Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Κληρώνει» τέλος Απριλίου για όσους περιμένουν τα κρατικά δάνεια

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ των ενστάσεων που έχουν υποβάλει χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κόπηκαν από τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που είχαν υπολογίσει.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε νέα παράταση έως τις 30 Απριλίου 2024 για να ξεκαθαρίσει το τοπίο η αρμόδια επιτροπή που εξετάζει την ενστάσεις. Όπως αναφέρεται σε νέα απόφαση «η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 30.4.2024. Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος επανεξέτασης».

Οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήματα επανεξέτασης, θα ενημερωθούν ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, μόνο στην περίπτωση που προκύπτει ποσό ενίσχυσης προς καταβολή.

Για τον υπολογισμό του ύψους της τυχόν ενίσχυσης τους, αφαιρείται το ποσό της ενίσχυσης που έχει ήδη καταβληθεί. Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Η απόφαση προβλέπει τη διόρθωση των οικονομικών δεδομένων, για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αιτιολογημένο αίτημα επανεξέτασης.

β) Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία. Τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε η υποχρέωση να συμπληρωθούν εκ των υστέρων της υποβολής της αίτησης χορήγησης, γίνονται αποδεκτά, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωριστεί ως 31.3.2021.

γ) Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που αφορούν τα φορολογικά έτη 2019, 2020 έως 31.3.2022 και το φορολογικό έτος 2021 έως 31.12.2023, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν. Ειδικά οι επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, έως την 31η.05.2022.

δ) Κατά την καταχώριση των οικονομικών δεδομένων που λαμβάνονται υπόψη οι επιχειρήσεις:

Έχουν πραγματοποιήσει αριθμητικά σφάλματα που αφορούν αποκλειστικά σε αναριθμητισμούς, ή σφάλματα στην χρήση των μηδενικών ψηφίων ή της υποδιαστολής για στοιχεία που έχουν καταχωριστεί, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «MyBusinessSupport», ή στον κωδικό 312 (Κύκλος εργασιών ΦΠΑ) της δήλωσης ΦΠΑ, ή στον κωδικό 047 (Σύνολο ακαθαρίστων εσόδων) της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3) ή/και
δεν έχουν συμπληρώσει τον κωδικό 312 της δήλωσης ΦΠΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ο ως άνω κωδικός έχει συμπληρωθεί με μηδέν ή με λάθος ποσό.
Η καταβολή τυχόν ποσών ενισχύσεων που προκύπτουν καταβάλλονται στις αιτούσες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Πραγματοποιείται αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, κατά την κρίση της, ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης, σύ και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, για τη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων κατά τα έτη 2017 και επόμενα, που συνιστούν φοροδιαφυγή

β) Δεν έχουν πραγματοποιήσει παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.

γ) Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ζέλι Φθιώτιδας: Εκδήλωση “Ψυχική υγεία και υποκειμενική ευημερία”

Στο Ζέλι του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας προγραμματίστηκε ενημερωτική εκδήλωση Εκδήλωση με θέμα  “Ψυχική υγεία και υποκειμενική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *