Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δομοκός: Καινοτόμο έργο ΑΠΕ με δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα

Προς  υλοποίηση  βρίσκονται 2 καινοτόμα έργα ΑΠΕ 813 Μεγαβάτ, ένα σε περιοχή του Δομοκού και ένα στην Ημαθία

Ενίσχυση της διείσδυσης ΑΠΕ, με ταυτόχρονη μετατόπιση σημαντικού μέρους της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής σε ώρες όπου χρειάζεται να καλυφθεί ζήτηση, υπόσχονται τα πρότζεκτ «Faethon» και «Σέλι», τα λειτουργικά σχήματα στήριξης των οποίων εγκρίθηκαν (2/4/2024) από την Κομισιόν, όπως καταγράφει το  energypress.gr.

-Το πρότζεκτ «Faethon» ανήκει στον Όμιλο Τσάκου, σε συνεργασία με την «Ilos New Energy Greece» του γερμανικού γκρουπ Altus AG.

Προορίζεται να εγκατασταθεί στον Δομοκό, ενώ περιλαμβάνει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 251,904 Μεγαβάτ έκαστο. Επίσης, κάθε πάρκο θα διαθέτει εσωτερική μονάδα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (τεχνολογίας τηγμένου άλατος), χωρητικότητας 250 Μεγαβατώρων.

-Το «Σέλι» ανήκει στην Green Line του Ομίλου «Agrogroup ΜΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ – ΜΗΤΣΙΟΛΙΔΗΣ»και σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην ομώνυμη περιοχή της Ημαθίας. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 309 Μεγαβάτ, το οποίο θα συνδυαστεί με μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 350 Μεγαβατώρων.

Πρωτοποριακή ιδέα

Μιλώντας στο energypress ο CEO/CFO της Agrogroup, κ. Κωνσταντίνος Μητσιολίδης, σημειώνει πως η επένδυση θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως προσθέτει, η διαδικασία της ατομικής κοινοποίησης για το «Σέλι» από την ελληνική πολιτεία, ώστε να εγκριθεί η δημιουργία σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης, ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια. Τότε, η ιδέα των φωτοβολταϊκών που θα συνδυάζονται με μπαταρίες -και μάλιστα σε τόσα μεγάλα έργα- ήταν ρηξικέλευθη και σίγουρα πρωτοποριακή.

«Κανείς δεν είδε τόσο νωρίς τη σημασία της αποθήκευσης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιπλέον λόγοι στους οποίους βασίστηκε η Κομισιόν, για να δώσει το «πράσινο φως», είναι μία σειρά από τεχνικές παράμετροι που προβλέπονται για τη λειτουργία του πρότζεκτ, ώστε να βελτιστοποιείται η χρήση της παραγόμενης ενέργειας και να υποστηρίζεται η σταθερότητα του δικτύου.

Έτσι, για παράδειγμα, αν και η εγκατεστημένη ισχύς του πάρκου είναι 309 Μεγαβάτ, η δυνατότητα έγχυσης περιορίζεται στα 178 Μεγαβάτ, με την υπόλοιπη ισχύ να προορίζεται αποκλειστικά για την αποθήκευση στις μπαταρίες. Επίσης, προβλέπεται πως η έγχυση στο δίκτυο θα γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου. Μάλιστα, θα πρέπει να αποστέλλονται σε τακτική βάση σχετικά report στην Κομισιόν, ώστε να πιστοποιείται το θετικό «αποτύπωμά» του στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσιολίδη, με το «πράσινο φως» της Κομισιόν εγκρίνεται επί της ουσίας το IRR του πρότζεκτ, το οποίο κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για τον καθορισμό του ύψους της λειτουργικής ενίσχυσης, προβλέπεται μία μέθοδος υπολογισμού, στην οποία θα βασιστεί η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει το σχήμα και την «ταρίφα». Υπενθυμίζεται ότι στο «Σέλι» (όπως και στο «Faethon») η ενίσχυση έχει τη φόρμουλα της αμφίδρομης σύμβασης επί διαφοράς και το σχήμα είναι 20ετούς διάρκειας.

Το έργο είναι ώριμο αδειοδοτικά (έχοντας λάβει προ πολλού όρους σύνδεσης), ενώ πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες για την υλοποίησή του. Με δεδομένη και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Green Line στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, έχοντας υλοποιήσει εκατοντάδες αγροτικά συστήματα, εκτιμά ότι το πρότζεκτ θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα στο 2025, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τεχνολογία τηγμένων αλάτων

Από την άλλη πλευρά, για το «Faethon» η κοινοπραξία έχει καταθέσει αίτηση ένταξης στις Στρατηγικές Επενδύσεις, για τη χορήγηση του κινήτρου της ταχείας αδειοδότησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η σχετική έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, μαζί με τρία ακόμη πρότζεκτ. Σύμφωνα με την αίτηση, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ. Το σχήμα στήριξης θα έχει επίσης 20ετή διάρκεια.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ του έργου, η Μονάδα Αποθήκευσης ενέργειας Τηγμένων Αλάτων θα συνδυάζεται με ατμοστρόβιλο ισχύος 15 Μεγαβάτ, απόδοσης 35%. Το δευτερογενές σύστημα, έχει την ικανότητα πρόσδοσης θερμότητας μέσω τηλεθερμίας στην όμορη Κοινότητα. Προς τούτο, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τον Δήμο Δομοκού για την παροχή θερμότητας σε επιλεγμένα δημοτικά κτίρια.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, ένα μέρος της παραγωγής θα δεσμεύεται για την θέρμανση του άλατος και η περίσσεια θα εγχέεται στο σύστημα μεταφοράς. Το άλας θα είναι μίγμα νιτρικού καλίου και νιτρικού νατρίου, ενώ θα περιλαμβάνονται σε κλειστό κύκλωμα, με τις απώλειες να είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Το τηγμένο άλας θα εισέρχεται με την κατάλληλη αντλητική εγκατάσταση στους ηλεκτρικούς θερμαντήρες σε θερμοκρασία 280 βαθμών Κελσίου από την δεξαμενή χαμηλής εντατικής κατάστασης και θα εξέρχεται σε θερμοκρασία 550 βαθμών Κελσίου, ώστε στη συνέχεια να οδηγείται στην δεξαμενή υψηλής εντατικής κατάστασης. Η συνολική διάρκεια «φόρτισης» του συστήματος θα ανέρχεται σε 6 ώρες από την κατάσταση πλήρους εκφόρτισης, μέχρι την κατάσταση πλήρους φόρτισης.

 

Πηγή: energypress.gr

*Φωτογραφία αρχείου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και μοναδικά σπήλαια της χώρας, το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα εντοπίζεται το Σπήλαιο Λιμνών, ένας υπέροχος και εντυπωσιακός κόσμος στα έγκατα της γης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *