Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζει και πόσα κερδίζετε αν εγκαταστήσετε στο σπίτι σας

Καθώς οι τιμές στο ρεύμα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και παράλληλα «τρέχει» και  το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την εγκατάσταση τους στη σκεπή, μπαλκόνι ή και στο έδαφος για να «γλυτώσουν» πολλά χρήματα από το ρεύμα.

Πόσο στοιχίζει η επιδότηση, πώς γίνεται η διαδικασία και τι κέρδος θα έχετε.

Παρουσιάζει αναλυτικά το dikaiologitika.gr:

Το κόστος εγκατάστασης για έναν μέσο οικιακό αυτοπαραγωγό είναι 5.000-5.500 ευρώ, ένα κόστος που θα «δοθεί πίσω» σε όσους τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά, καθώς θα δούνε από το πρώτο διάστημα μεγάλη μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Στέλιος Ψωμάς, είχε μιλήσει προ ημέρων στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο» και εξήγησε ότι το τιμολόγιο ρεύματος έχει δύο σκέλη, τις χρεώσεις προμήθειας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Με την αυτοπαραγωγή κερδίζει για κάθε κιλοβατώρα που παράγει από το φωτοβολταϊκό όλο το κόστος προμήθειας αλλά και ένα μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Το όφελος, όπως επισημαίνει, εξαρτάται κατά πόσο οι ώρες παραγωγής του φωτοβολταϊκού με τις ώρες κατανάλωσης συμπίπτουν. Για παράδειγμα, σε ένα μέσο νοικοκυριό κερδίζει το 100% της χρέωσης προμήθειας και το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Για ένα νοικοκυριό το οποίο θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3 κιλοβάτ (kWp), το κόστος του ανέρχεται περί τις 5.000 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και κόστος σύνδεσης). Η ενεργειακή απόδοση είναι 1.400 kWh/kWp. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 13.220 ευρώ στην 25ετία.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι αρκετά πίσω. Σε άλλες χώρες η πλειοψηφία των συστημάτων είναι σε στέγες, εδώ όμως βρίσκονται κυρίως σε χωράφια. «Έχουμε υστερήσει σε αυτό το κομμάτι, αλλά εκτιμούμε ότι λόγω όλων όσων συμβαίνουν είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμάς.

Ποια είναι η διαδικασία
Το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης «φωτοβολταϊκών στις στέγες» για τους οικιακούς καταναλωτές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων γίνεται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ και αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 6 κιλοβάτ στην ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεμένα νησιά με το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη και έως 3 κιλοβάτ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Πού μπορεί να «μπει» το φωτοβολταϊκό
Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων, βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και των βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επιπλέον, επιτρέπεται η εγκατάσταση επί εδάφους (π.χ., σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου). Οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να βρίσκονται εντός του ίδιου οικοπέδου, όπου και το κυρίως κτίριο.

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει, για να υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ το αίτημά του:

-να έχει επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη
-εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό, υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης και ακολουθούνται οι διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί η σύνδεση του ΦΒ συστήματος με το δίκτυο
-μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για την υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού από τον κύριο του ΦΒ συστήματος προς τον Προμηθευτή με τον οποίο έχει Σύμβαση Προμήθειας ως καταναλωτής
-εγκαθίσταται και ηλεκτρονικός μετρητής ώστε να συσχετίζονται η μέτρηση της παραγόμενης από το ΦΒ σύστημα ενέργειας και της ενέργειας που καταναλώνεται.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (μη επιτηδευματίες), τα οποία έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση (π.χ., μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) του ακινήτου και την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου και τα οποία χρησιμοποιούν το κτίριο ως κατοικία.

Σε κοινόχρηστο χώρο κτιρίου (π.χ., ταράτσα πολυκατοικίας) επιτρέπεται η εγκατάσταση πολλών ΦΒ συστημάτων, με αναγκαία προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Πώς «κερδίζετε» και πού γίνεται η πληρωμή
Η πληρωμή της παραγόμενης ενέργειας γίνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος (και όχι στον έναντι λογαριασμό). Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η λήψη των ενδείξεων κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταμέτρησης, ο συμψηφισμός θα γίνεται αμέσως μόλις διενεργηθεί η επόμενη τακτική καταμέτρηση.

*Το νέο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα «τρέξει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εντοπίστηκε ο οδηγός που τραυμάτισε και εγκατέλειψε γυναίκα και το παιδί της στον Κηφισό

Στην Αστυνομία βρίσκεται ο άντρας που εμπλέκεται στο σφοδρό τροχαίο που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *