη και τώρα γυρίζει στα κανάλια και στενοχωριέται, λέει, για τη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων, που φορτώνονται όλα τα βάρη!

Η στενοχώρια του είναι υποκριτική. Τα νέα φορολογικά έσοδα δεν πρόκειται να στηρίξουν τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν κρατικές υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας – παιδείας, ούτε βεβαίως πρόκειται να μειωθεί η φορολογία του μισθωτού. Η εργατική τάξη πρώτη απ’ όλους με τους τσακισμένους μισθούς, αλλά και οι επαγγελματίες, η μικρομεσαία αγροτιά, οι συνταξιούχοι, με τις τσακισμένες συντάξεις, θα συνεχίσουν να ματώνουν καθημερινά από τους δεκάδες έμμεσους φόρους που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα.

Πάνω από το 60% των κρατικών φορολογικών εσόδων, προέρχονται από τους έμμεσους φόρους, που είναι φόροι άδικοι που πληρώνει ο λαός και για τον “αέρα που αναπνέει”, με τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πάνω από 95% των φόρων πληρώνουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και μόλις 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από το νέο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Με το υπάρχον φορολογικό καθεστώς, οι μικροί επαγγελματίες με το εισόδημά τους πληρώνουν φόρους δυσανάλογους. Εμείς βέβαια για αυτούς μιλάμε, γι΄ αυτούς ενδιαφερόμαστε και όχι γενικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τον λένε.

Αυτό φυσικά το κρύβει η κυβέρνηση. Για έναν επαγγελματία που το εισόδημά του είναι περίπου στο ύψος του βασικού ή του μέσου μισθού, αντιστοιχούν αυξημένοι φόροι εισοδήματος, αφού δεν υπάρχει αφορολόγητο, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ενώ και ο συγκεκριμένος οριζόντιος κεφαλικός φόρος, ίδιος για κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση, είχε καθιερωθεί επίσης στο όνομα της φοροδιαφυγής.

Και όλα αυτά, ενώ τα τελευταία χρόνια διαδοχικά οι μικροί επαγγελματίες ιδιαίτερα στο εμπόριο, στη μεταποίηση, χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, στη συνέχεια από τα πολύμηνα lockdown της πανδημίας, από την εκτόξευση των τιμών σε ενοίκια, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, ως συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, σε συνθήκες δηλαδή που έχουν περιορίσει αισθητά το εισόδημα του επαγγελματία.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, σε συνδυασμό βεβαίως με τον ανταγωνισμό στην αγορά, κόντρα σε επιχειρηματικά μεγαθήρια, δεν κρύβονται. Δεν είναι τυχαία, ούτε η μείωση συνολικά του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό. Την τελευταία δωδεκαετία μειώθηκαν κατά 20%, που στην πλειοψηφία τους έκλεισαν και δεν έγιναν βέβαια μεγαλοεπιχειρηματίες. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι λίστες των πλειστηριασμών είναι γεμάτες από εν ενεργεία και πρώην επαγγελματίες. Αλλά και το 2022, που ήταν χρονιά κερδοφόρα για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όμως, το 42% των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό, είχε μείωση τζίρου, όπως αποκαλύπτουν ορισμένες έρευνες.

Μήπως είναι τυχαίο ότι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, δικηγόροι αλλά και σε άλλους κλάδους, εργάζονται σήμερα σε συνθήκες πολύωρης εργασίας με περιορισμένο εισόδημα; Δεν γνωρίζει μήπως η κυβέρνηση ότι είναι πολλοί εκείνοι που δηλώνουν ως έδρα της επιχείρησής τους την κατοικία τους γιατί δεν έχουν το απαραίτητο εισόδημα να νοικιάσουν κάποιο έστω πολύ μικρό γραφείο;

Και το σπουδαιότερο…Η κατά τ’ άλλα λαλίστατη κυβέρνηση και οι υπουργοί της, καταπίνουν κυριολεκτικά τη γλώσσα τους, όταν η συζήτηση αγγίζει την προκλητική φοροασυλία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πάει πολύ να μιλά κανείς για φορολογική δικαιοσύνη όταν για τους εφοπλιστές ισχύει εθελοντική φορολογία και 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, όταν ισχύει ο λεγόμενος “αναβαλλόμενος” φόρος των τραπεζών, όταν ισχύουν οι 12ετείς φοροαπαλλαγές και άλλες προκλητικές διευκολύνσεις για τους στρατηγικούς επενδυτές των αναπτυξιακών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και σε αυτό το ίδιο το νομοσχέδιο που εκτινάσσει τη φορολογία των επαγγελματιών, προβλέπονται νέες απαλλαγές για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τους μετόχους τους, καθώς προτείνεται νέα μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και νέα μείωση στο φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Έχει λοιπόν, και η κοροϊδία ένα όριο. Και μιας και μιλάμε περί δικαιοσύνης, ας μας πουν:

Γιατί είναι δίκαιο σήμερα, σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, ακρίβειας, ο λαός να πληρώνει πανάκριβα ακόμα και για τις βασικές στοιχειώδεις ανάγκες του, για τη διατροφή του, για την υγεία του, τη μόρφωση των παιδιών του, για να ζεσταθεί τώρα το χειμώνα;

Γιατί είναι δίκαιο οι μισθοί και οι συντάξεις να είναι στα τάρταρα όταν παράγεται τέτοιος αμύθητος πλούτος;

Γιατί το εισόδημα των επαγγελματιών να φορολογείται από το πρώτο ευρώ, όταν ο φόρος στα μερίσματα, με νόμους διαδοχικά όλων των κυβερνήσεων, είναι μόλις στο 5%;

 

Φίλες και φίλοι,

Το πραγματικό κίνητρο της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και όχι να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη. Τι έχει να περιμένει ο αυτοαπασχολούμενος που θα εξολοθρευτεί; Μήπως τάχα υπάρχει κάποιο σχέδιο ένταξης στη μισθωτή εργασία με όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης; Όχι.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ υποστηρίζει τη στήριξη του εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, όπως και του μισθωτού και του αγρότη βιοπαλαιστή.

Με αυτή την αυτονόητη ανάγκη στο μυαλό, το ΚΚΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και επανακαταθέτει άμεσα Πρόταση Νόμου στη βουλή που συμπεριλαμβάνει μια σειρά μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και την αντιμετώπιση των χρεών τους.

Ταυτόχρονα, καταθέτουμε ανάλογη τροπολογία στη βουλή με δύο άρθρα, τα αυτονόητα: Πρώτον, την επανένταξη όλων των κατηγοριών των μη μισθωτών – και των μισθωτών – σε αφορολόγητο όριο 12.000, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και δεύτερον, την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς όρους και εξαιρέσεις, για όλους τους επαγγελματίες.

Πρόκειται για δύο στοιχειώδη, ελάχιστα μέτρα, που όμως, είναι τόσο ουσιαστικά, ώστε και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες να αποκτήσουν ένα ελάχιστο δίκτυ προστασίας στις σημερινές συνθήκες.

Και από αυτό το βήμα, επαναλαμβάνουμε: Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ. Σε αυτή τη βάση, θα μπορέσετε κι εσείς, φίλες και φίλοι, να κρίνετε φίλους και εχθρούς. Γιατί, όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς, παρακολουθούμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων για το νέο νομοσχέδιο.

Κατ’ αρχάς, του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται να διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Προτείνει μάλιστα και αφορολόγητο 10.000 ευρώ για τους επαγγελματίες, το οποίο χαρακτηρίζει και ως κοινωνικά δίκαιο. Συμπληρώνει βέβαια ότι τότε, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν μπορούσε να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, γιατί όπως λέει, παρέλαβε άδεια ταμεία.

Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα μας: Με τίνος το υστέρημα ανέλαβε να γεμίσει τα άδεια ταμεία; Με τίνος την αφαίμαξη πέτυχε τα μαξιλάρια ασφαλείας των 37 δις και τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία κοκορεύεται, αν όχι με τις μνημονιακές και άλλες βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε και αυτός στο ακέραιο, ενάντια σε μισθωτούς και επαγγελματίες; Τότε, δεν ήταν άδικοι αυτοί οι φόροι για τους μικρούς επαγγελματίες που σήμερα επεκτείνει η ΝΔ;

Και βεβαίως, δεν ήταν στενά μόνο η φορολογική πολιτική που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ με κριτήριο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίστοιχα προχώρησε στην παραπέρα διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με τον ν. Κατρούγκαλου.

Εφάρμοσε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλη τη φαρέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου και την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας στις τουριστικές περιοχές για 32 Κυριακές το χρόνο.

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ως κυβέρνηση τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με τους οποίους σήμερα οι servicers και τα funds κλέβουν τα σπίτια του λαού ακόμα και για λίγες εκατοντάδες ευρώ;

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που επίσης τοποθετήθηκε ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ. Πολλά ειπώθηκαν, ωστόσο, δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη για τα δικά του πεπραγμένα. Λωτοφάγοι δεν είμαστε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τις ώρες της πιο βαθιάς και πολύχρονης κρίσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, αντί να προστατέψει το εισόδημα των επαγγελματιών, που βρισκόταν μάλιστα σε ελεύθερη πτώση από τη γενικευμένη αναδουλειά, επέλεξε να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με την επιβολή φορολογίας από το πρώτο ευρώ και καθιερώνοντας το τέλος επιτηδεύματος.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (και για να εξηγούμαστε εννοούμε και αυτούς που έχουν μείνει ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που έφυγαν τελευταία, ή είναι σε διαδικασία φυγής τώρα, οι οποίοι βεβαίως και αυτοί εφάρμοζαν τις ίδιες πολιτικές από κορυφαίες υπουργικές θέσεις – παρά τις διαφοροποιήσεις τους) υλοποίησαν διαδοχικά όλες τις βασικές στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πολιτικές που τσαλαπάτησαν τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, ανάμεσά τους και των επαγγελματιών.

Γι’ αυτό τους λέμε, ας μην καμώνονται τους ανήξερους. Και ας μην πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα, μιλώντας για ιδεοληψία της ΝΔ, του Μητσοτάκη ή του Χατζηδάκη, όπως λένε ορισμένοι ακόμα και εντός του κυβερνητικού κόμματος της ΝΔ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Τις ευθύνες τους δεν μπορούν να τις κρύψουν. Όλοι τους.

 

Φίλες και φίλοι,

Ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας που απαιτείται σήμερα για την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και για την γενικότερη υπεράσπιση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος στη συνέχεια, είναι αγώνας τον οποίο οι αυτοαπασχολούμενοι δε χρειάζεται να τον δώσουν μόνοι τους.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, είναι πολύ κοντά στα συμφέροντα των μισθωτών εργατοϋπαλλήλων κυρίως και όχι κοντά σε εκείνα των καπιταλιστών. Με συντονισμό και κοινό αγώνα μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που δίνουν αυτή τη μάχη, να πολλαπλασιαστεί η δυναμική τους.

Για να είναι όμως αυτός ο αγώνας αποτελεσματικός, έχει, αγαπητές φίλες και φίλοι, μια βασική προϋπόθεση:

Να στοχεύσει στον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τη στρατηγική που υπηρετεί η ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποίησαν όλες τις βασικές επιλογές.

Εύλογα θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, πώς και οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούσαν ίσως να χωρέσουν σε μια οικονομία που κινείται με θετικούς ρυθμούς, παρά τον ανταγωνισμό. Γιατί να συγκρουστούν; Είναι όμως έτσι;

Ας σκεφτούμε τη μεγάλη εικόνα, τον θανάσιμο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία αλλά και με γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς όρους στην ευρύτερη γειτονιά μας ή την ύφεση, η οποία φαίνεται ότι ταλανίζει την ΕΕ και την Ευρωζώνη εδώ και μήνες. Το ομολογούν και οι ίδιοι.

Πρόσφατα, σε συνέδριο συνδικαλιστικής οργάνωσης, η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, απαντώντας σε ερώτηση, αν φταίει η ΕΕ ή η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν προσφέρονται χρηματοδοτικά προγράμματα στις μικρές επιχειρήσεις, ομολόγησε το αυτονόητο.

Τι είπε;

Ότι σε συνθήκες που στο εμπορικό επίπεδο ακόμα και παλιοί φίλοι εξελίσσονται σε εχθρούς, (εννοώντας φυσικά τις ΗΠΑ), οι Ευρωενωσιακές και εγχώριες χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν παρά να είναι στοχευμένες και να κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί που βγαίνει κέρδος. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, οι διακηρυγμένοι στόχοι του κεφαλαίου, του αστικού κράτους, της ΕΕ, είναι δεδομένοι και αφορούν τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και τη διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας. Ποια είναι η θέση των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπιχειρήσεων των επαγγελματιών σε αυτό το τοπίο;

Στην ίδια εκδήλωση και παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ομολογούσε, αυτό που έχουν επανειλημμένα θέσει διάφορα αστικά επιτελεία, διεθνή και εγχώρια, όπως ο ΣΕΒ που την ονομάζει “Φτώχεια των εθνών”, αλλά και η ίδια η ΕΕ… Τι ομολογούν όλοι αυτοί;

Ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας παραμένει η εκτεταμένη παρουσία χιλιάδων πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν προοπτική μεγέθυνσης. Αυτό, δηλαδή, που οι ίδιοι ονομάζουν ως “διαρθρωτικό” πρόβλημα, ως μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη διαπίστωση, την ενστερνίζεται και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποκάλυψε περίτρανα το Σχέδιο Πισσαρίδη.

Την ενστερνίζονται όμως και τα άλλα κόμματα. Χαρακτηριστική απόδειξη, η στάση τους σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Υιοθετούν τις προτεραιότητές του σε πράσινη και Ψηφιακή Οικονομία, στο μεγάλο κεφάλαιο συνολικά, και αποκρύπτουν ότι ένα εκ των προαπαιτούμενων μέτρων, είναι η “φορολογική συμμόρφωση” όπως την λένε των επαγγελματιών. Γιατί “οικονομική δημοκρατία”, όπως την ονομάζουν κάποιοι, ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει.

Αντίθετα, τα συμφέροντα των λίγων προϋποθέτουν το ξεζούμισμα των πολλών. Και αυτό το γνωρίζουν τα αστικά κόμματα του τόπου μας και το υπηρετούν πιστά, παρά τις κούφιες αντιπαραθέσεις τους. Να γιατί επιμένουμε, ότι το υπάρχον νομοσχέδιο, υπηρετεί εξίσου, τόσο τη γενικευμένη φορολογική επίθεση, όσο και την εκτεταμένη ψηφιοποίηση, που σκόπιμα δεν έχει συγκεντρώσει τα “φώτα της δημοσιότητας”!

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις των επαγγελματιών, που συνήθως είναι ατομικές, μονοπρόσωπες ή έχουν ένα – δυο βοηθούς, συνήθως από την οικογένεια, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες αυτές απαιτήσεις, πόσο μάλλον όταν η ίδια η κρατική στήριξη είναι ελάχιστη.

Προχωρά όμως, όπως βλέπουμε όλοι, αποφασιστικά. Και όχι μόνο για λόγους διασταύρωσης των φορολογικών στοιχείων, όπως αφήνει να εννοηθεί. Προχωρά γιατί η ένταξη όλων των οικονομικών μονάδων στην ψηφιακή καταγραφή των λειτουργιών τους, ανοίγει το δρόμο, για να επιταχυνθεί η ίδια η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, η παραπέρα μονοπώληση αν θέλετε σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Ποια μικρή επιχείρηση, ποιος αυτοαπασχολούμενος μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα συγκεντρωμένα δεδομένα που παρέχει η ψηφιακή αποτύπωση της αγοράς και μάλιστα σε ανταγωνισμό με τη μεγάλη επιχείρηση που έχει τα κεφάλαια αλλά και την κρατική στήριξη για να επενδύσει και να επεκταθεί;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δείχνει τι σημαίνει νέα μορφή εξάρτησης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή…

 

Φίλες και φίλοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στέκεται στο πλευρό σας και σας καλεί να δυναμώσει ο αγώνας. Να πυκνώσουν οι γραμμές ενάντια στο νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης. Να δυναμώσει η συλλογική δράση, θέτοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τη συνολική προστασία του λαϊκού εισοδήματος, το σύνολο των λαϊκών αναγκών, αμφισβητώντας την κυρίαρχη πολιτική που προωθούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, η ΕΕ. Σε αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας.

Στην ίδια όχθη του ποταμού στέκονται και οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στην ίδια όχθη στέκεται η μικρομεσαία αγροτιά. Στην ίδια όχθη στέκονται όλες οι εργαζόμενες κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα βλέπουν το εισόδημα, τις ανάγκες, την καθημερινότητά τους να επιδεινώνεται δραματικά.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε, εμείς, με τη συμμαχία της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να ανοίξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γειά σας! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επείγουσα έκκληση για αίμα για δύο χρονών παιδάκι

  Ο δύο χρονών Ιάσωνας  από την Ευρυτανία χρειάζεται αίμα και αιμοπετάλια. Το παιδί νοσηλεύεται  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *