Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Οικονόμου: Ο ρόλος της Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

Χαιρετισμός του Γ. Οικονόμου στην ημερίδα «Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη»

 

Στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, τα δύο κεντρικά τραγικά πρόσωπα είναι ο Κρέων και η Αντιγόνη. Στην παραδοσιακή ελληνική ανάγνωση της τραγωδίας, η Αντιγόνη είναι το υπέρτατο ηθικό πρότυπο. Στηριγμένη στις αιώνιες αρχές της ηθικής, θεμελιωμένες στους δεσμούς συγγένειας, θάβει τον αδελφό της, γιατί αυτό επιβάλλεται από τη θρησκεία και την παράδοση. Θρησκεία και παράδοση στηριγμένες στις αρχές της επιείκειας προς τον άνθρωπο, πρωτίστως τον συγγενή. Αρχή της επιείκειας την οποία εισήγαγε στη θεωρία δικαίου λίγο αργότερα ο Αριστοτέλης.

Από την άλλη, στην κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών το τραγικό πρόσωπο είναι ο Κρέοντας. Ως υπεύθυνος ηγεμόνας, με συναίσθηση της πολιτικής και κοινωνικής του ευθύνης, υπερασπίζεται το νόμο, οδηγώντας στο θάνατο την έφηβη ανιψιά του, τη σύζυγό του και το νεαρό γιό του. Dura lex, sed lex (ντούρα λεξ, σεντ λεξ = σκληρός νόμος, αλλά νόμος), όπως αργότερα θα έλεγαν οι Λατίνοι. Καμιά επιείκεια, καμιά εξέταση των συνθηκών, κανένας ωφελιμιστικός υπολογισμός. Είναι η ίδια κουλτούρα δικαίου που οδηγεί τον στρατηγό Μάνλιο, στους γαλατικούς πολέμους, να σκοτώσει τον γιό του, επειδή παράκουσε την εντολή του, παρότι η απείθεια του νεαρού οδήγησε σε περήφανη νίκη τον ρωμαϊκό στρατό.

Τα θέματα δικαιοσύνης στην παιδική και εφηβική ηλικία έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, από πολύ νωρίς, έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα και τη σημασία της ιδιαίτερης θέσης και αντιμετώπισης του παιδιού τόσο στο δίκαιο όσο και στη δικονομία. Η παιδική ηλικία απαιτεί ένα περίτεχνο χειρισμό της επιείκειας και της αυστηρότητας, ώστε να παραχθεί αποτέλεσμα επωφελές τόσο για το παιδί όσο και για την ευρύτερη κοινωνία.

Η σημερινή νέα γενιά έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Είναι η γενιά που βιώνει το πέρασμα από την περισσότερο προστατευμένη στην παγκόσμια ιστορία περίοδο της παιδικής ηλικίας στην μεγαλύτερη αβεβαιότητα νεανικής περιόδου της μεταπολεμικής εποχής.
Εκπαιδεύεται για να αποκτήσει γνώσεις ικανές για να ανταπεξέλθει σε διαρκείς εξεταστικές δοκιμαςσίες. Την ιδία στιγμή όμως βιώνει την περιφρόνηση της καλλιέργειας του ήθους και της αγωγής.

Η πολιτική και ιδεολογική ομοιμορφία την καθιστά ανοιχτή και ευεπίφορη στο να αναζητήσει την διαφοροποίηση σε ενά νεφελώδη δικαιωματισμό και στη λεγόμενη γουκ κουλτούρα.
Μεγάλωνει σε μια Ευρώπη που απαξιώνει ταχύτατα και μεθοδικά τους πυλώνες που την έκαναν σημείο αναφοράς για την προκοπή, την Δημοκρατία και την ελευθερία και αναφέρομαι , στα γράμματα, τους θεσμούς και την τέχνη.
Και φυσικά όταν βρεθεί αντιμέτωπη με το πραγματισμό και την ανάγκη να αναλάβει οριστικά την τύχη της διαπιστώνει ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησε έχουν πολύ χαμηλότερη αξία από την επένδυση που απαίτησαν αλλά και την πρσοδοκία που δημιούργησαν.

Στη σημερινή πραγματικότητα, με την πανδημία βίας που μαστίζει την κοινωνία μας, κυρίως μετά την πανδημία του κορονοϊού, η νεανική παραβατικότητα είναι οξυμένη, ποσοτικά και ποιοτικά. Ημερίδες σαν τη σημερινή αποδεικνύουν ότι υπάρχει η ενδεδειγμένη και απαιτούμενη ευαισθησία και ψυχραιμία για να προσεγγίσουμε το φαινόμενο. Η αυστηροποίηση είναι άλλοθι περισσότερο, παρά λύση, ιδίως στην παιδική παραβατικότητα. Χρειάζεται πολλή δουλειά, σε κοινωνιολογικό και δικαϊκό επίπεδο.
Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τους εμπνευστές και τους συμμετέχοντες στη σημερινή ημερίδα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φωτιά στο Μαρκόπουλο και στην Άνδρο

Στο νησί της Άνδρου ήχησε το 112 Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή στην Άνδρο…  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *